Levan Machavariani

debatt Georgiens europeiska ambitioner måste sättas högt på EU:s agenda. Vi försäkrar att ett starkare europeiskt engagemang är ömsesidigt fördelaktigt, skriver ambassadens Levan Machavariani på landets nationaldag.

Den 26 maj firar Georgien sin självständighetsdag. För över hundra år sedan, 1918, mitt under första världskriget och upplösningen av det ryska imperiet, utropade medlemmar av det georgiska nationalrådet en oberoende republik i den tidigare kaukasiska vicekungens palats i Tbilisi.

Det var den första socialdemokratiska staten i Europa, och leddes av de georgiska socialdemokraterna innan den ryska röda armén invaderade i februari 1921. Under sina tre års existens skapade den georgiska republiken en av de mest progressiva grundlagarna, som skyddade privat egendom och rättsordning, samt lagar om arbetsskydd och sociala rättigheter. Georgien blev ett av pionjärländerna där kvinnor hade rätt att rösta och kandidera till val. Landet införde omfattande medborgerliga och politiska friheter för alla medborgare, tillsammans med starka självstyrande institutioner.

Den sovjetiska invasionen stoppade emellertid Georgiens demokratiska framsteg. Den totalitära regimen tvingade den unga republiken Georgien in under dess olagliga ockupation, som varade i 70 år. Det var först den 31 mars 1991, då 99,08 % av den georgiska befolkningen röstade för en enda fråga vid folkomröstningen: ”Stödjer du återställningen av Georgiens oberoende i enlighet med Georgiens oberoendeförklaring av 26 maj 1918? ”
Följaktligen godkände det georgiska högsta rådet enhälligt lagen om återställande av Georgiens statliga oberoende, symboliskt på den andra årsdagen av den sovjetiska arméns agerande mot fredliga protester i Tbilisi den 9 april. Detta datum blev en vändpunkt i Georgiens historia, förändrade landets framtid och återupprättade dess historiska ambition att återförenas med den europeiska familjen av nationer.

De första åren av återvunnet oberoende var utmanande. Georgien har varit ett mål för rysk aggression och ockupation, som fortfarande fortsätter. Å andra sidan ledde den ekonomiska och politiska krisen på 90-talet nästan landet till en fullständig kollaps.

Det pris som det georgiska folket har betalat för sin europeiska framtid förtjänar att belönas

Trots utmaningarna har Georgien steg för steg åter lagt grunden för bygget av en oberoende stat. 30 år av självständighet har medfört betydande förändringar för både landet och dess medborgare. Georgien har blivit en pålitlig partner för det internationella samfundet.

Beslutet i det georgiska samhället och det oåterkalleliga valet av dess europeiska framtid, med stöd av den absoluta majoriteten av befolkningen, har gett betydande resultat:

Efter EU:s utvidgning i början av 2000-talet blev stater i Östeuropa de närmaste grannarna på tur. Under det polska och svenska initiativet skapade EU:s medlemsstater en modell för sina sex grannländer: Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Moldavien och Ukraina. Den invigdes i maj 2009 under toppmötet i Prag och döptes till “Eastern Partnership” (EaP).

Inom detta nya partnerskapet uppnådde Georgien anmärkningsvärda framsteg. Som en förlöpare på vägen mot Europeiska unionen undertecknade Georgien associeringsavtalet med EU 2014 och skapade därmed en stadig rättslig grund för partnerländernas europeiska ambitioner.

År 2017, efter framgångsrikt genomförande av relevanta reformer, uppnådde Georgien visumfria resor för sina medborgare inom EU. Idag åtnjuter Georgien fördelarna med EU:s associeringsavtal (AA), liksom det omfattande frihandelsområdet (DCFTA).

Georgiens europeiska och euro-atlantiska integration har inget alternativ. Trots det geopolitiska trycket och andra hinder finns det en bred enighet i Georgien om att uppnå dessa mål. Enligt Georgiens grundlag är den europeiska och euro-atlantiska integrationen ett juridiskt bindande mål för alla institutioner. Dessutom förklarade Georgiens styrande parti att landet kommer att lämna in en formell ansökan om EU-medlemskap 2024.

Den 17 maj 2021 undertecknade utrikesministrarna i Georgien, Moldavien och Ukraina samförståndsavtalet om en ”Associerad trio”. Enligt dokumentet, som beskriver EU-medlemskapet som ett centralt mål, lovar de tre EU-associerade staterna att samarbeta i gemensamma frågor om europeisk integration, inklusive genomförandet av deras respektive associeringsavtal, och utvidga den associerade trions dialog med Europeiska kommissionen till områden som transport, energi, digital transformation, grön ekonomi och strategisk kommunikation, samt uppnå maximal möjlig integration i EU: s inre marknad, fördjupa samarbetet med EU när det gäller säkerhet och försvar,  och slutligen stärka samarbetet inom EaP.

Mitt land är fast beslutet att fortsätta det aktiva arbetet mot en europeisk och euro-atlantisk integration. Numera, medan Europa står inför olika utmaningar både internt och externt, är det av yttersta vikt att hålla Georgiens europeiska ambitioner högt på EU:s agenda och försäkra våra partner att ett starkare europeiskt engagemang är ömsesidigt fördelaktigt.

Georgien har visat sig vara en europeisk demokrati och det pris som det georgiska folket har betalat för sin europeiska framtid förtjänar att belönas, eftersom vi är hängivna vårt gemensamma öde.

 

Levan Machavariani
Charge d’Affaires

Georgiens ambassad i Sverige