07

0,7 procent i fas 3 fick jobb

Dela

Totalt fick 0,7 procent av de inskrivna i fas 3 jobb i mars. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen som Dagens Arena tagit del av.

Dagens Arena har granskat hur stor andel av de inskrivna i arbetsmarknadsprogrammet fas tre som fått jobb i mars månad varje år mellan 2009 och 2014. I mars i år fick 0,7 procent av de inskrivna (totalt var 36 000 stycken i fas 3 i slutet av månaden) ett arbete där arbetsgivaren inte fick ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen. Det är en marginell ökning från mars månad i fjol då 0,6 procent av de inskrivna fick ett jobb. I mars 2010 fick 0,3 procent av de inskrivna i fas 3 ett jobb.

Mats Essemyr är utredare på TCO med inriktning på arbetsmarknad och a-kassa. Han riktar kritik mot fas 3.
– Effektiviteten att sätta folk i arbete är för låg, och väldigt många som är i fas 3 uppfattar åtgärden som en meningslös åtgärd. En del kallar det för slavarbete även om vi inte håller med om den bilden. Men det är inte en väl fungerande arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Mats Essemyr menar att orsaken till att så få i fas tre får jobb beror på att arbetsgivare i dag inte vill anställa personer som varit borta från arbetsmarknaden.

– Vi på TCO har pratat om arbetsgivarnas jakt på superarbetskraften. Arbetsgivare, både privata och offentliga, blir mer och mer noga med vilka de anställer. De som hamnar i fas 3 har ofta en väldigt lång frånvaro i form av arbetslöshet eller har varit sjukskrivna. Senast jag tittade på det här var den genomsnittliga frånvarotiden från arbetsmarknaden sju år för de inskrivna i fas 3.

Mats Essemyr är kritisk till att inte mer resurser läggs på att höja kompetensen hos de långtidsarbetslösa, eftersom det är vad arbetsmarknaden efterfrågar.

– Allmänt ser vi att de kompetenshöjande åtgärderna i arbetsmarknadspolitiken har blivit färre under de senaste åren. På det sätt arbetsmarknaden utvecklas måste det till fler kompetensutvecklande åtgärder för att arbetsmarknadspolitiken ska fungera.

 

Så många fick jobb i mars månad år för år

 

Period                      antal inskrivna**                      % lämnade fas 3***                % fick jobb

mars 2009*                   21                                            0                                            0

mars 2010                      16371                                       2,5                                         0,3

mars 2011                      26 658                                     3,1                                          0,6

mars 2012                      30 880                                    3,7                                          0,6

mars 2013                      35 319                                      4,6                                         0,6

mars 2014                      36 000                                      7                                            0,7

 

*I mars 2009 var fas 3 nytt. Inga inskrivna hade denna månad hunnit lämna fas 3.

**Antal kvar i fas 3 i slutet av månaden (exkl de som lämnat)

*** Det finns en rad olika skäl till att personer lämnar fas tre, till exempel att de går i pension eller får ett nystartsjobb.

30 kommentarer

 1. /lasse - 3 september, 2014

  “Why we should close the ‘unemployment industry’”
  http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=28821
  “This morning I gave a Keynote presentation to the Jobs Australia conference in Melbourne, which is a gathering of people who work in what I call the extra industry – the ‘unemployment industry’ – which has sprung up in the neo-liberal period to manage the unemployment that the government has deliberately created as a result of its obsession with fiscal austerity … . I take no umbrage with individuals who work in the ‘industry’ but its productivity is close to zero (you cannot search for jobs that are not there) …
  .
  The facts are clear – we have erected a massive corporate sector funded by government to manage the fiscal failure. The problem is that all these job service providers are not just shunting inanimate widgets around into so-called training schemes etc but are dealing with very disadvantaged people, which the capitalist system is excluding from the opportunity to engage in paid and productive work. The ‘unemployment sector’ is the Government’s front-line attack dog on the victims of the policy failure.”

