Bild: Stadsmissionen

Stadsmissionen slår larm – i stället för att bevilja socialbidrag ger kommunerna allt oftare fattiga rådet att vända sig till välgörenhet. Stadsmissionen får ta emot allt fler ansökningar om basala behov som mat och bostad.

Kommunerna har blivit allt mer restriktiva i att bevilja socialbidrag. Det har Dagens Arena tidigare kunnat avslöja i en omfattande kartläggning. Nu varnar Stadsmissionen för att socialsekreterarna i kommunerna i stället för att bevilja ansökningar, allt oftare ger sina klienter rådet att i stället vända sig till välgörenhet.

Vad som händer och vem som egentligen har ansvaret när det offentliga backar ska i dag diskuteras på ett seminarium i Almedalen. Dagens Arena ringde upp Cecilia Hjort-Brandell som är kurator på Rådgivningsbyrån på Stadsmissionen i Göteborg som varje år delar ut runt 1,3 miljoner kronor till fattiga som ansöker om bidrag till livets nödtorft.
– Ansökningarna ökar samtidigt som socialsekreterarna har fått tuffare direktiv. Allt som rör någonting extra får man avslag på från det offentliga. Det kan vara allt från fritidsaktiviteter, kläder, julfiranden till något att göra på sommaren, säger hon.

Tidigare fick fler sådana saker godkända från det offentliga?
– Ja, man kunde få lite extra. Till exempel när det blev vinter och man behöver en ny overall till sitt barn. Sådana saker. Det får man inte längre.

Har ansökningarna till er ändrat karaktär?
– Absolut. Tidigare kunde vi, som vi såg det, hjälpa till med en guldkant på en tuff tillvaro. Men i dag handlar det väldigt mycket om basala saker som mat, elräkningar, kläder, tandvård, glasögon, mediciner och läkarbesök. Sedan är det allt fler arbetslösa ungdomar och utförsäkrade som vänder sig till oss, säger hon.

Ni upplever också att allt fler får rådet att vända sig till er?
– Ja, det är väldigt tydligt. Många av socialsekreterarna är väldigt engagerade och vet att vissa saker inte går att få igenom i dag. Då tipsar de om oss. Så på ett sätt är det schyst, även jag inte vill att det ska vara så.

Vad tycker du om det?
– Jag tycker det är bedrövligt. Det allra mest basala, det ska man ha och det ska staten se till att människor får. Det är ju också det här med att gå och be om saker hela tiden. Det är ju väldigt skamfyllt.

Känner folk till att det offentliga har blivit allt snålare?
– Nej, jag tror inte det. De som varit beroende av bidrag vet om det väldigt väl. Och alla som jobbar med det här vet det. Men alla människor som aldrig behövt söka hjälp på det sättet tror jag fortfarande tror att vi har ett väldigt tajt välfärdsnät. Det har vi inte, säger Cecilia Hjort-Brandell.