Centern bevakade länge mittfältet i svensk politik och höll högern stången. Partiet har förstås alltid varit borgerligt men var samtidigt pragmatiskt. Den gamla centern kunde samarbeta även med Socialdemokraterna om det gynnade landet och bönderna.

Mellan arbetarrörelsen och bonderörelse fanns också en särskild folklig förbindelselänk. Svenska bönder hade mer gemensamt med arbetarna än med storfinansen. Olof Johansson kommer från denna tradition. Legendariske Gunnar Hedlund i Rådom växte upp på ett torp i Ångermanland. Hans far hade varit rallare, gruvarbetare och småbrukare.

Centern betraktas ofta som ideologilöst. Men partiet har, eller snarare har haft, en värdekonservativ grundhållning. På 1970-talet hamnade partiet i en djup konfrontation med arbetarrörelsen. Centern vände sig mot centraliseringen, expertsamhället, industrisamhället, urbaniseringen och gick i bräschen för kampen mot kärnkraft. I botten låg en civilisationskritisk konservatism som sökte efter något mer genuint. Partiet eftersträvade ett harmoniskt lokalsamhälle med som högst 10 000 invånare.

I dag är Centern något helt annat. Maud Olofsson har gjort borgerlig lojalitet till partiets nya dogm. Kärnkraftsmotståndet har sålts ut för några ministerposter i Reinfeldts regering. Visserligen har Andreas Carlgren tagit hand om själva departementet, men Centerns miljöpolitik är höljd i dunkel. Framför allt har Olofsson inte bara gjort det gamla bondepartiet liberalt i största allmänhet, utan snarare nyliberalt.

Paritet har svängt från EMU-motstånd till Europavurm. Och partiet står i dag för den grövsta och mest osakliga antifackliga retoriken. En gång var Muf den bästa eleven hos tankesmedjan Timbro. I dag är det Cuf.

Centern får etiketten ”de gröna liberalerna” i partiets ”valanalys”. Vem trodde det på Åsa-Nissemarxisternas tid? Denna försvurenhet till nyliberalismen är sällsynt dåligt timad. Hela denna tankevärld ligger ju i dag i spillror. Modelländer som USA och Storbritannien krisar. De nationer som stått emot Milton Friedmans locktoner klarar sig bättre.

När Centern samlas till kommundagar i Linköping under helgen brottas partiet följaktligen med fundamentala identitetsproblem. Desperationen griper omkring sig. I valet förra året tappade partiet nästan 17 procent av sina väljare. 30 procent av centerväljarna var taktikröster. Centern tappade mark i sina kärnområden, men vann en del väljare i Stockholms city.

Annie Johansson är en av de nya, nyliberala centerpartisterna och av många utpekad som blivande partiledare. I en debattartikel i Expressen pekar hon ut riktningen: Stureplanscentern med sina 54 medlemmar representerar partiets framtid. Det är långt från Rådom till Sturebadet. De gröna liberalerna vinner Stureplan men förlorar Sverige.