Bloggen

Blogg 28 Maj, 2009

Från hjälte till skurk

Det svänger fort. Av en händelse hittar jag en intervju i LO-tidningen från december från förra året med Christer Elmehagen, som då precis hade "gått i pension" från AMF Pension. Här framstår han närmast som en löntagarnas stora vän. Rubriken lyder "Direktören som inte tro på vinst". "Det går utmärkt att driva verksamheten i ett ömsesidigt bolag, utan hetsen från aktieägare som kräver vinst", förklarar han. Det var då. Innan återtaget och den finansiella krisen och Elmehagens egen pensionsflytt och Wanja Lundby-Wedin och Riva del Sole och……

HAB

Blogg 28 Maj, 2009

Chockbeskedet

Det kom ett pressmeddelande. Det säger att höginkomsttagare utnyttjar skattereduktionen för hushållsnära tjänst mest. Nästan så att man faller av stolen av överraskning.

"De största skillnaderna visat sig när personer med olika hög inkomst jämförs. Av de med en årsinkomst under 300000 kronor (drygt sex miljoner personer) var det bara 3 promille som hade skattereduktion. Bland dem med högre inkomst än 500000 var det 4 procent. Bland kommunerna var andelen som fick skattereduktion störst i Danderyd, 3 procent. Andelen var lägst i Gällivare, endast 0,05 procent."

Alliansregeringen ger mest i skattesänkningar till höginkomsttagare. Som grädde på moset bjuder regeringen på halva priset när städerskan kommer. Härligt med hederlig gammal klasspolitik!

NB

Blogg 27 Maj, 2009

Staten och kapitalet

Svenskt Näringsliv låter på sin hemsida meddela att projektet Ung Företagsamhet är hotat. Det finansieras delvis av Svenskt Näringsliv. Men har tidigare också fått pengar från statliga myndigheten Nutek (det vill säga från skattebetalarna). Besked från efterföljaren Tillväxtverket dröjer. Det är förstås en smula intressant att ett gammalt SAF-projekt sedan länge har stöttas av staten. Eller som Svenskt Näringsliv uttrycker saken: "Det behövs också en offentlig basfinansiering." VD:n på Ung Företagsamhet Magnus N:son Olsson menar att framtiden ter sig mycket osäker nu när statens bidrag uteblir eller dröjer: "Det känns som om vi jobbar mer med finansieringsfrågorna än med vår ordinarie verksamhet." N:son Olsson undrar oroat "har vi verkligen råd" att låta denna samhälleliga insats för företagsamheten "gå om intet". Och detta stod inte i Grönköpings Veckoblad utan på Svenskt Näringslivs hemsida!

HAB

Blogg 25 Maj, 2009

Den Andra Kvinnan

Vem är hon? En lakej utskickad av Svenskt Näringsliv för att svärta ner LO? En Konstfackselev som gör examensarbete om att utsättas för drev? En Wanja look-a-like som vill bli känd? Skicka ditt förslag till Dagens Arena!

NB

Blogg 24 Maj, 2009

Gäspdebatt

Jag började titta på utfrågningen av Piratpartiets, Sverigedemokraternas och Feministiskt Initiativs toppnamn till Europaparlamentet (SVT:s Agenda). Mina tankar fladdrade fort iväg till annat. Varför är svenska debattprogram så himla dåliga? Belinda kanske kan råda bot på det, eller vad tror ni?

NB

Blogg 19 Maj, 2009

Stängt

Nu är det långhelg och Dagens Arena stänger butiken. Vi är tillbaka på måndag!

 NB

Blogg 18 Maj, 2009

EU-valet

Ska bli intressant att se hur EU-valet kommer att gestalta sig. Min tes är att valdeltagandet kommer att gå upp något. Det talar alla nya partier för och inte minst själva personvalet. Samt att vårt medlemskap i EU på något sätt börjar sätta sig.

Opinionsmätningarna tyder också på att de två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, kommer att gå ganska bra. Vilket förmodligen innebär att något av de små partierna inte kommer in. Samtidigt tar några av de små partierna en del röster (och höjer förmodligen valdeltagandet), som Junilistan och Feministiskt initiativ. De försvinner nog från parlamentet helt och hållet. Fi:s ledamot är för övrigt en avhoppad folkpartist. Därtill kommer Sverigedemokraterna, Libertas och Piratpartiet. Kanske kan något av dessa partier också komma in i Europaparlamentsvalet. Det är upplagt för någon slags överraskning, som när Junilistan fick 14 procent förra gången.

Och då har jag inte ens nämnt alla de andra "partierna" som vill ta sig till Bryssel. "Blankledamöterna" lovar till exempel att rösta blankt i alla frågor om de kommer in. "Partiet.se" har som enda mål att avskaffa spelmonopolet. Och vad "666 för en EUs Super-state med frihet, jämlikhet, rättvisa, fred, kärlek och lyckan" står för är inte alldeles glasklart. Om man säger så.

