Bloggen

Blogg 17 Apr, 2009

Ojojoj

Fällande dom i Pirate Bay-målet. 30 miljoner kronor i skadestånd. På Drottninggatan 83 diskuteras det just nu huruvida det är för mycket eller för lite.

Mer om detta på måndag.

NB

Blogg 17 Apr, 2009

Kielos&Rayman-tv

Kolla in intervjun som ledarskribenterna Katrine Kielos (Aftonbladet) och Sanna Rayman (Svenska Dagbladet) gör med Thomas Östros i sitt program Korseld. Så befriande med intervjuare som inte ska vara krystat "neutrala"! Det här är sjukt bra teve för oss nördar.

NB

Blogg 17 Apr, 2009

Inmålad i ett hörn

Inte alla i medievärlden nöjer sig med att vara en doadoakör åt dem som är väljarbarometrarnas vinnare, som jag skriver i dagens ledare. Johan Schück i DN Ekonomi beskriver väl hur finansminister Anders Borg ohjälpligt har målat in sig i ett hörn om budgeten. Läs hans krönika (ej på nätet)!

BE

Blogg 16 Apr, 2009

Konkurrensverket och marknaden

Det gick ett besvikelsens sus över åhörarna när de fyra borgerliga partiledarna kallat till presskonferens under Almedalsveckan i somras för att göra ett utspel om…att tillkalla en utredning om bättre konkurrens.

Nu när 328 sidor föreligger, skrivna av Konkurrensverkets främsta hjärnor, är inte tajmingen den bästa. Av innehållsförteckningen framgår att man vill sätta upp marknadsrelaterade mål för domstolarna, att stärka konkurrensen inom djursjukvården och att öppna marknaden för hushållsavfall.

Marknad, marknad, överallt samma marknad. Har inte Konkurrensverket förstått att vi lever i sviterna av historiens största marknadsmisslyckande?

BE

Blogg 15 Apr, 2009

DN och kappan

På sidan 9 i dagens pappersversion av DN står rubriken "Regeringen storsatsar mot arbetslösheten". Letade efter artikeln på nätet för att länka i morgondagens ledare om våpen. Förgäves. Efter att ha klickat runt ett tag hittade jag artikeln, nu under ny rubrik: "Arbetslösheten i fokus i vårbudgeten".

DN utgick i går kväll/natt inför tryckning att det var en storsatsning de många miljarderna handlade om. Efter kritik från både höger och vänster om att regeringen satsar för lite byttes rubriken ut. Hur står det till med DN:s kunskaper och självständighet? 

NB

Blogg 14 Apr, 2009

Politik på riktigt

Med glimten i ögat bloggar förre justitieministern Thomas Bodström (S) sen en tid tillbaka under titeln Bodströmsamhället. Det senaste inlägget handlar om hans syn på FRA-lagen och den bakomliggande rivaliteten mellan försvarsmakten och rättsväsendet. Det är precis sådana redogörelser för politikens komplexitet som fler bloggande politiker borde ägna sig åt.

NB

PS. Som bonus bjuder "Bodis" på en redogörelse för när man är ung respektive gammal under sin livstid.

Blogg 13 Apr, 2009

Expressens speglar sig själv

Annandag påsk. Expressens ledarredaktion samtalar med sig själv. Onekligen ett nytt grepp. Ämnet dock det förväntade: krisen inom socialdemokratin. Liksom rubriken: "Det är nästan så att man tycker synd om S". Extrem självbespegling? Nej, bara genuin borgerlig opinionsbildning.

HAB

Blogg 08 Apr, 2009

Fores placerar sig

Centerns tankesmedja Fores placerar in sig. Bjuder in till seminarium om Obamas första 100 dagar. Med följande personer i panelen: Billy McCormack, Timbro, Gunnar Fröroth, Ohlininstitutet, Martin Ådahl, FORES, och Sofia Nerbrand, nyliberala magasinet Neo. Det är uppenbarligen intellektuellt trångt i den nyliberala högern.

HAB

Blogg 08 Apr, 2009

Alla dessa "avslöjanden"

Dan Jönsson skriver i en recension av Pontus Mattssons bok Sverigedemokraterna in på bara skinnet om hur exempelvis Kalibers wallraffande egentligen gynnar SD och deras valkampanj. Utmärkt text! Jönssons analys är mycket träffande: Det är de etablerade partiernas rädsla, nervositet och ängslighet som kommer att bära SD hela vägen till riksdagen. Det är de etablerade partiernas taktik att anamma SD-retorik som kommer ta Sverige hela vägen tillbaka till 90-talets början.

NB

Blogg 07 Apr, 2009

Am mellifera mellifera

Jag har börjat få pressmeddelanden från Sveriges Biodlares Riksförbund. Oklart varför. Vanligtvis åker de i papperskorgen direkt, men dagens försändelse fastnade jag för. Den handlar om björnar och biodlingar.

