Elon Musk på en presentation för sitt företag Neuralink. Foto: Steve Jurvetson/Wikimedia

Elon Musk Det är inte bara på Tesla som Elon Musk hamnat i konflikt med sina anställda. Dagens Arena har sammanfattat  juridiska konflikter på andra Muskägda företag genom åren.

The Boring Company

2016 grundade Musk The boring company, ett amerikansk byggföretag som fokuserar på att bygga tunnlar för att minska luftföroreningar. Företagets första projekt har handlat om att bygga två tunnlar i Las Vegas, där en inspektion kom fram till att arbetare fått seriösa skador av kemikalier. Enligt anmälan finns det inte tillräckliga säkerhetsprocedurer eller utrustning på bygget. The Boring Company nekar till anklagelserna.

Space X

Space X, Elon Musks rymdraketsföretag, har alldeles nyligen varit i juridisk konflikt. Det började med att flera anställda ingenjörer på företaget 2022 skickade ett öppet brev där de kritiserade ägarens beteende. De anställda skrev att Elon Musk, som är grundare och VD, är en “distraktion och en förlägenhet”. Anledningen till detta är ett antal Twitter-inlägg kring sexuella trakasserier som grundaren gjort och som de anställda inte anser går i linje med företagets policy. De anställda har också kritiserat den allmänna arbetsmiljön på SpaceX som de beskriver som “toxisk” där trakasserier tillåts, särskilt mot kvinnor.

Åtta anställda har avskedats efter detta och enligt den amerikanska myndigheten National Labor Relations Board (NLRB) ska avskedandet skett på olagliga grunder. Det finns nämligen federala lagar som ger arbetare rätt att organisera sig för att skapa en bättre arbetsmiljö.

I anknytning till detta har Elon Musk stämt NLRB, då han anser att deras roll går emot konstitutionen. Något Dagens Arena tidigare rapporterat om.

X (Twitter)

X, före detta Twitter som Elon Musk köpte 2022, har gått ut med att de ska täcka människors juridiska kostnader om de får sparken efter uttalanden på plattformen. Samtidigt uppger NLRB att en anställd på X fått sparken på grund av just innehåll på sociala medier. Den anställda ska ha klagat på en “tillbaka-till-kontoret”-order och det ska enligt företagets advokater ses som olydnad.

En annan stämning mot den sociala plattformen kommer från fyra tidigare högt uppsatta chefer som stämt X och Elon Musk för utebliven avgångslön. Summan de kräver är 128 miljoner dollar.

Neuralink

Neuralink är ett företag som utvecklar neuroteknik, till exempel ett implantat för hjärnan som ska kunna hjälpa människor med olika neurologiska sjukdomar. För två år rapporterade Reuters om en federal utredning mot företaget då rapporter om djurplågeri kommit in till myndigheter. De anställda på Neuralink hade under samma tid börjat visa allt mer missnöje angående just djurtesterna men också den press Musk satt på effektiviteten av utvecklandet av produkten, vilket ska ha lett till misslyckade experiment.

Detta har rapporterats vara ett brott mot den federala djurskyddslagen, men myndigheten som har ansvar för att lagföra ska ha gett Neuralink ett undantag.

Solar City

Solar City är ett företag som installerar solpaneler och som Tesla köpte upp 2016. Företaget stämdes 2018 av före detta anställda för dålig arbetsmiljö som ska ha inkluderat diskriminering och trakasserier. I stämningen uppger de före detta anställda också att flera på företaget skapat falska kundkonton vilket ledde till ett ökat aktievärde. Fallet togs inte upp av domare.