Instagramkontot PreachersNSneakers ger en alternativ bild av det väckelsekristna USA, skriver Jonas Cullberg. 

söndagskrönikan Instagramkontot PreachersNSneakers ger en alternativ bild av det väckelsekristna USA: En våg av pastorer i tajta sönderrivna jeans, helarmstatueringar, överdimensionerade t-shirts och skor värda ett par månadshyror, skriver Jonas Cullberg. 

Pastor Troy Gramling brister ut i ett ”halleluja” inför församlingen på Redemption Church i södra Kalifornien. Han vankar av och an på scenen, klädd i ett par svarta sneakers för 750 dollar från det italienska modehuset Fendi. En annan pastor, John Gray, syns i ett par knallröda skor från designsamarbetet mellan Nike och Kanye West, som säljs för närmare 6000 dollar på andrahandsmarknaden. Chad Veach från pingstkyrkan Zoe Church bär träningsoverallsbyxor för 795 dollar och en Gucci-väska för närmare 2000.

På instagram-kontot PreachersNSneakers postar Ben Kirby, en väckelsekristen sneakers-entusiast från Texas, bilder på pastorer och dokumenterar prislappen på deras kläder och skor. PreachersNSneakers är ett fönster in i en trend som blivit påtaglig i det väckelsekristna USA det senaste decenniet: en våg av pastorer i tajta sönderrivna jeans, helarmstatueringar, överdimensionerade t-shirts och skor värda ett par månadshyror för genomsnittsamerikanen.

Utvecklingen har växt fram samtidigt som pingstkyrkan blivit en av de mest populära samfunden i Hollywood. Justin Bieber, familjen Kardashian, Kanye West och andra stjärnor har sökt sig till megakyrkor som Hillsong i New York och Zoe Church i Los Angeles, som lockar med rock-konsertliknande gudstjänster, jämte sidoverksamheter som att sprida homofobi i Uganda.

Det är tveksamt om pastorerna tappar följare av att strålkastarljuset riktas mot deras lyxvanor

Pastorerna har blivit kändisar, och ser ut som sådana. De motiverar sina klädval med att de kan nå ut till unga genom att klä sig som dem. Men de dyra plaggen signalerar förstås också välstånd och status. Kändispastorerna har ofta stora sidoinkomster som motivationsföreläsare och ledarskapscoacher. Dessutom uppmuntrar Hillsong, Zoe Church och många andra väckelsekristna församlingar sina medlemmar att betala en rejäl andel av sin inkomst till kyrkan.

Ben Kirby har sagt att han inte har någon tydlig agenda med PreachersNSneakers, och lämnar kontot öppet för tolkning. I en podcast med samma namn diskuterar han frågor som hur mycket Gud vill att vi lägger på skor, och om USA:s väckelsekristna fastnat i materialism. Skulle pastorerna ha kunnat spenderat pengarna på annat än futuristiska Foppa-tofflor?  Några av dem tycks få kläder gratis av designers, för att de ska visas upp för församlingsmedlemmar och hundratusentals instagramföljare, vilket väcker nya etiska dilemman.

PreachersNSneakers har fått stor uppmärksamhet och ges ut i bokform senare i vår. I kommentarerna på instagramkontot trängs upprörda inlägg om pastorernas fåfänga, och påminnelser om att Jesus nöjde sig med ett par lädersandaler.

Men det är tveksamt om pastorerna tappar följare av att strålkastarljuset riktas mot deras lyxvanor. Det går att se plaggen som en återspegling av framgångsteologin – tron att rikedom är ett tecken på Guds välsignelse och att det går att nå dit genom att be och donera pengar till kyrkan. Den är en av förklaringarna till att vita väckelsekristna väljare lockades av Donald Trumps vräkiga framtoning, trots hans dokumenterade okristlighet. Och Trumps personliga pastor Paula White dyker förstås upp i ett av inläggen på PreachersNSneakers– med ett par stjärnbeströdda Stella McCartney-sneakers för 750 dollar.

 

Jonas Cullberg är journalist och författare. Han bor för närvarande i New York.