Ledare

Ledare

Något är ruttet i svensk feminism

Förra veckan anklagade Per Ström i Svenska Dagbladet feminismen för att nedvärdera män samt sakna ambitioner att åstadkomma jämlikhet. Ström har fel i sak men debatten som följt ger honom i någon mån rätt om en svensk feminism på god väg att göra sig själv meningslös. I svensk debatt anses Fredrik och Filippas uppdelning av tvätt vara en jämställdhetsfråga. Men inte att deras barnflicka helt lagligt har arbetat för mat, husrum samt 3 500 kronor i månaden.

Ledare

Förnyelse och opposition kan gå hand i hand

Mona Sahlin har gått om Fredrik Reinfeldt i förtroende bland väljarna. Ett viktigt skäl är nog att socialdemokraterna suttit still i båten och låtit regeringen hållas. Men att siffrorna för både partiet och partiledaren ser så bra ut betyder inte att opinionen är lojal med någon av dem. Väljarna tycker just nu bara mer illa om alliansen än om socialdemokraterna. Hur ser svaren ut från (s) när alliansens siffror vänder? Är oppositionspolitiken redo?

Håkan A Bengtsson
Ledare

Tom retorik skymmer de stora frågorna

Säga vad man vill om Mona Sahlin, men hon har politisk fingertoppskänsla. I ett utspel på DN Debatt (29/12) mönstrade hon Metta Fjelkner från Lärarnas riksförbund och Eva-Lis Preisz från Lärarförbundet. Måltavlan för utspelet - utbildningsminister Jan Björklund - har aldrig lyckats åstadkomma en liknande allians. Björklunds svar lät inte sig vänta. Det var om man så vill "hårt": Det är dags att göra upp med flumskolan - betyg åt sjuåringar!

Ledare

Pakistans folk måste få rösta

Benazir Bhutto offrade sitt liv för Pakistan. Trots hoten som fanns mot henne återvände hon från exilen i London, för att ställa upp i ett demokratiskt val och vara med i arbetet att leda sitt land på rätt väg. Risken är nu att den väg som landet har slagit in på byts mot något mycket värre. Efter en allvarlig politisk kris upphävde presidenten Pervez Musharraf äntligen undantagstillståndet i höstas och utlyste ett val. Men efter mordet på den främsta oppositionskandidaten är det ovisst om presidenten kommer att ta ett steg framåt eller två tillbaka.

Björn Elmbrant
Ledare

AP-fonderna kan ge nya jobb

Var ska de nya jobben komma ifrån? Det är en viktig fråga att ställa när konjunkturen nu mattas av. Regeringen Reinfeldts ansträngningar har ju ensidigt utgått från att öka utbudet av arbetskraft. Den viktiga frågan om vad folk egentligen ska jobba med, har högkonjunkturen för tillfället löst för regeringen. Men frågan kommer tillbaka när konjunkturen tappar fart, eftersom alliansen gjort tämligen blygsamma satsningar på att utveckla entreprenörskap och uppmuntra nya företag att växa.

Ledare

Sagan om den gränslösa människan

Det var en gång ett land där alla gick runt och funderade på om de dög. I ett hus i en stad bodde en pojke. Det var fredag innan julafton och det snöade. Julen skulle vara givmildhetens högtid. Men på tv hade de sagt att det var elakt att ge människor saker som de behövde. Då tog man ifrån dem incitamenten för att gå runt och duga genom att själva skaffa sig dessa saker. I stället firades julen genom att människor gav varandra saker som de inte behövde. Genom frenetiskt utbyte av sådant blev man förhoppningsvis så stressad att man inte hann tänka på att man antagligen inte dög.

Björn Elmbrant
Ledare

Ingen likhet inför lagen

I går frikände Svea hovrätt den förre Skandiadirektören Lars-Eric Petersson från anklagelserna om att ha överträtt sina befogenheter, när han för sju år sedan gav sig själv och sina direktörskollegor 156 miljoner kronor i extra bonus. Den friande domen innebär att hovrätten inte anser att Petersson rundat eller gått vid sidan av Skandias styrelse som åklagaren hävdat. Men svenska folket struntar blankt i om det är med styrelsens godkännande eller inte som Skandias förre vd snott till sig sina miljoner. Det som skett är djupt stötande i vilket fall.

