ledare Var verkligen Ann Lindes officiella besök i Israel en vändpunkt i relationerna? Betyder det i så fall att Sverige i fortsättningen tänker tiga om övergrepp och andra tveksamheter?

Det var i början av förra veckan som utrikesminister Ann Linde var i Israel, första gången på mer än tio år som ett sådant svenskt besök kunnat ske. Detta eftersom israelerna inte accepterat att den svenska regeringen 2014 erkände Palestina som stat. Något som bland annat gjorde att den dåvarande utrikesministern Margot Wallström av Simon Wiesenthal-centret avfärdades som antisemit.
Hennes efterträdare bemöttes på ett vänligare sätt när hon träffade utrikesminister Yair Lapid och presidenten Isaac Herzog under sitt besök häromdagen i Israel.
Ann Linde förklarade att hon med besöket nått ett mål hon haft sedan hon tog över UD – en normalisering av Sveriges relationer till Israel.
Alla måste vi inse hur värdefull en diplomatisk normalisering är. Att Sverige – också med länder som vi inte är överens om allt med – kan ha personliga kontakter och en öppen dialog.
”Det känns väldigt, väldigt bra” förklarade Ann Linde i Ekot.

Frågan är bara hur länge det kommer att kännas väldigt, väldigt bra.

Frågan är bara hur länge det kommer att kännas väldigt, väldigt bra. För i fredags, några dagar efter att Linde åkt hem, slog det israeliska försvarsdepartementet till. Sex palestinska organisationer, som bevakar människorättsfrågor, däribland två som får svenskt stöd, ska i fortsättningen klassas som terroristorganisationer.
Terroriststämpeln innebär att det israeliska försvaret när som helst kan göra razzior, beslagta egendom, förbjuda ekonomiska bidrag, fängsla organisationernas medarbetare och de som uttrycker sympatier för verksamheten.
I somras gjordes en husrannsakan hos Defense for Children, som stöds ekonomiskt av SverigeLiknande visitationer har tidigare skett hos Addameer Prison Group, som försöker förebygga övergrepp i fängelserna.

Beslutet om terroriststämpling kom ändå helt överraskande och har kritiserats av många. FN-organet OHCHR kallar det för ett frontalangrepp på den palestinska människorättsrörelsen och vädjar till omvärlden om stöd.
Amnesty International och Human Rights Watch säger i ett gemensamt uttalande att beslutet är ”en alarmerande eskalering” av hoten mot palestiniernas rättigheter. Också här manar organisationerna till det internationella samfundet om solidaritet.
Men hallå, Ann Linde, var finns du?

Innebär vändpunkten i Sveriges relationer med Israel att vi lovat att blunda och tiga när vi borde säga som det är?