Extinction Rebellion blockerar Kungsgatan i Stockholm, 29 augusti 2020. Bild: Extinction Rebellion.

debatt Vi nås nästan dagligen av dystra prognoser vad gäller klimatförändringarna och dess konsekvenser. Vi i Extinction Rebellion gör vad vi kan för att uppmärksamma politiker på det akuta läget genom aktioner. Varför är det vi som straffas och inte de storföretag som smutsar ned naturen?

Framgång förknippas med stigande kurvor, ökade vinster och nya rekord i konsumtion. Glädje mäts i hur mycket vi tjänar, senaste charterresan och statusprylar. Allt förpackat i ord som klimatkompenserat, miljömärkt eller klimatsmart. Plötsligt är de smutsigaste företagen med i kampen om miljöcertifikat och gröna profiler.

I en färsk FN-rapport, Att skapa fred med naturen, radas dystra siffror upp. Om dagens utsläpp fortsätter i samma takt når vi ytterligare 1,9 grader i slutet av detta århundrade enligt rapporten. Det betyder drygt 3° global uppvärmning vid nästa sekelskifte om vi inte behandlar krisen som den kris den är.

I stort sett dagligen nås vi av dystra rapporter om massutdöende, luftföroreningar, skogsskövling, döende hav och sinande floder. Det saknas inte sysselsättning för den som vill läsa larmrapporter. Och vi är säkert många som tröttnat vid det här laget. Men det är inte rapporterna vi ska reta oss på.

Om alla nuvarande nationella utfästelser uppfylls minskas globala utsläppen med endast 1 % till 2030, jämfört med 2010 enligt en rapport från FN:s klimatkonvention. Enligt forskare behövs en minskning med 45 % de kommande tio åren för att klara Parisavtalet. Politikernas oförmåga att fatta modiga beslut har utsatt oss alla för fara.

Det är därför vår rätt och vår skyldighet att stå upp för det vi älskar och göra uppror genom fredlig civil olydnad. Och det är precis vad vi gör. Extinction Rebellion är en klimatrörelse som går från ord till handling. Vi ställer oss i vägen, pekar på sanningen och tar debatten.

För det är vad civil olydnad handlar om. Du har nog hört talas om Rosa Parks. Men visste du att hennes vägran att ge upp sin plats på bussen var en del av en organiserad civil olydnadskampanj? Att hon hade varit medborgarrättsaktivist i flera år? Civil olydnad lönar sig!

Visst borde det vara omvänt? Att de som förstör får böter, inte vi som försöker rädda klimatet?

Medan folket sorterar sopor och betalar skatt på plastpåsar missar staten 15 av 16 av Sveriges miljömål till 2020 enligt Naturvårdsverket.

Och våra banker Swedbank, Danske Bank, Nordea och SEB finansierar oljebolag med nästan 100 miljarder kronor i det som ska bli Europas största oljefält. Men bankerna pratar hellre om hur klimatsmarta de är. Det är ett hån mot kunderna.

Ett annat exempel på greenwashing är svenska Lundin Energy som passande nog plockat bort ordet olja ur sitt namn trots att de är ett oljebolag. De marknadsför sig med branschens lägsta CO₂-utsläpp per producerat fat olja. 2 kg per fat skriver de stolt, men inte ett ord om att i fatet ligger det kommande CO₂-utsläpp på 370 kg CO₂ som undvikits om de lämnat kvar oljan i marken.

Även Preem vill framstå som ett miljöföretag med fokus på biobränsle, men de hanterar 55 miljoner liter fossil råolja om dagen och andelen förnyelsebart bränsle är under 1 % av produktionen. Det är lika absurt som att kalla ett fotbollslag restaurangkedja för att de säljer korv i halvtid.

Fossilindustrin och annan miljö och klimatskadlig verksamhet får fortsätta håva in pengar trots att deras verksamheter hotar det enda vi alla har gemensamt. Den här planeten. Och vi ser hur många av oss runt om i världen som protesterar mördas, misshandlas, eller som här i Sverige, bötfälls.

Visst borde det vara omvänt? Att de som förstör får böter, inte vi som försöker rädda klimatet? På tid vi knappt har mellan allt som ska hinnas med i vår egen vardag kämpar vi för en beboelig planet åt oss alla i framtiden. Men våra intressen, hobbies eller yrken är inte att vara klimataktivister. Vi är bara oroade medborgare som kämpar för klimatet.

 

Extinction Rebellion Sverige