Foto: Pixabay

Corona Att julen i år inte blir som andra jular är nog de flesta medvetna om. Varken i Sverige eller i resten av Europa. Dagens Arena har gjort en utblick för att se hur andra länder hanterar corona och julen år 2020. 

Första advent ligger bakom oss och nedräkningen till jul har börjat. Varken i Sverige eller i våra grannländer är det ännu beslutat vilka råd och restriktioner som kommer att gälla över jul och nyår.

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommer ett besked »en bit in i december«.

– Vi står inför en ny säsong med mer resor, besök av släkt och vänner och skolledighet.  Vi avser att återkomma i god tid innan jul och ge en ganska fyllig bild av hur vi ser på det och på vilka restriktioner som ska gälla, sa Carlson under en tidigare pressträff.

I Danmark spås smittspridningen bli som värst kring just julen, med en fördubbling av antalet coronasmittade per dag. I nuläget finns ett förbud mot att samlas fler än tio personer och i skrivande stund det gäller fram tills 13 december.

Redan i oktober tog den norska regeringen höjd med sina restriktioner – i ett försök att rädda julen. Trots det säger Norges hälso- och sjukvårdsminister Bent Høie till tidningen VG att alla måste ha en plan B.

– Alla måste ha en plan B i denna situation, och plan B är att du måste avbryta saker. Detta är något alla behöver vara förberedda på. Även om det finns goda råd och regler för jul kan infektionssituationen lokalt eller nationellt vara sådan att vi måste göra saker annorlunda. Tyvärr måste vi leva med denna oförutsägbarhet.

Julen verkar vara en nöt för många regeringar att knäcka. För samtidigt som smittotalen går upp i de flesta länder tyder det mesta på att flera länder kommer lätta på restriktionerna just kring jul.

Italien

I Italien råder, i ett par dagar till, regionala och lokala nedstängningar och möjligheterna att resa i landet är begränsade, men mycket tyder på att lättnader kommer att införas även om regeringen har rekommenderat människor att försöka låta julfirandet innefatta så få personer som möjligt.

Dock tros det nationella utegångsförbudet mellan 22:00 till 05:00 som gäller sedan början av november att ligga kvar och likaså kommer de traditionella julmarknaderna fortsatt vara förbjudna.

Frankrike

Frankrike har, i likhet med Norge, försökt att minska smittspridningen radikalt för att i så stor utsträckning som möjligt kunna lätta på de hårda restriktionerna lagom till att julfirandet i landet börjar dra igång på allvar, den 15 december.

Till tidningen Le Journal De Dimanche säger hälsoministern Olivier Véran att det dock är svårt tro att se större nyårsfester är möjliga.

– Vårt mål är att trycket från pandemin ska lätta så att vi alla kan förbereda julshoppingen i tid, förbereda med glädje, så att förhållandena blir sådana att det tillåter familjer att återförenas.

Den 15 december byts de hårda förhållningsreglerna fransmännen levt med sedan oktober mot ett utegångsförbud mellan 21:00 och 07:00. Utegångsförbudet kommer inte gälla under julafton och inte heller på nyår.

Fortsatt kommer dock restauranger och skolor vara stängda till tidigast 20 januari 2021 och barer, caféer och nattklubbar har stängt på obestämd framtid. Franska skidanläggningar är stängda.

Mässor och andra religösa möten tillåts sedan slutet på förra veckan med en begränsning på 30 personer.

Tyskland

Tyskland väljer att strama åt reglerna något fram till den 23 december i ett försök att få ner smittotalen. Med start den 1 december tillåts bara 5 personer från två olika hushåll att samlas samtidigt, efter den 23 december tillåts som mest 10 personer –  om smittotalen gått ner tillräckligt då.

Det har kallats jul-amnesti.

