
Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange
»Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland.
»Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland.
Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner.
Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal.
Skenande kostnader har fått flera landsting att införa hyrläkarstopp och trycket på en nationell handlingsplan ökar. Samtidigt har landstingen möjlighet att ställa högre krav på bemanningsföretagen, menar Ardalan Shekarabi (S).
I Stockholms län blir hyrläkarna allt fler. En orsak är att det råder brist på allmänläkare. "De privata vårdgivarna är dåliga på att utbilda allmänläkare. Det kostar pengar och är på kort sikt en dålig affär." säger Johan Styrud, Stockholms läkarförening.
Bemanningsbolag hyr ut läkare via dotterbolag trots att moderbolaget har ramavtal med landstinget. "Landstingen förstår ibland inte hur det går till. De ser det bara som en komplott från vår sida", säger Olof Ljunghusen, vd för Lilab.
På flera ställen är stafettläkare en förutsättning för att få vården att gå runt. Men systemet är en ond cirkel som slutar med sämre arbetsmiljö och uppskjuten cancervård.
Bemanningsföretag som har ramavtal med landstingen levererar inte hyrläkare enligt avtal. Istället erbjuds landstingen dyrare stafettläkare genom bemanningsföretagens dotterbolag. "Det är oacceptabelt. Man förstör konkurrensen" säger Leif Nordqvist på Konkurrensverket.