 2. Jonnie Svensson - 3 september, 2014

  Skulle vara intressant att se siffrorna för 60+. Det här vissar hur man år efter år envist fortsatt med detta expriment,. Och att de ändringar som har gjorts inte haft någon större effekt. När man inte kan tala om till vilka gobb de ska leda till och vilka som ska anställa kan man inte vänta sig mycket annat än vad resultatet visar. En översyn av arbetsmatknaden och arbetsmarknadsatser nu och framöver borde vara en självklarhet om man vill någon trovärdighet . Alliansen tog inte den chansen, utan ägnar sig åt sifferexercis och att gömma undan arbetssökande som sysselsatta i statistiken. Om det här får fortsätta finns det anledning att fråga sig hur länge socialförsäkringdsystemet/A-kassan klarar av innan det brakar ihop.

 3. /lasse - 3 september, 2014

  ArArbetsgivarnas jakt på superarbetskraften på en arbetsmarknad där de har ”valfrihet” borde då ha eleverat svenska arbetsplatser till superproduktiva och extremt kompetenta ställen?
  .
  Av det man kan se verkar de ha lyckas dåligt, inkompetensen verkar lika om inte mer utbredd nu som förr. När man disciplinerar populasen med skräcken för arbetslösheten befordrar man en kultur av lismande och rövslickande ja sägare som inte vågar speciellt mycket. Dessa klättar upp till arbetsledare och mellanchefer och anställer helst sina avbilder som man känner igen sig själv i och vet var man har. Rädslans kultur är inget recept för framgång.
  .
  Gnället om hur svårt det är att hitta ”bra” folk är vanligt. Så kanske det alltid har varit. Man frågar sig hur företagen klarade sig under de sk rekordåren när arbetslöshet på 2% genererade krigsrubriker, industrin jagade arbetskraft i Europa, typ Italien, Jugoslaven mm.
  .
  Klart att kompetensutveckling är nödvändig, men vad hjälper det om det går hur många som helst på varje jobb.

 4. Jenyffer Ågren - 3 september, 2014

  Man kan väll inte räkna som anställning en person, när man fick bara en månad s.k. FSAS anställning av kommunen för EU val förberedelse. Alla som har fått FSAS, SAS, NYSTARTJOBB återkommer tillbaks till slaveriet Fas 3. Dessa skall inte räknas som anställning, eftersom de får ingen kollektivavtal, de är fortförande arbetslösa, fast med ett nytt namn SYSSELSÄTTNINGSPOLITIK anställda

  • Lisa - 21 mars, 2015

   Du har fel. Nystartsjobb berättigar visst till A-kassa. Det gör för övrigt också instegsjobb och lönebidrag. Det finns en enda anställningsform som inte berättigar A-kassa trots att du uppfyllt A-kassevillkoret. Det är SAS.

   För övrigt tycker jag också att Fas3 är skit, borde avskaffas snarast och är det värsta djävulsskap svenska staten hittat på sedan tvångssteriliseibgarna.

 5. slösurfa - 3 september, 2014

  Hur kan staten betala för detta när det visar sig hur ineffektivt det är?
  Trodde i min enfald att en viss ”avkastning” är krav för verksamhet.
  Finns det inte andra lösningar för de som inte är anställningsbara än att bekosta förvaring för 60 000 kr per år och deltagare i syssla lämpligtvis utbildning för de som har chans till anställning och förtidspension för de som har något funktionshinder om de själva vill.

  • Jonnie Svensson - 3 september, 2014

   Hejsan slösurfarn

   En möjlighet som jag tog upp i en kommentar för ett år sedan skulle kunna vara en väg som bidrar med några ny jobb. http://www.dagensarena.se/innehall/analys-ett-monumentalt-misslyckande/#kommentarer Självklart så behövs det fler nya jobb totalt. Om inte en ökad ekonomisk tilltäxt leder til fler jobb i förhållande till en ökad befolkningmängd vad händer då? Är det mojligt att få en ökad jobbtillväxt framöver när den ekonomiska tillväxten har revideras nedåt och isåfall hur? Är man bered att plocka fram solidaritetstänkande eller är var och en sin lyckas smed? Få se om långtidsarbetslösa glöms bort i valrörelsens slutskede och var finns visionerna om de som har passerat bästa sista före datumet? Många frågor och få svar med andra ord.

