Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia. Foto: Anna Ledin Wiren

Tesla Konflikten mellan Tesla och IF Metall har pågått i fyra månader. Under den tiden har totalt åtta fackförbund varslat om sympatiåtgärder för att stötta IF Metalls medlemmar. Nu varslar Seko om en ny blockad mot elbilsföretaget. 

Seko har sedan i november stoppat post och leveranser till Tesla, vilket ledde till att Tesla stämde svenska staten och Post Nord då de inte fick tillgång till registreringsskyltar. Under onsdagen gick fackförbundet ut med att de trappar de upp sitt stöd genom att varsla om ännu en blockad. Från och med natten den 4 mars kommer Seko att stoppa allt arbete på Teslas egna laddstolpar i landet.

– Vi, och de andra LO-förbunden, har sedan start tittat på vad vi kan bidra med. Denna åtgärd har krävt lite mer förarbete än vårt första sympativarsel. Det är lite mer komplext och innefattar många olika grupper, så det är en längre kedja, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia till Dagens Arena.

Allt arbete läggs ner

Arbetare som inkluderas av blockaden är tekniker, beredare, montörer och projektörer. Detta innebär att inga nya laddstolpar kommer att installeras för Tesla samt att service och underhåll kommer att ligga nere. Några av de företag som berörs av blockaden är till exempel Vattenfall, Eon, Tekniska Verken samt kommunala energibolag.

– Denna blockad kommer att ge effekt på längre håll, Tesla kommer inte att kunna expandera. Från och med 4 mars kommer allt arbete med Teslas laddstationer i Sverige att läggas ner, säger Gabriella Lavecchia.