Ulrika Boëthius. Foto: Alexander Donka

Gäst i nya avsnittet av vår intervjupodd är Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet. Vi snackar om förtroendet för finansanställda, om kvinnolöner, misslyckade strejker och förbundets stora medlemstapp. 

Ulrika Boëthius har varit ordförande för Finansförbundet sedan 2012, och kan vittna om hur förtroendet för anställda i branschen har dalat. Inte minst utifrån den senaste tidens skandaler.

– Det är ganska jobbigt att vara finansanställd. Det är många som vittnar om att man inte alltid talar om att man är det när folk frågar vad man jobbar med, berättar hon bland annat i podden.

Ulrika Boëthius har engagerat sig djupt i kvinnors löneutveckling på svensk arbetsmarknad. Hon menar att det egna förbundet har lyckats väl med att hitta vägar till mer jämställda löner.

– Vi kan se effekt på vissa områden. Vi träffar de största företagens arbetsgrupper och det de beskriver är ett helt nytt systematiserat arbetssätt när det gäller lönebildningen i företaget, så det är väldigt hoppfullt.

Hon menar dock att arbetsmarknaden som helhet inte tar sitt ansvar, och att det bland annat borde vara lättare att ta till konflikt inom denna fråga.

– Man skulle kanske behöva en större möjlighet att strejka sig till en justering på det här området. Medlingsinstitutet är inte behjälpliga om du skulle ville strejka för någonting som eventuellt skulle gå utanför märket.

Angående strejker så är hon även självkritisk till den konflikt som hennes eget förbund drev 2014 mot Svea Exchange för att få företaget att teckna kollektivavtal.

– Bedömningen var att medlemmarna där var stridsbenägna. Det var en felaktig bedömning. Det som hände var att vi mobiliserade för att ta ut medlemmarna i strejk, men väldigt få ville strejka.

Hon är även kluven i synen på den förändring av konflikträtten som arbetsmarknaden står inför, och som hon själv skrivit under.

– Ja, den är lite svår. När den lades fram var det i stort sett i form av fait accompli, och med ett uttryck om att gör vi inte detta så blir det mycket, mycket värre. Jag tror att det kommer bli svårt, jag tror att vi kommer behöva fundera mycket på hur vi ska lösa ut knuten.

Finansförbundet har tappat hälften av sina medlemmar sedan storhetstiden i slutet av 1980-talet. Behovet av nya medlemmar blir allt tydligare, och förbundet satsar nu allt på en rekryteringskampanj.

Samtidigt genomgick förbundskansliet en kris förra året då kanslichefen sa upp sig efter en konflikt med styrelsen om verksamhetens fokus. Ulrika Boëthius bekräftar att det är en ödestid för förbundet, men också att en sammanslagning med försäkringsfacket Forena inte är aktuell. Om Finansförbundet fortsätter krympa finns istället en möjlig annan väg:

– Vem kan ge mest nytta för medlemspengen? Och den dagen svaret på den frågan för vår styrelse är Unionen, då kommer vi uppmuntra medlemmarna att säga att Finansförbundet ska ingå i Unionen.

Lyssna på hela samtalet i podden – och följ Arena TyckonomiSoundcloud, Spotify eller andra appar!