Bloggen

Blogg 01 sep, 2009

Guillou med självdistans

Jan Guillous memoarbok Ordets makt och vanmakt (Piratförlaget) handlar mycket om IB-affären, vars allvar 70- och 80-talisterna väl aldrig riktigt begripit. Nu får faktiskt de läskunniga kidsen en chans att fatta hur det var, just för att Guillou har så mycket humor och självdistans, trots att det som han var med om inte var så väldigt kul egentligen.

Det är klart, att han distanserar sig från sig själv är en spegel av hans förbaskade självupptagenhet. Men man kapitulerar, blir berörd och rörd. Som alltid med Guillous texter finns i dem undertexten att journalistik inte är glamour. Det är arbete, arbete, arbete, att gå till de basala källorna, att inte vänta på inspirationen. Viktigare än någonsin, just nu.

BE

Blogg 31 aug, 2009

Skriv om Odell-lagen!

Anna Odell döms till dagsböter om 2 500 kronor för oredligt förfarande och våldsamt motstånd. Det senare är ingen överraskning, eftersom hon har erkänt. Men oredligt förfarande är, som vi skrev på Dagens Arena häromdagen, en uråldrig lagparagraf som används väldigt sällan och som i och med Odell-domen kan få oanade konsekvenser för wallrafferi som journalistisk metod. Redaktioner som ska skicka ut sina reportrar på undersökande uppdrag får nog tänka efter både en och två gånger.

Det är dags att lagen om oredligt förfarande skrivs om. Om Anna Odell varit journalist hade alla som nu låter invektiven flöda hyllat henne som nästa Janne Josefsson. Och troligen hade hon aldrig fällts.

NB

Blogg 31 aug, 2009

Samarbete som på räls

Janne Rudén, ordförande för fackförbundet Seko, har bjudit in inte bara Mona Sahlin, utan också Miljöpartiets språkrör och vänsterpartiets Lars Ohly till förbundets kongress i mitten av månaden. Det är rätt tänkt av facket att sluta sura, gilla läget och se framåt. Den gamle vattenfallaren Rudén kan säkert tipsa Maria Wetterstrand och Peter Eriksson om större förändringar som behöver göras på hans forna arbetsplats. För att inte tala om vilka järnvägplaner som konduktören Ohly kan smida med kongressens SJ-folk. Vem vet, det hela kanske kommer att gå som på räls?

BE

Blogg 31 aug, 2009

Lyssnande Fredrik?

"Lyssna till rörelsen" var ett av Tage Erlanders bevingade ord, som handlade om respekt för kongressbeslut och partiopinioner. Fredrik Reinfeldt har sagt sig vilja bli lika mycket landsfader som Erlander och tjatar hela tiden om hur "lyssnande" han är. Men Moderatstämmans beslut i Västerås om fler kärnkraftsverk struntar han blankt och demonstrativt i.

Jag vill inte ha kärnkraftverk. Men visar inte det som hänt i helgen att Reinfeldt bara spelar teater? Finns det någonting äkta i den mannen?

BE

Blogg 29 aug, 2009

Skyttes gnäll från baksätet

Göran Skytte skriver i dagens SvD om de reaktioner han har fått på sin förra krönika, där han "stillsamt" undrade: "Är det nödvändigt att se ner på och förakta kärnfamiljen bara för att man själv föredrar eller vill främja andra familjeformer?". Skytte försöker skickligt att blanda bort korten, men resonemanget är helt bakvänt. Det är oftare kärnfamiljsfundamentalister som vill förneka och ibland förbjuda alla andra levnadskonstellationer.

Skytte skriver också om "det så kallade avantgardets ständiga sökande efter nya utmanande och provocerande positioneringar". Som att vi som kämpar för att steg för steg flytta gränserna så att fler och fler ska vara accepterade och inkluderade bara är ute efter att provocera sådana som Skytte: "Hörrni, vad ska vi nu hitta på för att reta upp de där konservativa typerna?", liksom.

