Bloggen

Blogg 22 Mar, 2009

Så kom då det första av förhoppningsvis ett radband av gemensamma utspel och deklarationer om överenskommelser i centrala politiska frågor. Det är verkligen hög tid att de rödgröna skärper till sig, som jag skrev härom dagen.

Helt rätt att börja i energipolitiken, som är kontroversiell och därför sänder en tydlig signal om att det här samarbetet är på riktigt. Dessutom är det klokt av taktiska skäl, eftersom de borgerliga av någon märklig anledning lyckades sätta bilden av att de var mer överens än oppositionen i frågan och att Mona Sahlin skulle ha bytt fot. I själva verket var det ju Maud Olofsson som övergav sin partilinje.

NB

Blogg 20 Mar, 2009

I'm starstruck!

Det är svårt att inte bli charmad in i benmärgen av Barack Obama! Kolla in den här intervjun hos talkshowvärden Jay Leno.

Nu tar jag helg med ett leende på läpparna.

NB

Blogg 18 Mar, 2009

Självmål av Olofsson

Desperationen ökar i regeringens mindre partier. I går i Ekot sa Maud Olofsson att Centern ska ta strid i regeringen om anställningsskyddet. Men LAS är ett litet bekymmer eller inget problem alls för de mindre företagen, jämfört med att regeringen totalt misslyckats att förmå bankerna att låna till småföretagen. Olofsson är också ansvarig för fiaskot med regeringens undsättningslån till bilindustrins underleverantörer. Och regelverket har blivit krångligare med henne vid rodret.

99 procent av småföretagarna formligen hatar bonusfesten i banker och börsbolag. Ändå förklarade småföretagarnas vän i går att hon inte är beredd att ta avstånd från statliga bonusar.   Snacka om självmål!

BE

Blogg 17 Mar, 2009

Det är du, inte systemet

Medan Maciej Zaremba oerhört effektivt sätter fingret på exakt vad som är fel på "Integrationssverige", levererar regeringen ett förslag om så kallad sfi-bonus.

Alltså: Zaremba visar på hur fel själva strukturen med sfi är, där analfabeter blandas med akademiker och lärarna har en tröttsam attityd, där vuxna behandlas som barn. Regeringen insinuerar däremot att det är själva eleverna på sfi som är det stora problemet och därför behöver en rejäl bonus i form av reda pengar för att bota sin analfabetism eller svårigheter med att skilja på "en" och "ett". Det är skillnaden i dessa perspektiv som bäst förklarar varför borgerlig politik är så fel ute.

Detta säger förstås inte regeringen. Men som det här lysande exemplet så tydligt visar handlar det om lömska undertoner, som gör det svårt att klämma åt regeringen. Och det vet de förstås.

NB

Blogg 17 Mar, 2009

Republikaner

Republikanerna på andra sidan Atlanten försöker ta sig ur president Obamas skugga genom att återlansera Sarah Palin. Republikanerna i Sverige kommer att befinna sig i prins Daniels skugga åtminstone till nästa sommar.

Dubbelsuck.

NB

Blogg 16 Mar, 2009

Falska pudlar

Nu gör de alla pudlar, krälar i stoftet om de beslut de fattat om bonusprogram. Men vad är det Jacob Wallenberg, Wanja Lundby-Wedin och tidigare Anders Borg egentligen säger? "Vi lyckades inte kommunicera detta", sa Wallenberg i Svt:s Agenda i söndags kväll. Alltså, vi har inte haft fel, men vi tar bort bonusarna nu, för folk är så förbannade. Att så många "där uppe" inte i sitt hjärta inser att bonusarna är onödiga och skadliga tyder på att de välbeställda i Sverige lever i en annan värld än vi andra. De rika är på väg att bli vårt största samhällsproblem.

BE

Blogg 15 Mar, 2009

Tröttsam syn på kunskap

Lars Leijonborg (FP) skrev i fredags på DN Debatt att regeringen nu avslår alla ansökningar från högskolor som vill bli uppgraderade till universitet. I stället ska regeringen ”vidta(r) åtgärder för att höja kvaliteten inom utbildning och forskning”. Finfint med höjd kvalitet. Men vad har det att göra med att fler högskolor vill bli universitet och därmed bredda sin forskning? Meningen direkt efter den ovan lyder: ”Bakgrunden är att den högre utbildningen i Sverige har byggts ut kraftigt.” Leijonborg försöker skapa en korrelation mellan fler utbildade – sämre utbildning som inte finns.

Lars Leijonborgs syn på kunskap är förlegad och felaktig: kvaliteten på kunskapen blir inte sämre för att fler få ta del av den. Det är som de som trodde att männen skulle bli arbetslösa när kvinnor började arbeta i större utsträckning. Liksom arbetsmarknaden är inte heller kunskap en konstant – ju mer och ju fler desto bättre för alla.

NB

Blogg 12 Mar, 2009

Expressen om facket

Expressens ledarsida är starkt färgad av sina antifackliga hållningar i allmänhet och dissningar av LO i synnerhet. Med en typisk formulering skriver tidningen i dag att LAS är "lika heligt för LO som skinnvästen för ett mc-gäng". För att ingen ska missa att facket på något sätt är lite suspekt, kanske någon slag maffia som i ett kriminellt mc-gäng. I ett bildmontage sparkar Sven Otto Littorin på en fotboll med LO:s logotype på (bilden ej på nätet).

