Helgens händelser kan ses som en motgång för det svenska samhället. En rörelse som hotar att döda dem som tycker annorlunda borde inte få tillåtelse att störa stora evenemang som Bokmässan, första maj eller Almedalen.

Nazisternas demonstration i Göteborg i lördags har beskrivits som en motgång för dem, eftersom den fick avbrytas.

Men frågan är om inte det som hänt är en stor motgång för det svenska samhället, att några hundra våldsbenägna  tillåtits sätta dagordningen. Ska vi ha det så här i framtiden som under den gångna helgen?

Det är ohållbart om Nordiska Motståndsrörelsen i fortsättningen ska ges tillstånd att demonstrera i direkt anslutning till stora evenemang typ första maj, fotbollsderbyn, Almedalen eller riksdagsvalet.

Ska tusen poliser från hela landet framöver behöva inkallas en gång i månaden för att mota NMR-demonstranter från att göra reklam för sig själva genom att störa stora tilldragelser?

Nu gjorde polisen ett utmärkt jobb, men hur mycket av vanlig brottsbekämpning har legat nere den gångna veckan? Vad kostar det? För en polis i kris med högar av obearbetade anmälningar är det djupt problematiskt.

Problematiska är också de militanta motdemonstranter som kastar sten och smällare. Det gynnar i längden bara NMR, eftersom nazisterna får bekräftat att det är våld som gäller.

Det grundläggande misstaget var att överhuvudtaget ge demonstrationstillstånd till NMR i samband med Bokmässan. En bild av polisens naivitet var att man inte förstod att demonstrationståget skulle gå nära synagogan under den stora judiska högtiden.

Demonstrationstillstånd är en del av yttrandefriheten. Men Nordiska Motståndsrörelsen vill inte ha yttrandefrihet.

Eller är det bara naivitet? 2013 fick nazisterna tillstånd att demonstrera på »Kristallnattsdagen« den 9 november, den dag 1938 då Förintelsen i Tyskland inleddes.

Demonstrationstillstånd är en del av yttrandefriheten. Men Nordiska Motståndsrörelsen vill inte ha yttrandefrihet. Det är en våldsrörelse som hotar med att döda dem som tycker något annat eller ser annorlunda ut.

Och inte bara hotar. Föra året när NMR:s finska motsvarighet demonstrerade i Helsingfors slog en av nazisterna ihjäl en åskådare. Utbildade i Ryssland utförde NMR nyligen ett antal sprängattentat i Göteborg, där en person skadades svårt.

Efter terrordåden i USA den elfte september 2001 hamnade polisens fokus världen över på att förebygga jihadistiska angrepp, också i Sverige.

Det var helt rätt. Felet var bara att extremhögerns och nazisternas hatbrott samtidigt prioriterades ned, trots att det mesta av det dödliga politiska våldet i Sverige på senare år kommit därifrån. Peter Mangs i Malmö eller Anton Lundin Pettersson i Trollhättan var inga jihadister.

Därför är det välkommet att statsminister Stefan Löfven inbjudit oppositionen till samtal om hur nazismen ska motverkas. Förmodligen går det att komma överens med de borgerliga om vad som ska göras, om till exempel lagstiftningen om hets mot folkgrupp borde skärpas.

Men somliga jurister menar att vi har fullt tillräckliga lagar för att ingripa mot nazismen och att vägra demonstrationstillstånd, och att problemet är att lagarna inte följs.

Vad tänker rikspolischefen Dan Eliasson göra åt det?