–  Det troligaste är att restriktionerna som nu är på plats kommer att behöva ligga kvar. Om smittotalen faller radikalt kan andra slutsatser dras. Vi kommer se över restriktionerna i anslutningen till julen, men folk har rätt att veta vad de kan vänta sig och tyvärr kan vi inte lova några lättnader för jul och nyår, sa förbundskansler Angela Merkel till den tyska riksdagen.

Barer, restauranger, teatrar och nattklubbar förblir hur som stängda, jullovet tidigareläggs till den 16 december och masktvånget förlängs i skolorna och i publika miljöer så som i affärer och i kollektivtrafiken.

Både Angela Merkel och Italiens Giuseppe Conte har också velat stänga skidanläggningarna i hela Europa, men stött på stort motstånd från såväl branschen som från Österrike som menar att EU vid en nedstängning måste kompensera landet med över två miljarder euro.

Schweiz är inte ett EU-land och kommer hålla sina liftar öppna.

Österrike

Trots att Österrike vill hålla skidanläggningar och skidorter öppna, utan after-ski, så är landet i en andra nedstängning i alla fall till och med den 7 december.

Förhoppningen är att landet genom mass-testning ska kunna ta sig ur nedstängningen lagom till jul. Minst sju miljoner PCR-tester har beställts och lärare och poliser kommer att börja testas i början av december, tillsammans med andra arbetsgrupper som lider hög smittorisk.

Hur restriktionerna kring jul och nyår kommer att se ut beror på hur stor samhällssmittan är enligt kanslern Sebastian Kurz.

Storbritannien

Över julen, 24–27 december, kommer som mest personer från tre hushåll att få träffas. När en grupp formats får den inte bytas ut.

I början av december kommer landet återigen delas in i tre olika nivåer. Där nivå har de mildaste restriktionerna och nivå tre de hårdaste.

Men även i områden som klassats som nivå ett är restriktionerna påtagliga; max sex personer får samlas, barer och restauranger måste stänga kl 23:00. Men vissa sportevenemang tillåts, lika så att gå till frisören och människor uppmuntras att begränsa sitt resande till och från jobbet.

I nivå tre-områden får inte personer från olika hushåll träffas mer än utomhus och då som mest sex åt gången. Det råder kraftiga resebegränsningar till och från området och inga sport evenemang är tillåtna. Restauranger och barer håller helt stängt.

Över jul dock kommer resebegränsningarna upphöra och mellan den 23–27 får britterna resa mellan områden som getts olika nivåer. Dock förblir pubar och restauranger stängda, med enbart take-away-möjligheter.

Spanien

Ett av Europas hårdast drabbade länder är Spanien. Men i slutet av november öppnade flera av landets regioner sina restauranger och barer igen efter veckor av nedstängning.

Det är troligt att de olika regionerna kommer att ha olika rekommendationer under julen. Men som hälsoministern sa:

– Vi kan inte ha 17 olika jular.

I Madrid föreslås det att grupper upp till tio personer ska få träffas på julafton, juldagen, nyår, nyårsdagen och trettondag jul (6 januari). I stora delar av landet kommer gränsen ligga på sex personer, från som mest tre hushåll.

Under de fem ovan nämnda dagarna föreslås också en nationell förändring av utegångsförbudet. Istället för som nu mellan midnatt och 06:00 kommer det istället att gälla mellan 01:30 och 06:00.

Mässor kommer att tillåtas men utan sång, julmarknader kommer också få hållas – om det görs utomhus och med goda avståndsmarginaler, restauranger och barer kommer fortsatt få ha öppet, men sällskapen får inte vara större än som mest sex personer.

Ryssland

I Moskva infördes nyligen nya striktare restriktioner som kommer att gälla fram till mitten av januari nästa år. I den ortodoxa tron firas jul den 7 januari.

Restauranger och caféer måste stänga tidigare, biografer och teatrar får visserligen hålla öppet men med minskad kapacitet och personer över 65 år eller som på annat sätt tillhör någon riskgrupp måste isolera sig fram tills den 15 januari.

Stadens månadslånga gatufestival kommer troligtvis att ställas in.