 6. Daza - 3 september, 2014

  Svar till Mats Peijer artikel: ”Momsskuld hotar Jobbfabrikens fas 3-bidrag”

  Hej Mats,

  Först och främst vill jag tacka för den omfattande årliga uppmärksamheten. Dina artiklar är garanterat en av de mest avgörande faktorerna till att branschen vuxit och att det nu finns många fler anordnare att välja emellan. Och visst är Fas 3 bra, i alla fall i relation till tidigare åtgärd då man istället förtidspensionerade deltagare. Och av den lilla andel man inte lyckades förtidspensionera så kom bara 2% ut i jobb. Av våra deltagare kommer 17% ut i jobb.

  Vi har deltagare som varje år, sedan starten 2009, tackar oss för den gemenskap och trevliga arbetsmiljö vi erbjuder. Vårt stora utbud av interna kurser, jobbsökaraktiviteter, trevliga fräscha lokaler, fester, vänligt bemötande, egen kontorsplats med egen dator och en sysselsättning, arbetskamrater, ordning och reda har gjort oss till en av de mest uppskattade aktörerna i branschen både hos Arbetsförmedlingen och deltagare.

  Skillnaden mot att sitta hemma ensam och inte ens ha en roll i ett socialt sammanhang är enorm. Fas 3 erbjuder just detta, men naturligtvis först och främst – en väg till arbete. Det har alltid varit vårt primära mål, att få ut så stor andel deltagare som möjligt i jobb. Det står till och med i vårt avtal med Arbetsförmedlingen att ”målet är att sysselsättningen ska leda till arbete”, det är vår passion, det är vad vi brinner för: att få en männska utan jobb, i jobb.

  Men vi är vana att jobba i motvind.

  I starten satsade vi på att deltagarna skulle starta egna företag och kunna anställa sig själva, en del företag skapades och en hel del fick jobb för de plötsligt blev attraktiva på arbetsmarknaden när de återfick arbetsglädjen. Sen sattes stopp för det, vi fick inte bli en företagskuvös.

  Vi ändrade fokus och satsade allt på att ha de bästa jobbsökaraktiviteterna och prövade oss fram till de bästa metoderna som fick ut en stor andel i jobb. Sen sattes stopp för det med argumentet att deltagarna bara ska sysselsättas och att de inte ska söka jobb, utan att de istället får söka jobb på sin fritid.

  Då satsade vi ännu mer på att bredda utbudet av interna kurser som skulle ge deltagarna de kompetenser som de behöver för att få jobb. Sen sattes stopp för det, kurser fick endast vara till för att klara den sysselsättning som deltagaren genomför.

  Så vi anpassade även våra sysselsättningar så att de kräver de kompetenser som arbetsmarknaden söker och på så vis får deltagarna ändå den kunskap de behöver för att kunna söka de jobb som finns på arbetsmarknaden. Och eftersom sysselsättningarna är snarlika de jobb som arbetsmarknaden söker så får deltagarna även färska referenser när de genomför sina sysselsättningar och vi är fortfarande bland de bästa på att få ut deltagare i jobb.

  Vi är alltså vana att jobba i motvind men kämpar alltid för att så många som möjligt av våra deltagare ska komma i jobb och det kommer vi alltid att kämpa för, det är det enda rätta.

  Vi talar om jobb som det främsta sysselsättningsfasen erbjuder, men man kan lätt glömma det lidande många av våra deltagare givit uttryck för när de tidigare satt ensamma hemma och kände meningslöshet, utanför all den gemenskap som en arbetsplats erbjuder. Fas 3 råder bot på det, också. Ur dessa perspektiv bör sysselsättningsfasen hyllas, även om det finns mycket som kan förbättras.

  Det är en stor utmaning ska du veta, att få 17% av deltagarna i jobb. Trots att arbetsgivarrabatten är över 80% för en långtidsarbetslös så är intresset från arbetsmarknaden vagt.