Enligt Göran Skytte hänger en "mycket stor del av folket" inte med – och vill heller inte göra det. Well. Samhället förändras och med det familjevärderingarna, som blir bättre för allt fler (det var inte länge sen det var skamligt att vara ogift kvinna med barn, till exempel). Antingen kan man finna sig i det, försöka "hänga med" till framtiden och på vägen dit sluta bry sig så fasligt mycket om hur andra väljer att leva. Eller så kan man sitta i baksätet och tjura för att vissa inte vill leva mamma, pappa, barn.

NB

Blogg 28 aug, 2009

Markus Krunegård om välfärden

Att man ibland gör rätt, ibland fel är andemeningen i en rätt genial låt av Markus Krunegård. I morse läste jag i Metro, först om alla grymma tjejer som driver egna klubbar, men sen om Krunegård som ska spela på Popaganda nu i helgen. Och han berättade om sina allergier och att han ingick i ett försöksprojekt och han berättar att det känns bra att få ta del av den svenska välfärden medan den finns kvar. Det är ett hårt samhälle som skönjs mellan raderna och man tänker bara att ibland gör man rätt, ibland gör man fel. Och det får svenska folket leva med.

MN 

Blogg 28 aug, 2009

Det finns några som skulle behöva en bättre bostadspolitik

Man har kunnat se tendenserna länge, hört rykten att Lunds Universitets rektor uppmanar unga människor att inte komma ner, det finns inga bostäder. Och idag skriver DN om att lundastudenterna bor i militärtält. Om att det är rätt kallt, men okej om man sover med kläderna på. 10 kronor per natt och en vädjan till människor att upplåta extrarum, soffor och annat åt studenter. Och om Mats Odells inställning till det hela, att det skulle vara kommunens och Universitetens ansvar att det finns bostäder. Som att statliga stimulanser inte var väsentliga.

Om du bor i Lund – gå med i couchsurfers och ta emot en student som kan få slagga på din soffa, ring kåren åtminstone.
Om du är politiker – fundera på om vi ska bygga skrytbyggen eller om vi vill bygga ett land som funkar. Alliansens politik hittills på detta område har varit att se till att fastighetsskatten ska vara densamma för tiorumslägenheten på Strandvägen och för studentens korridorsrum.
Och någon – ge Lunds Universitets rektor en het linje direkt till Mats Odell, ansvarig för bostadsfrågor i regeringen. Av DN får han frågan om inte andrahandsmarknaden är ett för dyrt alternativ för studenters bostadsbehov och han svarar:
- Jag kan inte bedöma vad enskilda studenter har råd med. Det finns regler för vilken hyra man får sätta. (Mats, det är ditt jobb att kunna det. Men en ledtråd är att 3500 kronor är ett absolut max och då har du gjort av med hälften av dina pengar på hyra.)

Och fram tills vi får en vettig bostadspolitik med bostäder där folk har råd att bo – tack till alla som lånar ut en soffa då och då, när andrahandskontrakt tar slut alltför fort. Jag känner många.

Läs gärna Jenny Wrangborg (poet och kallskänka) om jagvillhabostad.nu.

MN

Blogg 27 aug, 2009

Reinfeldt vill bli landsfader

"Föregånglandet Sverige" var rubriken på Fredriks Reinfeldts inledningstal på Moderaternas arbetsstämma i Västerås. Det var ett ganska geléliknande, undanglidande anförande, som handlade om allt och ingenting, mest om att Sverige ska vara "ett land värt att leva i". Någon däremot?

Efter trettio minuter kom förklaringen. Partiledaren deklarerade att Moderaterna vill vara ett "långsiktigt statsbärande" parti. Jubel bland ombuden. Dessvärre fick vi inte veta hur det ska gå till. För de fem punkter som Reinfeldt menade blir avgörande framöver är frågor där Moderaterna hittills knappast rosat marknaden.

Mänskliga rättigheter – där utvisas homosexuella irakier till död och förnedring. Arbetslinjen – där väntas 100 000 av dem som mister jobben framöver aldrig komma in på arbetsmarknaden igen. Sjukvård – privatisering och förfall. Klimatpolitiken – knappast på framkant. Att kunna lyssna – arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer tycker nog inte det är någon större moderat tillgång.

