ledare Amerikanska folket slog till en broms för president Trumps maktambitioner, när demokraterna i mellanårsvalet vann representanthuset.

Även om demokraterna nu för första gången på åtta år har majoritet i representanthuset, uteblev dock den stora blåa våg som partiet hoppats på.

Men valet blev en framgång för flera av de kvinnor som demokraterna ställt upp till val med. Laura Kelly vann till exempel en guvernörspost i Kansas, ett starkt republikanskt fäste. Och det nya stjärnskottet Alexandria Ocasio-Cortez tog som väntat en plats i representanthuset.

Vad händer nu i USA, när presidenten inte längre kan styra och ställa som han vill med lagstiftarna i kongressen?

Trumps plan på nya skattesänkningar och att bygga en mur mot Mexiko blir nog inte av. Demokraterna kommer som utskottsordförande att driva fram undersökningar av Trumps deklarationer, som han nekat att visa upp.

Ansträngningarna att kartlägga hans ryska kontakter, som en annan valutgång kanske hade stoppat, fortsätter, även om det är osannolikt att presidenten dras inför riksrätt.

Det är svårt att se att vi nu skulle få en återgång till den avspända, konstruktiva kongress, som USA är i skriande behov av.

Valutgången nödvändiggör kompromisser mellan partierna i kongressen. Men många av de republikaner som förlorat sina platser i representanthuset var resonabla röster. De flesta som är kvar är ultrakonservativa Trump-anhängare.

Så det är svårt att se att vi nu skulle få en återgång till den avspända, konstruktiva kongress, som USA är i skriande behov av.

Och är det någon som tror att Trump själv kommer att sänka tonläget?

I två år med hela kongressen bakom sig överöste han sina motståndare med glåpord och påhittade anklagelser. Vi kan knappast vänta oss försonligare omdömen, nu när Trump förlorat halva kongressen, efter en valkampanj som han velat göra till en folkomröstning för eller emot sig själv.

Eftersom han ju är en av norra halvklotets sämsta förlorare, väntar vi bara på att han ska twittra om att han mist majoriteten i representanthuset genom valfusk.

Även om Trump fått en näsbränna, visar en mer detaljerad granskning av valutgången att de politiska klyftorna som finns i USA växt, inte minskat, mellan relativt progressiva storstadsområden och Trumps anhängare på landsbygden.

Det amerikanska valet har inte heller kunnat rubba på det destruktiva samtalsklimatet, att sanningen är relativ, man ofta inte talar med varandra, att det finns mycket hat och hot, och att det politiska våldet ruvar strax under ytan.  Kanske klimatet rentav har förvärrats.