  Det kostar alltså en arbetsgivare endast 5500 kronor i månaden att ge en långtidsarbetslös en månadslön om 20 000, att jämföras med vad det kostar att anställa en med 20 000 i lön utan rabatt: ca 32 000 kronor i månaden. Arbetgivaren sparar alltså 26 500 kronor i månaden på att ta en långtidsarbetslös istället.

  Visserligen är det en del långtidsarbetslösa som tackar nej till de jobb som erbjuds med 20 000 i lön, men ändå, vi är stolta att 17% av våra deltagare skrivs ut tack vare jobb och minst lika stolta att över 80% av våra deltagare trivs hos oss.

  Ivan Daza
  Grundare Jobbfabriken

  • slösurfa - 3 september, 2014

   ”jobbsökaraktiviteter, trevliga fräscha lokaler, fester, vänligt bemötande, egen kontorsplats med egen dator och en sysselsättning, arbetskamrater, ordning och reda.”

   ”lidande många av våra deltagare givit uttryck för när de tidigare satt ensamma hemma och kände meningslöshet, utanför all den gemenskap som en arbetsplats erbjuder”

   Menar du på fullt allvar att sysselsättningsanordnare är någon form av daglig verksamhet ungefär som LSS?

   Menar du på fullt allvar att arbetslösa människor inte har ett socialt liv med vänner, familj och släktingar som de umgås med på fritiden exempelvis med fester?

   Brukar anställda ha sina arbetskamrater som sitt privata umgänge, jag har då aldrig varit på fester med mina arbetskamrater förutom årlig personalfest jag umgås med vänner på fritiden mina arbetskamrater ingår inte i mitt privata umgänge de är just arbetskamrater.

  • mk - 4 september, 2014

   Daza skriver: ”Och visst är Fas 3 bra, i alla fall i relation till tidigare åtgärd då man istället förtidspensionerade deltagare. Av våra deltagare kommer 17% ut i jobb. …en sysselsättning, arbetskamrater, ordning… …vi anpassade även våra sysselsättningar så att de kräver de kompetenser som arbetsmarknaden söker… …eftersom sysselsättningarna är snarlika de jobb som arbetsmarknaden söker så får deltagarna även färska referenser… …de tidigare satt ensamma hemma och kände meningslöshet, utanför all den gemenskap som en arbetsplats erbjuder. Fas 3 råder bot på det. …bör sysselsättningsfasen hyllas”.

   ”Die Beichte eines Thoren”
   Tack Daza för ett gott skratt!

 7. Karl - 3 september, 2014

  Vet du hur många som fick jobb i ALU, eller chansar du bara? Tror du att alla i Fas 3 är personer som inte klarar av att jobba? En skrämmande människosyn i så fall.

 8. Tarmo Lindholm - 3 september, 2014

  Det är nog alldeles säkert så att Reinfeldt Regeringen tar Världsrekord i att gömma undan både Sjuka , Utförsäkrade, Arbetslösa.

  Ingen annan Regering i Sverige har haft en sådan totalt värdelös ”Miljardindustri” med gratis Arbetskraft som Reinfeldt Regeringen..!!!

  http://www.aftonbladet.se/deba

 9. Göran Lantz - 4 september, 2014

  0,7% fick en under mars jobb utan andra bidrag, dvs runt 250 st. Är det så dåligt? För det första har genomsnittsdeltagaren i fas3 varit arbetslös i 7 år. Det är i huvudsak persopner som inte är anställningsbara. Bland dessa är dessutom den normala gången att man först får ett arbete med nån form av lönestöd till arbetsgivaren för att kuna visa att man klarar att arbeta, som sedan förhoppningsvis leder till antsällning utan stöd. Att 250 st går direkt från i snitt 7 års arbetslöshet till en anställning utan stöd tycker jag låter bra för en grupp som har oerhört svårt att få jobb. Hur många var det som fick med stöd?

