I dag presenterade tankesmedjan SNS en rapport som sågar de senaste årens privatiseringspolitik vid fotknölarna. Privatiseringarna inom välfärden har varken lett till högre kvalitet, bättre effektivitet eller lägre kostnader.

Svaret från Svenskt Näringsliv lät inte vänta på sig. Under rubriken ”En bedrövlig SNS-rapport” sågar vd Urban Bäckström rapporten vid fotknölarna och kallar den bland för ”tendentiös”. Urban Bäckström skriver: ”SNS rapporter brukar ofta vara gedigna och läsvärda, men den här sammanfattningen är bedrövlig rent kvalitetsmässigt.”

Det är sant att Svenskt Näringsliv brukar gilla SNS rapporter. Det är inom SNS som en stor del av Anders Borgs ekonomiska politik tagit form. Det var också SNS som låg bakom tankegodset till 90-talets normpolitik.

Men SNS är otrogna och blåser med de politiska opinionsvindarna. Från att på 50-talet legat relativt i mitten, blåste de på 80- och 90-talet rejält ut till höger med de nyliberala vindarna. Nu går SNS åt vänster. Förhoppningsvis är det även ett tecken på förändringar i opinionen.

Och att Urban Bäckström reagerar som han gör visar på att tankesmedjan har träffat en öm punkt. Det vill säga: de har rätt.