Podd I veckans avsnitt av Dagens Arenas podd Magasinet reder statsvetaren Jenny Madestam ut vilken betydelse partiledaren har för hur vi röstar. 

-Vi har sett en explosion i hur partiledarna exponerats i det här valet, säger hon. 

Partiledarna har en stor betydelse för sina partier. Både som företrädare för väljarna och för sina egna partiorganisationer, menar Jenny Madestam. Hon tycker dock inte att de får för stor betydelse. 

-De spelar inte för stor roll. Däremot är det en annan sak hur mycket exponering de ges av inte minst media. Och där har vi sett en explosion i det här valet. Nu har partiledarna synts och hörts i varenda mediehus kanaler med partiledarutfrågningar och partiledardebatter. De har också synts i olika social medier, med influencers i deras kanaler och i poddar, som har slagit igenom i det här valet, säger Jenny Madestam. 

En partiledare som tycks vara extra viktig för sitt parti är Jimmie Åkesson. I SVT:s vallokalsundersökning visade det sig att så många som 48 procent av Sverigedemokraternas väljare uppgav partiledaren som mycket betydelsefull för valet av parti. Aldrig har en partiledare betytt mer för sitt parti. Enligt Jenny Madestam finns det flera förklaringar till det. 

-Han har för många väljare blivit liktydig med partiet. Det har dels att göra med att han varit partiledare så länge men han har också varit extremt betydelsefull i den förändring Sverigedemokraterna har gjort för att bli ett mer etablerat parti. Där har han varit viktig, säger hon. 

En annan fråga som diskuterats mycket de senaste åren är att kvinnliga och manliga partiledare behandlas olika. Det har framför allt handlat om att det varit svårare för kvinnor att bli accepterade i partiledarrollen. Något Jenny Madestam undersökt i boken Maktens kvinnor

-Det hänger ihop med våra normer. Föreställningen om vad som är en politisk ledare ligger väldigt nära föreställningen om vad en man och manlighet är. Kvinnor bryter mot den här normen och därmed blir de ifrågasatta, säger Jenny Madestam. 

Ni kan lyssna på hela podden här eller på andra ställen där poddar finns.