  • slösurfa - 4 september, 2014

   Det där med att varit arbetslös i snitt 7 år stämmer inte, en stor del av har jobbat under alla år men återkommit i arbetslöshet efter projektanställningar, kortare vikariat dvs anställningar som varat mindre tid.

   Varför ska staten betala ut dessa orimliga summor för 0,7% ska få en anställning blir väldigt dyra anställningar.

   1/3 av deltagarna är egentligen för sjuka för att arbeta dessa skulle tidigare fått sjukpension varför ska de sysselsättas fram till ålderspension?
   Varför ska alla som är 60+ med ett långt arbetsliv bakom sig många med ganska rejäla förslitningsskador sysselsättas i meningslösa projekt?

   Om det är en social verksamhet likt daglig verksamhet för att få gemenskap borde det självfallet vara frivilligt att åka och umgås med andra och arbeta med projekt, skriva livsböcker, lära sig photo-shop, måla krukor, skapa nytt av återvunnet material, sy väskor…

   Vilka andra grupper i samhället tvingar vi till att pyssla i grupp 40 timmar i veckan?

   • Putte - 9 september, 2014

    Jag tror du har rätt – ska man få pengar till brödfödan ska man banne regeringen göra något för dem, även om det är att gräva gropar och fylla igen dem. Det är det det handlar om.

    Som ung, arbetsför akademiker har jag varit inskriven vid Arbetsförmedlingen i fem år nu. Under de här fem åren har jag jobbat i stort sett hela tiden – timanställningar och korttidsinhopp vid olika bemanningsföretag – men har aldrig fått ihop tillräckligt många timmar för att det ska räknas.

    Under de här fem åren har jag också blivit skickad på fyra obligatoriska skriva-CV-kurser – exakt likadana trots att det varit olika arrangörer – och haft ett antal jobbcoacher som varit engagerade men maktlösa – de har ju inga jobb att dela ut till folk. Flera av mina jobbcoacher har sagt ”varför har JAG jobb när DU är arbetslös?”

    Under den här tiden har jag dessutom sökt jobb (ofta 80-100 i månaden, hög- och lågkvalificerade), gått kurser, tjatat mig till praktikplatser, nätverkat inom min bransch och arbetat ideellt. Bortsett från att jag faktiskt jobbat.

    Men det räknas inte. Så länge ingen vill anställa mig på heltid (alltså inte timme) ska jag straffas med tvångsåtgärder och högre skatt för att bli _motiverad_ att söka jobb. I februari väntar fas 3 och socialbidrag.

    Många människor har det betydligt värre.

    • Putte - 9 september, 2014

     Exakt citat från den sämsta jobbcoach jag haft: ”Livet går ju ut på att jobba och tjäna pengar och ha pengar, man vill ha det, mer och mer och mer.”

