Elin Metz, barnskötare. Bild: Anders Paulsson

När barnen skickats hem dukade personalen upp med smörgåstårta, kommunalt vatten och “mingelbingo”. I Limhamn festar man – precis som på Säpo och Tillväxtverket – för medborgarnas pengar.

Det var i juni i år som kommunen anordnade avslutningsfest för anställda från sex olika förskolor i samma rektorsområde. En middag serverades på gården utanför förskolan Sannaparken i Limhamn söder om Malmö. Arbetsgivaren bjöd barnskötarna på ett luxuöst bufféupplägg med inte mindre än sex olika sorters smörgåstårtor och till det kommunalt vatten. Efterrätten – kladdkaka, bullar och kaffe.

Dagens Arena har begärt ut en förteckning över den representation som omfattade barnskötarna under tillställningen. Att granska upphandlingen och fakturorna från middagen för barnskötarna i Limhamn visade sig dock mycket svårt.

Anledningen – det gjordes ingen och det finns inga.

Eftersom middagen anordnades inom ramarna för den budget som redan finns i stadsdelen anlitades inga externa leverantörer och inget extra köptes heller in.

Skulle lära känna varandra bättre
Till eftermiddagen hade en mingelbingo utlysts. De anställda skulle lära känna varandra bättre. Kostnad: 0 kronor.

Avslutningsmiddagen tillagades av kommunens egna kockar. Som en följd av detta låg utgifterna för deras arbetsinsats redan inom budgeten. Gunilla Gustafsson, förskolechef i Limhamn-Bunkeflo, bekräftar uppgifterna om hur middagen finansierades.
– Pengarna ska gå till verksamheten. Finns det inga pengar över så är det så. Sommaravslutningen ska vara så trevlig som möjligt utan extra kostnader, säger hon.

I stadsdelens budget finns inga speciella pengar avsatta för just personalfester. Det hela styrs av vad som är godkänt som representation av Skatteverket.
– Personalfester är egentligen ganska sällsynta och sker inte ens varje år. Det är budgetläget som avgör, säger Mats Karlfalk, ekonomichef i Limhamn- Bunkeflo.

Mats Svensson är kock på förskolan Sannaparken där middagen hölls. För Dagens Arenas räkning har han tagit fram de kvitton för inköp av råvaror som berör festen. Den ungefärliga kostnaden för de sex anlitade förskolekockarnas timlöner samt personalens mat landar på 10 000 kronor.
– Det blir inte dyrare utan snarare billigare, säger Mats Svensson.
100 personer bjöds in vilket innebär att arbetsgivaren lade ut omkring 100 kronor av skattebetalarnas pengar per inbjuden gäst.

På gården utanför den kommunala förskolan Flodillern i Limhamn leker förskolebarnen i solskenet. Det är eftermiddag och enstaka föräldrar börjar droppa in för att hämta sina barn. Elin Metz, 21 år, arbetar som barnskötare och var en av de 100 personer som bjöds in till evenemanget i början av sommaren.
– Det känns som man får ett tack för det man gjort under terminen. Personalen kan anordna middagar själva men det är trevligt att arbetsgivaren gör det, säger hon.