Folkpartiets Ulf Nilsson vill till varje pris att tidsgränsen i sjukförsäkringen finns kvar.

Visst är det bra att Tomas Eneroth och Socialdemokraterna vill ha höjt tak i sjukförsäkringen, så att fler människor får hela sin inkomst försäkrad. Men det är mindre bra att Socialdemokraterna vill ta bort tidsgränserna i sjukförsäkringen. Det skulle innebära en tillbakagång till det gamla systemet, när ingen frågade hur man mådde, vad man ville och vad man kunde. Det vore helt oacceptabelt för oss socialliberaler.

När vi i Folkpartiet år 2005 höll våra första överläggningar med övriga allianspartier var situationen radikalt annorlunda mot i dag. Då var sjukförsäkringen som en urdragen propp i badkaret genom vilken statens pengar strömmade. För att inte tala om de många mänskliga tragedierna med förtidspensionering och långa sjukskrivningar i stället för aktiv rehabilitering. Detta krävde akuta åtgärder. Därför avstod vi från att driva en höjning av taken då.

En annan sak som successivt ändrat sig är andelen människor med full försäkring. År 1991 saknade endast 9 procent av de sjukpenningförsäkrade fullt inkomstskydd. I dag är det närmare 40 procent. Om vi inte gör någonting nu, kanske vi redan om fem, tio år inte längre har kvar den traditionella svenska socialförsäkringen.

Att de nuvarande blocken skulle göra det omöjligt, så som Eneroth skriver, för oss mindre partier att föra en annan politik än moderaternas, är inte en verklighetssyn som vi delar. Även om vi inte får igenom all vår politik här och nu, så har samarbetet i Alliansen inneburit många positiva reformer för oss i Folkpartiet.

Naturligtvis hoppas vi också att Alliansen kan komma fram till en bred uppgörelse om socialförsäkringarna över blockgränsen i den arbetande socialförsäkringsutredningen. Men detta förutsätter att Socialdemokraterna visar att de tänker lämna sin tradition att gömma arbetslöshet bakom sjukskrivning, att vara emot motprestation för socialbidrag och att prioritera bidrag före arbete.

Ulf Nilsson (FP), riksdagsledamot och talesperson för Socialförsäkringsfrågor