debatt Kulturskymningen sänker sig över både land och huvudstad. Det finns goda skäl till ursinne när nedskärningar åter gör kulturen till en klassfråga.

I helgen manifesterade en sammanbiten Alice Bah-Kuhnke (MP) tillsammans med många andra som hade givit sig ut på Stockholms gator, sin ilska mot M och KD:s gemensamma budgetreservation med nedskärningar på drygt 200 miljoner på kulturområdet, som nyligen klubbat av riksdagen. Liknande demonstrationer mot bantningar inom kulturen hölls under söndagen i Lund och Visby, och i onsdags i Göteborg och Örebro.

Och det finns goda skäl till ursinne. Under veckan som gått har det blivit allt tydligare att den nya politik som framför allt partierna C, KD och SD vill föra, inte är någon mjuk kompromiss.  Det är en storstilad come back för vad Göran Hägglund (KD) i bästa Trump-stil har kallat »verklighetens folk«

Begreppet myntades från början av populistpartiet Ny Demokrati, men återlanserades av KD-ledaren som en beteckning på vad han anser är en vänstersinnad kulturelit, vars åsikter totalt skiljer sig från dem som vanliga människor har.

Eftersom KD är ett parti som inte många röstar på fick Hägglund utstå spott och spe.

Framtidsutsikterna kan ge vilken kulturintresserad medborgare som helst skrämselhicka.

Hur mycket vanlig Svensson är en KD-anhängare?

Med Centerpartiet vid makten håller kulturskymningen snabbt på att lägga sig även över Stockholm. Framtidsutsikterna kan ge vilken kulturintresserad medborgare som helst skrämselhicka. Bland annat finns långt framskridna planer på att låta Stadsteatern bli självfinansierad. Vilket alla vet i praktiken innebär en avveckling av detta framgångsrika nav i stadens kulturliv.

När det tydligt kulturfientliga kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) gjorde sin första intervju flaggade han för en kommande privatisering av biblioteken.

Även om han fick backa bör uttalandet ses som en tydlig markering. Om Centerpartiet får igenom allt som man har drivit i opposition kommer Stockholms kulturliv att drabbas extremt hårt.

Bidrag till de viktigaste aktörerna kommer att minimeras och de tuffa nedskärningar inom kulturskolan som redan har aviserats, kommer att göra kulturtillgången till en klassfråga.

Men nedskärningarna kommer också att få ödesdigra konsekvenser för tillväxten.

En urban zon som huvudstaden med förorter konsumerar inte bara kultur, den producerar kultur som i sin tur bidrar till växande framtidsbranscher, inklusive den allt viktigare turistbranschen.

Spel utvecklade i Stockholm spelas av mer än var tionde människa på jordklotet.

Tillsammans med Los Angeles och London befinner sig Stockholm i centrum för världens musikindustri och dessutom i världstoppen för den exploderande dataspelsbranschen. Spel utvecklade i Stockholm spelas av mer än var tionde människa på jordklotet.

Kulturslakten i Stockholm och många andra kommuner runt om i landet, är inte alltså inte bara ett hårt slag mot demokratin och jämlikheten. Den kommer också, direkt och indirekt, att påverka Sveriges konkurrenskraft i världen.

Och detta bara för att några oerfarna politiker från småpartier med nyliberal klåda inte kan hålla fingrarna i styr.