Corona Avtalsrörelsen skjuts upp till följd av coronakrisen.  LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke kallar till pressträff fredagseftermiddagen. 

Industrins fackförbund och arbetsgivarorganisationer var först ut med en uppskjutning av avtalsförhandlingarna som en följd av coronavirusets spridning. Det är industriavtalet som sätter märket, normen, för hela arbetsmarknadens löneförhöjningar. Omförhandlingarna av miljontals löntagares kollektivavtal och tusentals företags villkor kommer nu att skjutas på framtiden.

Det meddelade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke på fredagseftermiddagen.

– Läget är mycket allvarligt. Så gott som ingen sektor är oberörd. Nu är det extra viktigt att parterna tar ansvar. Därför är vårt besked att avtalen förlängs. Det ger lugn och ro på arbetsmarknaden i en orolig tid, säger Jan-Olof Jacke.

Det var en ensidig LO-styreslse som ställde sig bakom beslutet att prolongera avtalen till den 31 oktober. LO och Svenskt Näringsliv rekommenderar alla fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer följer beslutet.

Nuvarande kollektivavtal fortsätter att gälla fram till den 31 oktober 2020. Det är i dagsläget inte klart om fackförbunden kan komm att kräva löneökningar retroaktivt.

I ett gemensamt pressutskick skriver facken inom industrin, IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Livsmedelsarbetareförbundet och GS-facket:

»Industrins parter utgår ifrån att den nu träffade överenskommelsen kommer att utgöra norm på sedvanligt sätt för övriga avtal på svensk arbetsmarknad«

IF Metalls förbundsordförande Maire Nilsson kommenterar i ett pressutskick

– Vi är eniga om att en förlängning av de avtal vi har är det bästa beslutet i den exceptionella och svåra situation som råder. Osäkerheten är för stor för att teckna nya avtal just nu.

Redan i onsdags gick fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin ut med att man vill skjuta på vårens förhandlingar.

– Sverige hanterar just nu en stor kris till följd av Coronaviruset. Och det är medlemmarna i Kommunal som arbetar mitt i denna kris, det är de som ska lösa den och ta Sverige igenom det här. I det läget skulle vi som fackförbund naturligtvis aldrig ens teoretiskt kunna hota med konflikt. Det vore oansvarigt, kommenterade Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Artikeln uppdateras