ledare Anklagelserna mot Joe Bidens son håller inte – men de håller för Donald Trump. På så vis blir det som har försökt målas upp som skandal bara ett bevis på det tragiska tillståndet för den amerikanska demokratin.

Det kallas bland amerikanska valstrateger för october surprise. Detta sedan läckta email som skadade Hillary Clinton i slutspurten av presidentvalet 2016 banade väg för Donald Trumps seger.

Nu hade Trump-kampanjen tydligen tänkt sig en repris av det i årets presidentval. Komprometterande email från Hunter Biden, son till demokraternas kandidat Joe Biden, skulle ge Trump draghjälp i valspurten.  Men october surprise funkade inte den här gången.

Berättelsen börjar i april förra året. Då lämnar någon in Hunter Bidens tre skadade laptops hos en synskadad datareparatör i Delaware. Men unge Biden kommer aldrig tillbaka för att hämta sina datorer, vilket gör historien mindre sannolik. Hur klarar man sig utan sina datorer, om man som han är affärsman?

Datareparatören öppnar i alla fall datorerna, hittar där material som han blir obehagligt berörd av. När han vill bli av med vad han hittat kopierar han hårddiskarna och ger dem till Rudi Giuliani, tidigare medarbetare till Trump. Att det blev just han kan knappast ha varit en slump, eftersom Giuliani i två års tid jagat uppgifter som kan skandalisera Hunters far Joe Biden.

Vad står det i mailen? Där antyds att Bidens son kanske arrangerat möten mellan Joe Biden och ledningen för Burisma, det korrumperade ukrainska energibolag som Hunter då satt i styrelsen för. Det finns också formuleringar i mailen som kan tolkas som att den tidigare vicepresidenten med sin son tjänat miljoner som delägare i ett kinesiskt energibolag.

Kopplingen till pappa Biden är alltså tunn, men det räcker för att Trumptrogna New York Post nappar på vad Giuliani berättar för dem. Det blir artiklar om den korrumperade presidentkandidaten. Detta trots att tidningens tyngsta medarbetare vägrar sätta sina namn under artiklarna och att Fox News (som brukar heja på Trump) och Wall Street Journal efter några dagars koll slår fast att Joe Biden inte haft någon roll i sonens affärer i vare sig Ukraina eller Kina.

Den sorgliga historien om Hunter Bidens laptops rymmer en rad karaktäristiska drag för tillståndet för den amerikanska demokratin.

Även om anklagelserna alltså inte håller, räcker de förstås för Donald Trump. Denne förklarar att den ohederliga Hillary Clinton från valet 2016 ”framstår som en amatör” vid sidan av den korrupte Joe Biden. Han uppmanar också justitieministern att snabbt se om det går att åtala hans politiske motståndare. Och sociala medier rasar förstås.

Men sedan klingar october surprise snabbt av. Ett skäl till det är att många väljare nu, med stigande dödstal i pandemin och hög arbetslöshet inte – som skedde 2016 – kan uppleva de påstådda avslöjandena som särskilt angelägna.

Nu tillkommer också obekräftade uppgifter om att ukrainska oligarker och rysk underrättelsetjänst har kopior på Hunter Bidens laptops. Det talas om att somliga tänkt pressa familjen Biden på favörer eller pengar. Detta eftersom Hunter Biden på hårddisken också har filmer med sina sexuella aktiviteter med kvinnor.

Är det särskilt sannolikt att man lämnar in datorer med sånt innehåll för reparation? Det luktar honey trap om detta, alltså den ryska underrättelstjänstens klassiska metod att snärja människor för sina syften genom att i smyg filma dem med prostituerade.

Den sorgliga historien om Hunter Bidens laptops rymmer en rad karaktäristiska drag för tillståndet för den amerikanska demokratin.  Att sanningen inte är så viktig, en president som vill åtala sina motståndare, ryska desinformatörer, och seriösa tidningar pressade av sviktande annonsinkomster och av skränande sociala medier som inte vill tillämpa källkritik.