Nya villkor kan göra det svårare för Ubers förare att få ersättning. Foto: Pixabay Obs! Bilden är ett montage

Gig-företag En klausul i Ubers nya avtal med förarna ger företaget rätt att stryka resans pris efter klagomål från kunder, utan att kontrollera saken med föraren först. 

Dagens Arena har tagit del av de nya villkoren för Ubers förare. Villkor som alla förare måste skriva under för att få köra för Uber. I sektionen som handlar om priser i avtalet mellan Uber och åkarna finns bland annat följande formulering. 

 “I allvarligare fall, till exempel vid påstått bedrägeri, debiteringar för Resor som inte har ägt rum eller Passagerares klagomål Ditt eller Dina förares uppförande, ger Du oss rätt att, efter eget gottfinnande och utan att kontrollera saken med Dig i förväg, justera eller helt stryka Resans Pris eller tilläggsavgifter.”

Blir “livegna”

Det här är en formulering som gör förarna närmast rättslösa. Det menar  John van Dinther, taxiförare för Uber och en av grundarna till Taxiunionen, en ideell förening som arbetar för att förbättra villkoren för taxiförare.

– Vi blir livegna. Uber tar sig rätten att bestämma över våra huvuden utan att vi har något att säga till om. Det räcker att en av våra kunder hör av sig till dem och klagar så blir vi av med vår ersättning. Det är lätt för kunder att sätta det här i system, säger han.

John van Dinther, taxiförare för Uber och en av grundarna till Taxiunionen.

 

I september i år lanserade Taxiunionen Fair, en ny taxiapp vars syfte är att skapa bättre villkor för förarna. De förare som väljer att köra för Fair får betala en avgift på 10-12 procent. Det kan jämföras med Bolt som tar 23 procent och Uber som behåller minst 25 procent. 

Vill ha alternativ

I takt med de allt försämrade villkoren för förarna hoppas John van Dinther att fler ska vilja boka taxiresor med Fair. 

Jag förstår att man vill använda sig av Uber för att det är så enkelt. Men väldigt många säger också att de vill ha ett alternativ och att de kan tänka sig att betala lite mer om förarna har bättre villkor. 

Dagens Arena har sökt Uber men inte fått något svar.