Enligt en författning från Naturvårdsverket får näringsverksamhet stöd eller bidrag för viltskador, förutom om biodlaren har bin av den nordiska rasen am mellifera mellifera. Rasism!

Vad är väl en LO-skandal jämfört med detta? Nu vänder det.

NB

Blogg 05 Apr, 2009

Opinionssiffror och avgångar

Socialdemokraterna rasar i två opinionsmätningar. Moderaterna ökar. Två partier, C och KD, hamnar utanför riksdagsspärren, Sverigedemokraterna innanför. Samtidigt som de omvälvande siffrorna kom i helgen ökade trycket på att Wanja Lundby-Wedin ska lämna posten som LO:s ordförande. Det finns mycket att säga om allt detta.

För det första: precis som de tidigare höga siffrorna för S inte berodde på deras egen politik utan på missnöje med regeringen, beror Moderaternas höga siffror inte främst på deras (taffliga) hantering av krisen utan på missnöjet med oppositionen.

För det andra: Att i detta läge skylla opinionsraset på LO:s ordförande, som en del ledande socialdemokrater har gjort, är så extremt tarvligt. De blundar för partiets egna tillkortakommanden och försöker hitta enkla lösningar. Enligt deras logik kommer siffrorna alltså att raka i höjden om (när?) Wanja Lundby-Wedin avgår. Vilken enfald… Vän av ordning undrar också varför Mona Sahlins krav på att Lundby-Wedin ska lämna AMF Pensions styrelse kommer först nu. (Helle Klein skriver klokt om taktiken "alla skyller på alla".)

För det tredje: Även om det just nu känns otippat, speciellt med tanke på ovanstående punkt, skulle de rödgröna vinna om det vore val i dag. Anledningen är förstås att Kristdemokraterna och Centerpartiet skulle hamna utanför riksdagen. Obegripligt att medierapporteringen i helgen inte har handlat om detta. Som Expressens ledarsida så träffande skriver (tack Jonas för tipset!): "Alliansens opinionsövertag är inte värt ett vitten om halva fyrklövern ryker." (Läs mer om detta hos Ali Esbati.)

För det fjärde: Wanja Lundby-Wedin är vald av sina medlemmar. Det är de sistnämnda som ska bestämma om de vill ha henne kvar, inte medier, politiker eller "folket". (Mats Engström utvecklar.)

NB

PS. I detta nu ser jag att dessa personer ska diskutera ovanstående i SVT:s Agenda: Lotta Gröning och Göran Greider och KG Bergström. Menar Agenda allvar!?

Blogg 03 Apr, 2009

Dags för arbetsmarknads-politik, någon?

Ett S-märkt kommunalråd, som fick behålla makten i sin kommun vid valet 2006, berättade för mig att de lokala arbetsförmedlarna hade utbrustit: äntligen ska vi börja förmedla jobb! Det var deras reaktion på den borgerliga alliansens valseger och den säger mycket om hur retorik på nationell nivå kan påverka politik och attityder på lokal nivå. Kommunalrådets stilla undran var förstås: vad har ni gjort hittills?

Min stilla undran är vad samma arbetsförmedlare känner i dag. För enligt en undersökning som fackförbundet ST har gjort, som presenteras på Svd Brännpunkt i dag, är majoriteten av arbetsförmedlarna missnöjda. Alliansregeringens "arbetslinje" innefattar uppenbarligen inte att satsa på dem som kan förmedla arbeten. Visst har Malin Siwe en poäng i sin ledare i dag, att 90-talskrisen ledde till många "pysselsättningar", där arbetslösa fick gå närmast meningslösa kurser (som när jag en kort tid efter studenten var inskriven på AF och fick gå en meningslös "datakurs" med pensionärer…). Men att skära ner arbetsmarknadspolitiken som regeringen har gjort är huvudlöst.

Nu försöker Littorin & Co restaurera en del, men satsar på skrattretande saker som jobbcoacher för tre miljarder kronor i stället för sådant som kan ge verkliga resultat. Det är övertron på att privata alternativ alltid är bättre än offentliga som sätter skygglappar för ögonen på dem.

ST:s konkreta förslag är bland annat mer arbetsmarknadsutbildning, fler praktikplatser, mer validering och viktigast av allt enligt mig: bort med meningslösa kontroller! Misstänkliggörandet av den som saknar arbete är en del av alliansregeringens ideologi, men leder ingen vart.

Förhoppningsvis hjälper ST:s undersökning Sven Otto Littorin att luckra upp skygglapparna lite. Annars kan man hoppas att den generaldirektör som han tillsatt lyssnar på sina anställda och hjälper Littorin på traven.

NB