Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet

Klassklyftorna ökar, inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män likaså. Sjuka ställs mot friska. Arbetslösa mot dem som har jobb. En direktör tjänar 50 gånger mer än industriarbetaren. En procent av de rikaste har kapat åt sig mer än 30 procent av den samlade privata förmögenheten. En stor majoritet av landets kommuner tappar befolkning och pengarna till miljön verkar vara lika sällsynta som den utrotningshotade tretåiga hackspetten.

Bristen på jämlikhet och jämställdhet är uppenbar i det högerstyrda Sverige. Det är dags för förändring och då behövs ett starkt Vänsterparti. Ett parti med visioner för framtiden som samtidigt formulerar och finner svar på de problem människor har i sin vardag i dag. Det partiet vill jag leda.

Jag vill ta tillvara den kraft som finns hos Vänsterpartiets medlemmar, den ger möjlighet till politisk förändring men vi behöver också bli fler. Jag tror att jag har förmågan att inspirera och entusiasmera till en sådan nytändning. Mitt engagemang och min långa yrkeserfarenhet inom äldreomsorg, förskola och handel tror jag är viktigt för att förstå villkoren på en kvinnodominerad arbetsmarknad. Det är erfarenheter som jag vill använda för att sätta kvinnors rättigheter högst på dagordningen i den politiska debatten.

För mig räcker det inte med att säga mer feminism. Det krävs konkreta förslag till förändring. Jag har förslag som driver utvecklingen framåt.

För att förändra kvinnors villkor på arbetsmarknaden krävs en jämställd föräldraförsäkring. Jag vill lagstifta så att tillsvidareanställning på heltid blir norm. Kvalitén i vård, skola och omsorg måste bli bättre. Då behövs statliga bidrag så att fler kan anställas. Det behövs ökat inflytande över arbetet och vidareutbildning det stärker kvalitén för det vill jag inrätta ett särskilt stöd till kommuner och landsting. Jag vill lagstifta så att det sätts ett tak för hur många barn som kan ingå i en grupp på förskolan och på fritids. Barnomsorg på obekväm arbetstid ska alla kommuner vara skyldiga att fixa. Jag vill sätta kvinnors behov i centrum.

Vänsterpartiet ska vara partiet som driver på så att det blir möjligt för människor att bo i hela landet. Oavsett om du bor i en förort i en större stad eller i litet samhälle i Värmland ska du ha rätt till grundläggande samhällsservice som lokala servicekontor och apotek. Det ska finnas tillgång till kapital för utveckling och en lokal bank, de som bor på orten ska kunna bli delägare i den.

Jag vill tillsätta en kommission som ska ta fram förslag på hur vi ska garantera personalförsörjningen i välfärdsverksamheterna i hela landet. Det ska självklart finnas investeringsstöd för byggande och renovering av hyresrätter och välfärdslokaler i hela landet. Vi behöver bygga hållbara gröna storstäder. Infrastrukturen i form av vägar och järnvägar måste underhållas och järnvägen byggas ut så vi lätt kan ta oss till jobbet, vänner eller till andra delen av landet. Investeringar som också ger jobb.

I stället för ett samhälle uppbyggt på mer konsumtion vill jag se fler jobb där de verkligen behövs. I vården och omsorgen behövs det fler anställda. Det behövs investeringar för att bygga järnväg som ger mindre klimatutsläpp, jobb och säkrare resor. Men också en grön industripolitik. Kortare arbetstid är ett mål. Det vinner alla på – både kvinnor och män. Full sysselsättning är ett självklart mål.

Jag vill bort från ett samhälle där egoismen breder ut sig, där klassklyftorna ökar och jämställdheten får stryka på foten.

Solidaritet och gemensamt skapad trygghet ger frihet. Men i dag betalar kvinnor för mäns frihet med sin ofrihet och låginkomsttagare betalar för höginkomsttagares frihet. Jag vill leda Vänsterpartiet i arbetet för att förändra villkoren för alla som inte är födda med en silversked i munnen. Vänsterpartiets arbete för kvinnors rättigheter ska göra skillnad i praktisk politik. Dit vill jag leda Vänsterpartiet.

Ulla Andersson, riksdagsledamot och partiledarkandidat, Vänsterpartiet.