Bild: Peter Knutsson

Stockholms trafiklandstingsråd Christer G Wennerholms uttalanden debatten om Kulturrådets stöd till utgivningen av boken ”Trafikmaktordningen” ser vi som en direkt uppmaning till myndighetsstyrning. Därför låter vi nu JO pröva ärendet, skriver vänsterpartisterna Bengt Berg och Ylva Nork.

I den minst sagt hetsiga debatt som rasar kring Statens kulturråds stöd till bokförlaget Korpen Koloni för utgivningen av boken ”Trafikmaktordningen” har Stockholms läns trafiklandstingsråd gett sig in i debatten på ett minst sagt tveksamt sätt.

Som ansvarigt landstingsråd är Christer G Wennerholm en myndighetsperson med ett eget ansvarsområde. Dock inte inom kulturen. Att han i den här frågan går över gränsen och i det närmaste utövar vad som brukar kallas ”ministerstyre” är, som vi ser det, i strid mot vad som det står i RF 12 kap. 2 §: Ingen myndighet, ej heller riksdagen eller kommuns beslutande organ, får bestämma, hur förvaltningsmyndighet skall i särskilt fall besluta i ärende som rör myndighetsutövning mot enskild eller mot kommun eller som rör tillämpning av lag.

På svt.se den 3/5 säger Wennerholm ”Kulturrådet får banne mig göra rätt och göra om”. Detta ser vi som en direkt uppmaning från ett myndighetsutövande råd att försöka styra över en från honom fristående myndighet. Vilket inte är okej enligt lagen. Därför låter vi nu JO pröva ärendet.

Vi ser detta som ett allvarligt ingrepp i demokratin. Och vi anser det ytterst tveksamt att en myndighetsperson i sin tur försöker styra en annan myndighet än den personen är satt att styra. Ärendet är i grunden ett angrepp på yttrandefriheten vilket vi ser som oerhört allvarligt. Yttrandefriheten är grundlagsskyddad och detta borde det ansvariga landstingsrådet tänkt på innan han gav sig ut i debatten inom ett område han för övrigt inte verkar behärska särskilt väl, då han flera gånger i debatten hävdar att det är organisationen Planka.nu som emottagit stödet. Vilket inte är fallet. Kulturstödet har tillfallit förlaget Korpen Koloni och är ett efterhandsstöd och konstruerat som ett sådant, just för att undvika dylika censurtendenser.

Kennet Johansson, Generaldirektör för Kulturrådet, uttryckte i morgonens TV4 debatt: ”Staten inte skall styra över vilken typ av litteratur som ges ut.” Vi ser också att det är mycket allvarligt och oroande att ett en myndighetsperson i egenskap av sitt ämbete går ut och vilseleder allmänheten med felaktig information som Christer G Wennerholm gjort i detta fall. Vi lever i en politisk demokrati, där tryck- och yttrandefriheten är en grundstolpe, som vi ser en skyldighet att värna varhelst den utsätts för hot. Därför anmäler vi Wennerholm till JO.

Detta hände (3/5) samma dag som den internationella yttrandefriheten manifesteras runt om i världen!

Bengt Berg (V), riksdagsledamot och ersättare i kulturutskottet
Ylva Nork (V), ledamot i Stockholms landstingsfullmäktige