  • per johansson - 7 september, 2014

   Jag tillhör den grupp av medmänniskor som du Göran Lantz beskriver som i princip oanställbara, Själv gick jag hem från mitt arbete på grund av skador i axlarna,nacken och ryggen 2002 och som enligt läkaren berodde på mitt arbete. Enligt lagtexten så ska det Utredas,Dokumenteras och klargöras om den sjukskrivne kan återgå i sitt arbete (Detta har aldrig gjorts) Enligt samma lagstiftning så ska Arbetsgivaren utreda arbetsskador d.v.s. utreda hur dom uppkommit och varför, samt vad som behöver göras för återgång i arbete (Detta har inte heller gjorts) Enligt lagstiftningen ska alla möjligheter uttömmas på den egna arbetsplatsen genom exempelvis arbetsträning (Detta har inte heller gjorts) Jag opererade mina axlar i April och Juni 2004 efter att ha tränat och återfått styrka och rörlighet så var planeringen att jag skulle återvända och arbetsträna för att lyssna till vad nack och ryggskadorna skulle säga (Detta blev heller inte gjort)Vid återgång efter att FK drog in sjukpenningen 2005, så skriver företaget inför återgång. Att företaget uppfattar att du gör gällande att du är arbetsför och att du vill återgå i arbete, företaget har för avsikt att bereda dig plats från 2005-08-01. Arbetsplatsen kommer inte att anpassas särskilt efter vissa eventuella handikapp och några investeringar i lyfthjälpmedel eller dylikt kommer inte att göras. Omorganisation och omfördelning av arbetsuppgifter kommer ej heller att ske. Du kommer att avkrävas samma arbetsprestation som övriga anställda, Ditt besked om du godtar erbjudandet eller inte emotses senast 2005-07-26. Helsingborg 2005-07-18 undertecknat av VD Göran Christiansson. Det här dokumentet/agerandet var snarare regel än undantag under min sjukskrivning och efter att jag till slut inte orkade bli utsatt för dessa kränkningar och förnedringar samt uppenbara lagbrott så lämnade jag trots en Dom från AD 90/06 som finns att tillgå på nätet anställningen 2007-05-16 och blev en utav många med arbetsskador som enligt lag skall få hjälp att hitta tillbaka i arbete,något som jag klart kan gå i god för att inte heller det fungerar, jag har med hjälp av min husläkare fått mina nack och ryggskador utredda sedan jag återvände till min födelsestad September 2007, när vi äntligen fick allt utrett och klarlagt så bedömde läkaren att jag skulle ansöka om sjukersättning, i slutet av Juli skulle beslutet komma för då hade 4 månader förlöpt, i slutet av Augusti hade 5 månader förlöpt så jag tog mig rätten att ringa upp min handläggare för att få ta del av beslutet, fick då veta att hon ansåg att materialet var tunt? Jag frågade då henne om hon hade kontaktat min Läkare, vilket hon inte hade gjort, men hon upplyste mig om att det skulle göras en fördjupad medicinsk utredning, vilken till skillnad mot läkarens 6 månader långa utredning som resulterade i en ansökan om sjukersättning, skulle nu göras på sammanlagt en arbetsdag och ett en timmes långt läkarsamtal så skulle utredningen vara nog så faktafylld för att handläggaren skulle kunna göra/ta ett beslut. Om du Göran Lantz verkligen har lust och få reda på hur ”värdeminskningen” ter sig och upplevs utav oss som har drabbats så kan du få möjlighet till kontakt med mig och få så att säga lite kött på benen innan du som så många av er lutheraner uttalar er om oss som uppenbart i era ögon vill smita ifrån det som ni får utföra(istället) och ändock så står jag där med belastningsskador som enligt läkare och sjukgymnaster samt arbetsterapeuter är ett resultat av mitt arbete

 10. Christina Evstedt - 4 september, 2014

  Omyndighetsförklaringen som långtidsarbetslösa utsätts för är
  makalös. De antas vara oförmögna att klara kvalificerade arbeten
  och bli så tacksamma bara de får vara med.
  Mats Essemyr har helt rätt i att arbetsgivarna bidrar till utslagningen
  genom sitt sökande efter perfekt arbetskraft. Det innebär att
  man ska ha kvalificerad arbetslivserfarenhet (2-5 år) av just
  deras bransch. En liten detalj som därför också gör det svårt
  att byta yrkesinriktning även om man vill. Lägg därtill åldersdiskrimineringen
  som tigs ihjäl men där effekten är klart tydlig i FAS 3.
  Lösningen är inte att skyffla runt dessa människor mellan privat och
  offentlig sektor utan att slopa kollektiviseringen av långtidsarbetslösa
  via AF och ge dem relevant, individuell kompetensutveckling.

 11. Solon A, fånge i fas3-arkipelagen - 5 september, 2014

  Det verkliga syftet med fas 3 är ett annat än det politikerna angivit och många kanske tror. Det har av makthavarna angivits vara att vi deltagare ska få ”referenser och meriter” och komma närmare arbetsmarknaden. Om det hade varit sant kunde man lätt ställt krav på att det man sysslar med varit individuellt anpassat och utvecklande. Det har man inte gjort. Tvärt om, när det infördes var allt förbjudet; praktik, utbildning etc. Senare har de tvingats modifiera det något. Men den anordnare jag är hos nu blev t.o.m. förbjuden av Arbetsförmedlingen att hjälpa oss. Troligtvis grundat på instruktioner från makthavarna.