HAB

Blogg 18 Maj, 2009

Dagens läsning

Om ni bara orkar läsa en (1) lång artikel den här veckan, låt det för allt i världen bli Maciej Zarembas skildring av "grannfejden" i den norrbottniska byn Vojakkala! Jag är glad att jag ägnade tio värdefulla morgonminuter åt detta, även om följden blev attacker av ilska och frustration. Som vanligt lyckas Zaremba med sin sjukligt skickliga berättarteknik och journalistiska ihärdighet och integritet blottlägga fenomen som många av oss gärna blundar för. Även om jag inte är överraskad är det skrämmande att så tydligt få det svart på vitt: det finns rasism i Sverige. Den är inte en tillfällighet, den är utstuderad och överenskommen i det tysta.

Tänk vad befriande om fler i yrket fick tillfälle att ägna flera månader åt att på djupet skildra Sverige på det sätt som Zaremba gör. Det vore något, i stället för den hetsiga, dagliga, drevande nyhetsjournalistiken.

NB

PS. Om ni orkar läsa lite till rekommenderar jag Christian Ekströms utmärkta inlägg på Newsmill om SD-hyckleriet i medierna. Lite mer pondus och ärlighet, tack!

Blogg 17 Maj, 2009

Indien visar vägen

Främlingsfientliga partier gör framryckningar i val runt om i Europa. Talibanerna vinner allt mer mark i norra Pakistan. Kriget i Mellanöstern drivs längre och längre bort från fred. I allt mörker kommer två ljusglimtar från den subindiska kontinenten:

1. Efter 26 år verkar inbördeskriget på Sri Lanka mellan lankeser och tamiler vara slut. Efter 70 000 offrade liv lägger gerillan ner sina vapen.

2. Det sekulära Kongresspartiet vann stort i det indiska valet och den habile Manmohan Singh fortsätter att styra världens största demokrati. Det hindunationalistiska partiet BJP får alltså tack och lov inte chansen att piska upp motsättningar.

NB

Blogg 13 Maj, 2009

Margots bevingade

I tisdags fick jag (och ungefär femton andra) förmånen att få träffa Margot Wallström i en timme på EU-kommissionen i Bryssel. Det finns mycket att säga om den timmen – den var superintressant – men så här en stund före midnatt nöjer jag mig med hennes svar på frågan från en journalist från Slovenien som handlade om hur Margot får ihop sitt liv med familjen, samtidigt som hon är kommissionär. Svaret blev rätt och slätt: "Choose the right man." Så enkelt var det. Godnatt.

NB

Blogg 10 Maj, 2009

Bryssel, here I come!

Nej, jag kandiderar inte i valet till Europaparlamentet. Däremot ska jag under måndag och tisdag delta i det här seminariet om valet. Det blir lite skralt med blogginlägg i början av veckan alltså.

NB

Blogg 06 Maj, 2009

Operettsprätten

Så röstade Tjeckiens senat ändå ja till Lissabonfördraget. Om de gjort motsatsen hade situationen blivit som en galant operett från gamla tider. Först faller deras ordförandeskap i spillror, och visar hur bräcklig nuvarande ordning är, och sedan hade de röstat mot förändring. I bakgrunden viskar och intrigerar herr president, den nyliberala sprätten Vaclav Klaus, som nu ska godkänna beslutet men helst vill ha EU mindre än en nattväktarunion. Vad som helst kan hända.

PW 

Blogg 06 Maj, 2009

Tidernas viktigaste hallänning

Som hallänning på mödernet och fädernet har det genom året varit en svår prövning att lyssna på Carl Bildts mix av skorrande gammal halmstadsdialekt, ordentligt uppspädd med östermalmska idiom och den därtillhörande störande självsäkerheten. Karln skrev ju till och med en bok som hette "Hallänning, svensk, europé". Så när Radio Halland härförleden inledde en omröstning om tidernas viktigaste hallänning fanns skäl att misstänka att Carl Bildt nog skulle vinna. Men han kom bara femma med moderata sju procent av rösterna. Vinnaren blev socialdemokraten Ernst Wigforss med 57 procent. Tidernas viktigaste hallänning. Om folket får bestämma.

HAB

Blogg 04 Maj, 2009

Moderaternas hemliga finansiärer

När jag förra veckan skrev om politisk tevereklam och det tvivelaktiga i att väljarna inte får veta hela sanningen om var partierna får sina pengar ifrån tog det hus i helvete i kommentarsfältet. Många av våra engagerade läsare påpekade förhållandet mellan fackföreningsrörelsen och Socialdemokraterna och menade att det skulle finnas några skumheter med det. Faktum är att S helt öppet redovisar sina bidrag, stödet från LO är ingen hemlighet att jaga upp sig över.

Nu har Arbetarrörelsens Tankesmedja publicerat sin rapport om varifrån partierna får sina pengar. Det finns några viktiga slutsatser att ta fasta på:

• M hade 2006 större intäkter per mandat än något annat parti
• M samlade in åtta gånger mer än övriga partier tillsammans
• M får mer pengar från hemliga donatorer än vad S får från fackföreningsrörelsen

Jag vidhåller alltså min tes att väljarna har rätt att veta vilka särintressen som finansierar partierna eller en enskild kandidat.

NB