
Facket lockar fler tjänstemän än arbetare
Fackrörelsen Tjänstemannaförbunden går framåt – värre är det för arbetarfacken. Den totala organisationsgraden har nått en bottennotering.
Fackrörelsen Tjänstemannaförbunden går framåt – värre är det för arbetarfacken. Den totala organisationsgraden har nått en bottennotering.
Ett nytt Sverige I dag åtalas Rakhmat Akilov för terrorbrott. Dådet den 7 april kom att förändra Sverige. Dagens Arena listar de beslut som tagits i kampen för trygghet – och kritiken av dem.
Göteborgs hamn Det låsta läget i Göteborgs containerhamn har sina rötter i 1970-talet. Det handlar om medlemsantal, grundstruktur och inflytande. Klyftan mellan de parter som vanligtvis står på samma sida – facken – är avgrundsdjup.
Lag och ordning Listan på straff som riksdagspolitikerna vill skärpa inför valåret 2018 är lång. I dag är samtliga partier, i olika utsträckning, för en hårdare syn på brott. » Det är främst ett sätt för politiker att uttrycka att de ser allvarligt på kriminaliteten,« säger Henrik Tham professor i kriminologi.
Finland 100 år Idag, den 6 december firar Finland 100 år som självständig nation. Men jubiléet firas mitt under en politiskt privatiseringsstrid, skriver finlandsbevakaren Robert Björkenwall.
renoveringar När fastighetsägare renoverar en lägenhet i taget kan hyran höjas med uppemot 40 procent utan att förhandlas. Det berättade Dagens Arena igår. Men enligt justitieminister Morgan Johansson (S) ska hyran vara »skälig« och förhandlas med »en hyresgästorganisation« även efter sådana renoveringar.
#metoo Det började i Hollywood med avslöjandet av filmmogulen Harwey Weinstein. Som blev en till en storm av starka berättelser och anklagelser under taggen #metoo. Här kan du läsa de artiklar, debatter, krönikor och ledare som Dagens Arena hittills publicerat i ämnet.
Nobels fredspris Att ge Nobels fredspris till Ican en organisation som jobbat i ett decennium mot spridandet av kärnvapen var ett enastående angeläget beslut. Norska Nobelkommittén levde upp till sin uppgift att främja konstruktivt fredsarbete, utan sidoblickar på vad som är politiskt opportunt.
Tyska valet Sorg, uppgivenhet, en triumferande högerpopulism och nyorientering för SPD. Vad var det som hände i Merkels öppna Tyskland? Här har vi samlat Dagens Arenas nyhetsartiklar, analyser och ledare om det tyska valet till Förbundsdagen i september 2017.
Tyska valet Länge var Angela Merkel symbolen för det nya Tyskland som växte samman efter muren fall. 2017 får ett öppet rasistiskt parti över 13 procent. Efterkrigstidens demokratiska konsensus är bruten, skriver Håkan A Bengtsson, på plats i Berlin.
TYSKA VALET Trots att SPD-ledaren Martin Schultzs bakgrund som EU-politiker och att Tyskland är EU och eurozonens ledande land, har Europafrågor inte varit på agendan under valet. Ett misstag, enligt vissa bedömare.
KYRKOVALET Socialdemokrater och sverigedemokrater har inför årets kyrkoval storsatsat, och plötsligt befinner sig »det bortglömda valet« i medias strålkastarljus. Men finns det verkligen politiska strider att utkämpa i kyrkan, eller handlar årets kraftmätning istället om ett annat kommande val?
BEMANNINGSFÖRETAG Socialtjänst, skola och vård blir allt mer beroende av bemanningsföretag för att klara av det dagliga arbetet. Fackförbunden menar att bristen på kontinuitet drabbar dem som är anställda direkt av kommuner och landsting.
E-HANDEL När allt fler börjar handla över nätet står handelsbranschen inför en stor omställning. En ny rapport visar att E-handeln växer och det ställer nya krav på fackförbund och arbetsgivare. Men båda parter säger att handeln står stark.
Moderatkris Moderaternas tidigare framgångsrecept att förena och balansera mellan det konservativa och liberala funkar inte längre. Förutsättningarna att upprepa detta gamla reptrick har gått till historien, skriver Håkan A Bengtsson i en analys.