IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Foto: IF Metall/Tesla Inc

Tesla IF Metall lättar på sin blockad hos verkstäder under en begränsad tid. Under perioden kommer Teslabilar som inte går att använda att repareras. Det rapporterar Ekot.

Under onsdagen gick IF Metall ut med att mellan den 19 februari och den 30 april införs en dispens för att utföra vissa reparationer av Teslabilar. Detta gäller de verkstäder som IF Metall tagit ut i sympatistrejk sedan i höstas och alltså inte Teslas egna verkstäder.

På sin hemsida skriver facket att de är medvetna om att det är många som drabbas av vad som förväntas bli en lång konflikt. Dispensen ska bland annat underlätta för Telsaägare som har hört av sig till facket då deras bilar inte gått att använda på flera månader.

– Många verkstäder har även köpt in reservdelar för hundratusentals kronor som de inte kan debitera, de drabbas också hårt, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Ekot.

Inte ett steg tillbaka

Men det är alltså inte alla bilar som ska lagas, utan vilka som ska repareras kommer att beslutas av fackets lokalavdelningar tillsammans med verkstäderna. Enligt IF Metall rör det sig om mellan 100 och 200 bilar som kan repareras under perioden.

Enligt IF Metall införs dispensen för att underlätta en långvarig konflikt, det ska inte ses som en signal att IF Metall backar.

– Det här är en signal att vi är beredda att fortsätta tills att vi har kollektivavtal. När det här fönstret är stängt kommer det vara väldigt besvärligt att få sin bil lagad så man får tänka sig för vilken bil man köper, säger Veli-Pekka Säikkälä till Ekot.