Björn Elmbrant
Ledare

Vill inte se, vill inte höra

För den som har trott att alla rekord i bortförklaringar redan slagits, kom Ulf Adelsohn i går med en ny bottennotering. "Svenska Dagbladet är en starkt bidragande orsak till regeringens låga opinionssiffror", skrev den förre moderatledaren i ett mejl till ett trettiotal vänner. Han uppmanade dem till köpbojkott av tidningen, eftersom han menar att alla delar av Svenska Dagbladet är vänstervridna eller övervägande negativa till alliansregeringen. Adelsohns inlägg markerar en återgång till 1950-talets syn på medierna.

Ledare

Kartläggning av kommunism inte hot

Rena McCarthyismen har det sagts. Om regeringsuppdraget till Forum för levande historia att kartlägga brotten mot mänskligheten under kommunistiska regimer. Att det är ett högerns beställningsverk vars egentliga agenda är att förstöra för arbetarrörelsen och för alla människor som har andra drömmar än de kapitalistiska. Det är anmärkningsvärt att en kartläggning av kommunismens brott mot mänskligheten - folkmorden, svälten, årtiondena av diktatur och förtryck - av delar av svenska vänster betraktas som ett hot.

Håkan A Bengtsson
Ledare

Europapolitiken måste politiseras

Bläcket har precis torkat på det nya EU-fördraget. EU-ländernas ministrar har applåderat varandra. Sedan åker de hem. EU sätter punkt. Det började som ett grandiost projekt och med ett europeiskt konvent som gemensamt skrev ett förslag om en ny "konstitution" för den europeiska unionen efter utvidgningen. Den folkliga förankringen uteblev. Folken sa omedelbart nej i folkomröstningarna i Holland och Frankrike. I går bekräftade EU:s ledare det minimiförslag de tillsammans förhandlat fram.Socialdemokraterna är nog ganska nöjda med att slippa hantera detta kapsejsade projekt.

Per Wirtén
Ledare

Socialdemokratin tiger bort jämlikhetsfrågan

Socialdemokraterna är fortfarande bra på trygghetssystemen. Men har tappat bort ojämlikhetens kärnfrågor. Det är en stor förlust. Förra veckan presenterade Institutet för Näringslivsforskning hur de rikas förmögenheter växt dramatiskt. Det mest överraskande är socialdemokratiska politikers ointresse. De mumlar lite och studerar sina skospetsar. Inte så konstigt. Ojämlikheten har växt under ett långt socialdemokratiskt regeringsinnehav.

Ledare

Kvinnor behöver en jämställd arbetsmarknad

När socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (m) inledde seminariet om kvinnors ohälsa i går förmiddag ställde frågan: "Beror kvinnors ohälsa på att sjukvården inte är anpassad till kvinnor, på kvinnors deltidsarbete, ojämlikhet eller på det obetalda arbetet?" Husmark Pehrssons genusmedvetenhet lät lovande. Men den moderata retoriken kändes igen när hon i nästa andetag påpekade att ett skäl till ohälsan är att kvinnor bara har offentlig sektor som arbetsgivare.

Björn Elmbrant
Ledare

Cederschiölds vägsoppa

I dag är det tio dagar sedan Carl Cederschiöld, regeringens förhandlare i trafikfrågor i Storstockholm skulle ha varit klar. Han vill driva igenom ett avtal mellan staten, kommunerna och de politiska partierna om stora trafikbyggen de kommande 30 åren - mest bilvägar.I går morse var det en ny förhandlingskontakt mellan socialdemokraterna och Cederschiöld. Det kärvar om vilka villkor som ska ställas om miljön. Men socialdemokratin är också delad mellan stadens företrädare, som mest är emot, och länets företrädare.