En intressant sak i sammanhanget är att PTK helt osynliggörs. PTK var faktiskt en central part i de nu havererade förhandlingarna om ett nytt huvudavtal. I PTK ingår flera fackförbund för tjänstemän och akademiker på den privata sidan. PTK och LO hade samma ståndpunkter i förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. Men den informationen passar inte Expressens fördomsfulla bild av facket. Och då skulle inte analogin med skinnvästarna riktigt passa in.

HAB

Blogg 12 Mar, 2009

No further comments

Vapenförbundets ordförande på Newsmill:

"Om alla var med i en skytteklubb skulle vi inte ha några brott i landet."

"Skytte- och vapenintresse är […] en slags automatisk uppfostran av laglydiga medborgare."

"Jag skulle (…] vilja säga att det finns ett klart sunt vapenintresse."

Blogg 11 Mar, 2009

Man längtar bort

Finaste Tomas Lindbom har börjat blogga. Om Frankrike! Känn på den här:

"Jag promenerar ofta bort till min stamkrog, Etamine Café på 13, rue des Ecouffes och äter Sylvains vällagade mat medan Philippe dukar vackert mitt bord och samtalar om dagens aktuella ämnen, både roande skvaller om kvarterets människor och reflektioner om livet i största allmänhet."

Blandat med politiska betraktelser à la "i högertidningen Le Figaro nämns inte kvinnodagen eller kvinnofrågan överhuvudtaget" och "Fransmännen själva ser dualismen som själva grunden för all politisk handling. Vänster eller höger, välj!".

Oslagbart! Läs särskilt det senaste inlägget Den tredje mannen finns kvar. Fascinerande för den (moi!) som inte kan ett dyft om franskt politiskt liv. Åker rakt in i rss-flödet. Haka på!

NB

Blogg 10 Mar, 2009

Märklig kampanj

Ett antal kommuner och två regioner har gått ihop i Nätverket för Västkustbanan. Jag ville för ett par veckor sedan få kontakt med någon på nätverket. På hemsidan finns inga namn, inga mejladresser eller annan kontaktinfo, bara det här anonyma formuläret. Jag skickade ett kort meddelande. Nu damp det ner ett stort kuvert innehållandes en mapp med några papper, ett häfte med fakta och argument, andra påkostade trycksaker och en cd-skiva. Men ingen kontaktuppgift till någon. Bara ett pressmeddelande adresserat "Till media" och en hemsideadress, med hälsningar från Nätverket för Västkustbanan. Hallå? Finns det några människor i den här kampanjen? Kan ni i så fall ge er till känna?

NB

Blogg 10 Mar, 2009

Obehaglig kyrka

Svenska katolska kyrkan stöder den brasilianska katolska kyrkans uteslutning av modern till en nioårig flicka som utsattes för våldtäkt och läkarna som utförde en tvillingabort på flickan. Argumentet är att ingen har rätt att ta oföddas liv. Födda liv, då? Flickans hälsa var ju i fara!

Flickans tidigare styvpappa försvaras, eftersom våldtäkt inte faller under kyrkans definition av allvarliga brott. Som abort är, alltså.

Extremt obehagligt.

NB

Blogg 09 Mar, 2009

Recession or not?

Kolla här, ett oslagbart klipp på Youtube om att Peter Schiff redan för flera år sedan förutsåg finanskrisen som vi nu befinner oss i. Det oslagbara ligger inte i det han säger utan hur utskrattad han blev av högern. Snacka om att vara lost.

NB

Blogg 08 Mar, 2009

Inbyggt sopberg

Jag läser en notis i Aftonbladet (ej på nätet) att Göteborg importerar sopor. Eftersom göteborgarna slänger allt mindre sopor (bra), finns inte nog att bränna för den lokala fjärrvärmeproduktionen. Därför ska 40 000 ton fraktas hit från Holland och Norge. Fyrtiotusen. Ton. Stinkande sopor i koldioxidspyande lastbilar.

Det är ett konkret exempel på hur vi har byggt in oss i ett galet sopberg. Vi måste skräpa tillräckligt för att de värmeverk vi har lagt ner miljontals skattekronor i ska gå runt. Annars måste vi lägga ytterligare skattekronor på att ta hit någon annas skit, för att de verken vi har investerat skattekronor i inte ska behöva läggas ner…

Läs mer om galenskapen i Mattias Hagbergs lysande bok Skräp.

NB

Blogg 05 Mar, 2009

Skål för Klas

DN-debatt beklagar tre diplomater att teves dokumentärserie om UD gör att människor tappar respekten. Är inte det det bästa som kan hända? Klas Ljungberg har gjort en insats genom att ge skrået ett modernare ansikte. Att vara diplomat är inte annorlunda än andra jobb: samma gin och tonic, samma swimming-pools i soliga länder, samma trista flygresor. Klart den runde Ljungberg är glad! Jag med. Han har gjort varje måndagkväll lite roligare och UD lite mindre fisförnämt. Skål!

PW