BE

Blogg 27 aug, 2009

Lyssna på Nordh!

Ska smittade av svininfluensan straffas ekonomiskt om de är hemma för att inte sprida smittan? TCO:s ordförande Sture Nordh sa i ekot i dag att han vill se en lagändring som möjliggör att karensdagen i sjukförsäkringen tillfälligt slopas. Det är ett framsynt förslag. Sjuka som släpar sig till jobbet i alla fall är en styggelse.

Det tog två månader innan den "lyssnande" regeringen Reinfeldt hörde att landstingen behövde ekonomiskt bistånd för vaccineringen. Hur många ska vara utslagna innan sjukförsäkringslagen ändras?

BE

Blogg 27 aug, 2009

Krantz ur skuggorna

Nu kliver han fram ur skuggorna, den nye högskoleministern Tobias Krantz. (Ja, ni vet, han som efterträdde Lars Leijonborg för ett tag sen men som åtminstone jag helt hade glömt bort.) I budgetförhandlingarna har regeringens partier enats om två miljarder kronor till högskolan – ett utmärkt sätt att marknadsföra Krantz. Känslan av att det handlar om att få ut honom på banan förstärks dessutom av en granskning som Cecilia Garme på makthavare.se har gjort: Uppsala, där ministern har doktorerat, får mest. Jönköping, där ministern kommer ifrån och som rankas lågt bland högskolor, får också mycket.

Politik är att välja. Sina hemorter. 

NB

Blogg 26 aug, 2009

Regeringen jo-jo

Regeringen satsar pengar på nya arbetsmarknadsåtgärder. Och på nya platser på Komvux. Arbetslösa ska aktiveras i den offentliga sektorn. Högskoleplatserna ska byggas ut. Jättebra. Men för två år sedan skars arbetsmarknadsåtgärderna ner. Komvux slaktades. De så kallade plusjobben i offentliga sektorn togs bort. Och på högskolan var ledordet"kvalitet" i stället för "kvantitet". Suck. Jag säger som Ernst Kirchsteiger skulle ha sagt: Varför börja i rätt ände när man kan börja i fel?

NB

Blogg 26 aug, 2009

Tänk nytt, LO

Vem ska försvara de thailändska bärplockarna mot vidriga arbetsgivare? Det är upp till arbetsmarknadens parter, sa arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på Svt:s Rapport i går kväll. Han menar att det är LO:s ansvar att försvara bärplockarna mot exploaterande arbetsgivare. Ddet är en viktig poäng, även om det kommer från Moderaterna. Från LO:s sida är det fortfarande helt tyst. Bärplockarna har lockats hit från Thailand och nu är de på väg hem utan löner. De är därtill djupt skuldsatta.

Arbetsmarknaden, liksom arbetskraften, är numera globaliserad. Detta kräver fackföreningar som tänker nytt. När ska LO förstå att delar av den svenska arbetsmarknaden har förändrats? Bärplockarna som kommer hit är legal med rättslös arbetskraft. Är det inte dags att intensifiera kraven på att LO ska organisera och försvara arbetare oavsett deras status på arbetsmarknaden?

DM

Blogg 26 aug, 2009

Sist på bollen

Spelreglerna är uppgjorda en gång för alla, det blir inga extrapengar till landstingens influensavaccineringar, förklarade folkhälsominister Maria Larsson (KD) i somras.

Nu i veckan kom besked om att spelreglerna har ändrats. Det blir 1 miljard kronor till vaccineringar. Plötsligt har Larsson insett vad hon hade kunnat begripa redan i somras, att landstingen befinner sig i en besvärlig situation. Det är bra. Men senfärdigheten är samtidigt oroväckande.

Ska regeringen Reinfeldt också bli sist på bollen när det gäller att tillfälligt slopa karensdagen i sjukförsäkringen, för att inte öka riskerna för smittspridning?

BE