ledare USA har genomlevt en av sina största börsbubblor genom tiderna, när aktien i ett företag snabbt hissades från 4 dollar till över 400. Proffsen är konfunderade. Vad är det egentligen som händer med aktiemarknaden? Kongressen ska i veckan diskutera frågan. 

GameStop är en amerikansk affärskedja med butiker över hela världen, som säljer olika former av spel och som inte är någon speciellt lysande affär.
Ett antal amatörinvesterare började dock att på nätet prata upp värdet på GameStops aktie.  Det skedde samtidigt som ett antal börsproffs ville ”blanka”, det vill säga berika sig genom att spela på att GameStop-aktiens värde skulle falla.
Dragkampen blev kort. Nätspekulanterna vann. Aktien steg som en raket, med nästan 2 000 procent på kort tid. Slutresultatet var att hedgefonderna förlorade en massa pengar och amatörerna för ögonblicket tjänat en hacka.

Det finns ett drag av populistiskt uppror i det skedda.  Aktivisterna, där några påpassligt nog finns på nätet under namnet Robinhood, anser att sakkunskapen kan dra åt pepparn, ungefär som när Donald Trump trodde att pandemin kunde stoppas genom injektioner av bekämpningsmedel eller när man demonstrerat mot munskydd.
De flesta av segrarna spekulerade antagligen i GameStop för att de tyckte det verkade kul att busa lite. Dramatiken kring det hela, de små mot de stora, ska nu bli ämnet för en Hollywoodfilm.
Men några av nätets tänkare har velat göra aktionen till någon tjusigt, att aktivisterna avsett att ”demokratisera finansvärlden”.

Om spekulationsvågorna på börsen är groteska, är det konstigt att tro att man kan få stopp på det genom att själv spekulera.

Men frågan är om det är så tjusigt.  Framförallt är Gamestop en bekräftelse på att finansmarknaderna urartat. Börsen värderar inte företag, man springer i flock dit alla andra flyttar sina pengar. Få transaktioner berör den reala ekonomin, investeringar i det skriande behovet av klimatomställning och nya jobb.
Långt innan bubblan med GameStop fanns åtskilliga tecken på hur proffsen spekulerade, t ex orimligt heta ingångsvärden på börsintroduktioner. Och är Tesla-aktien värd lika mycket som alla andra biltillverkares aktier tillsammans?
Men om de återkommande spekulationsvågorna på börsen är groteska, är det konstigt att tro att man kan få stopp på det genom att själv spekulera. Vill vi att företagen ska investera i framtida nyttigheter krävs det förmodligen några tusen Greta Thunberg, nya lagar och en helt ny typ av företagsledare.

Det har funnits enstaka svenskar som köpt GameStop-aktier, men det är framförallt i USA som bubblan uppstått. Det är här börsen sedan i våras stigit till rekordnivåer, trots att mer än 400 000 amerikaner dött i pandemin och miljoner människor förlorat jobben.
Röster på Wall Street vill förstås nu stoppa de amatörer som hotar de egna lättköpta intäkterna. Tydligast är miljardären Leon Cooperman som sagt att det som skett är ”ett sätt att attackera förmöget folk”. Vilket visar att börsen är en klassfråga, om nu någon trodde något annat.
Men hur ska börsbolagen och handlarna kunna framstå som orättvist behandlade när man dagligen gör märkliga saker för att berika sig själva och andra? Till exempel återköper sina egna aktier för att aktieägarna ska få en extra dusör, som de inte i någon mening förtjänat.
Återköp var länge förbjudet, tills president Roland Reagan tillät det för marknadsekonomins skull. Lek med tanken att varuhuskedjan Walmart, istället för de pengar man satsat på återköp av aktier, skulle lägga en del på sin extremt lågavlönade personal. Det skulle ge 50-procentiga lönelyft.

Elisabeth Warren, senator från Massachusetts, har kallat börsen för ett ”kasino” eller ”en lekplats för miljardärerna”. Hon har länge efterlyst en förmögenhetskatt för att dämpa den värsta girigheten.  Och hon vill att den amerikanska bankinspektionen, som inte gjort särskilt mycket sedan finanskrisen för ett decennium sedan, ska ge klarare riktlinjer om vilka transaktioner som är tillåtna eller inte. En del av veckans kongressdebatt kommer att handla om Warrens krav på börsen.
I flera år har kloka ekonomer förutspått en ny börskrasch. Vem vet, spelet kring GameStop eller andra spekulativa rörelser kan bli den avgörande knuffen utför.
Var finns den svenska politiska debatten om de dysfunktionella finansmarknaderna?