
Nytt hyressystem väntar i Stockholm
Nyhet Allmännyttan i Stockholm är på väg mot förändrade hyror, där läge och kvalitet får större tyngd. Kritiska röster varnar för generella hyreshöjningar och ett obegripligt system.
Nyhet Allmännyttan i Stockholm är på väg mot förändrade hyror, där läge och kvalitet får större tyngd. Kritiska röster varnar för generella hyreshöjningar och ett obegripligt system.
Bostad Billiga bostäder blir allt färre i svensk allmännytta. Frågan är var människor med låg inkomst ska bo när trösklarna till bostadsmarknaden blir allt högre. Forskare tror att Sverige är på väg mot en ny social bostadssektor.
Intervju Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vill få pensionsgruppen att gå med på en pensionsavgiftshöjning redan i år. Det säger han i en intervju med Dagens Arena.
Nyhet Det finns inte något annat område inom det offentliga där den enskildes rättsliga ställning har försvagats så tydligt som när det gäller vården. Det menar Ida Asplund som skrivit en avhandling i ämnet.
covid-19 Hon slet i vården under pandemin, men bonus uteblev som timanställd. Nu har Samsam Karriye, som ensamstående mamma, återigen svårt att få ihop tillräckligt med timmar för att försörja sig.
Läsning Ungas bristande läsande engagerar många. Läraren Karin Herlitz brinner för frågan och har länge jobbat för att inspirera till mer läsning i undervisningen. Något som hon menar gynnar samhället i stort.
automatisering Att flera kommuner har automatiserat handläggningen av försörjningsstöd har väckt debatt. Men diskussionen borde handla om socialtjänstens uppdrag i en bredare bemärkelse, säger forskaren Lupita Svensson. Roboten avgör inte kvaliteten hos socialtjänsten.
Intervju Att skratta kan vara ett sätt att ge utsatta grupper andrum och skapa gemenskap. Humor har därför blivit en metod för att bemöta misogyni och kvinnohat. Vi har pratat med Jenny Sundén som djupdykt i strategin.
yrkesprogram Dagens Arena pratar med elinstallatören David Wikström som berättar om bristerna i elektrikerutbildningen, och en felaktig förväntan om vad som krävs för att klara av ett yrkesprogram och sedan få jobb.
opinionsbildning Näringslivet har under 1900-talet mobiliserat starkt när deras intressen varit hotade. Men även under lugnare perioder har stora resurser lagts på opinionsbildning i det dolda. Det visar en ny avhandling.
intervju Nina Björk tror på det goda i människan trots att samhället uppmuntrar oss att tävla mot varandra. Dagens Arena mötte henne för ett samtal om rättvisa, naturlighet och varför förfäran över Trump klingar falskt.
konst Parallellt med att skildra sin utförsäkrade mammas kamp driver konstnären Emma Dominguez ett projekt där jurister hjälper kvinnor med att överklaga sina avslag från Försäkringskassan. Rasism och språksvårigheter gör situationen särskilt utsatt för förortens kvinnor, säger konstnären.
hyror Utan att luckra upp besittningsskyddet ska en kommission ledd av Sophia Mattsson-Linnala föreslå åtgärder för större rörlighet på hyresmarknaden, genom att ge läge och kvalitet större påverkan på hyran. Finns en risk för marknadshyror?
fem frågor Biståndshandläggare inom LSS och äldreomsorg har höga sjukskrivningstal och pressas att anpassa sig sina beslut till snäva budgetar. I samband med att fackförbundet Vision är med och ordnar en konferens om personlig assistans vill de synliggöra den här yrkesgruppens arbe
fem frågor Samtidigt som det demonstrerats för klimatet världen över har 1 500 processer drivits i domstol för att skydda miljön. Dagens Arena frågar professor Jonas Ebbesson hur framgångsrik strategi det är för klimatrörelsen att stämma stater och företag.