  Fas 3 är en del av arbetslinjen och fungerar som en press på dem som ännu inte trillat dit, och även på deltagarna förstås. Syftet är att öka utbudet av arbetskraft genom att man ska veta att om man blir arbetslös för länge blir man i alla fall tvungen att gå till ett ”jobb”, dvs. sin fas 3-plats. Dock blir inkomst och villkor mycket sämre än för nästan vilket riktigt jobb som helst. Vi som är fast i fas 3 används för detta syfte men man säger det inte rent ut. Det kan man ju inte. Det finns många belägg för detta.
  Vi utnyttjas också som kassakor av anordnarna. Tänk vad bra det känns att kunna vara till nytta för både politiker och anordnare.

  Själv har jag varit i fas 3 i över 4 år. Jag har en universitetsutbildning inom ett alltid aktuellt område, men råkade bli arbetslös i en konkurs. Det är inget fel på mig utom att jag varit arbetslös länge och nu blivit lite för gammal enligt åldersdiskrimineringen i detta land. Den s.k. Arbetsförmedlingen har varit en katastrof att ha att göra med och bakom den ligger politikerna. Det är de som ska jagas, inte vi! De skulle själva utsättas för samma sak som de utsätter oss andra för. Då skulle det nog snabbt bli ändring.

  Till en början använde jag mina kunskaper till nytta för mina s.k. fas 3-anordnare men numera gör jag ingenting eftersom resultatet för mig är noll. Jag känner mig bara lurad och utnyttjad. För mig handlar det nu bara om att härda ut tills jag blir frigiven.
  Jag tycker också det är sorgligt att se andra i fas 3 sitta och hålla på med rena nonsensaktiviteter som ligger långt under deras kapacitet och inte är utvecklande på något sätt och absolut inte gör att de kommer närmare arbetsmarknaden. Vad gör det med människor i längden?! Hur är de beskaffade som sätter igång med nåt så förnedrande som fas 3 och som fortsätter att driva det år efter år?

  Nej, jag vill ha politiker som verkligen representerar folket och som vill alla väl.
  Det kallas ju för ”representativ demokrati”, då det borde vara det också! Oss representerar de i vilket fall som helst inte.

 12. Christer Nilsson - 5 september, 2014

  Reinfeldt måste tycka det är värt priset med 5000 kr/mån per deltagare i fas 3, för de har ju samtidigt trollat bort dessa 40-50.000? slavdrivare i fas 3 från ”arbetslöshetsstatistiken,” denna regering anser ju de ingår i Sveriges arbetande befolkning, med socialhjälp och dyligt, tala om att bli upprörd över begreppet ”tjänstefolk” när ”slavar” ”trälar” ska accepteras utan en blinkning..

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Assistanskritik på svajigt underlag

Under hösten har Försäkringskassan och regeringen hamnat i blåsväder i frågan om LSS. Men det är inte alldeles enkelt att finna fog för kritiken. 0Inga delningar

Kommunal varslar om strejk för undersköterskor

Kommunernas nota för hyrpersonal: 1,2 miljarder


Johanna Senneby

Alldeles för tidigt att räkna ut KD

Trots KD:s historiskt låga väljarstöd kan Busch Thor vara lugn. Det räcker nämligen med så lite som 2,5 till 3 procents stöd i opinionsmätningar för att partiet ska ta sig över spärren med hjälp av taktikröster, visar forskningen. 0Inga delningar

Grönt ljus för Idolstrejk

Förlossningskaos på Danderyd: »Barnmorskorna gråter«


Vesna Prekopic

Överskatta inte Pisa

Den dagen vi blir lika besatta av att utjämna klassklyftorna i skolan som att prestera i Pisa-mätningarna, då skolutvecklar vi på riktigt... 0Inga delningar

Ett år med andrum

Prioritera polisens kärnverksamhet


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev
  annons_julkap_2016