(Bild: Björn Bjarnesjö Migrationsverket)

Debatt Ett seriöst och hållbart mottagande av de ukrainska flyktingarna förutsätter att vi först ger amnesti åt de ensamkommande och åt flyktingarna från Afghanistan. Det skriver 25 organisationer, bland andra Läkare i Världen, Ensamkommandes Förbund och kampanjen Håll ihop Sverige.

Om det svenska civilsamhället ska orka bistå med full kraft ännu en gång, då behöver vi först avsluta den onödiga ”flyktingkris” som regeringen, riksdagen, Migrationsverket och migrationsdomstolarna har försatt oss i och upprätthållit sedan 2015.

Det är dags att besluta om amnesti för alla ensamkommande unga och för de afghanska flyktingarna i Sverige. Då menar vi amnesti i form av permanenta arbets- och uppehållstillstånd, så att dessa invånare äntligen får en chans att bidra till vårt gemensamma svenska samhälle efter ha levt i ett konstruerat utanförskap i sju år.

Lika länge har det svenska civilsamhället, det vill säga vi vanliga privatpersoner, burit upp de utsattas värdighet och många gånger rena överlevnad genom att öppna inte bara våra hjärtan, utan även våra hem och våra privata plånböcker.

Vi har dessutom bidragit till integrationen genom allt från läxläsning och övningskörning till fotbollsträning och körsång. Allt under de främlingsfientliga krafternas systematiska smutskastning och klagolåt om ”misslyckad integration”.

Nu behöver vi faktiskt lite, lite andrum. Så att vi därefter, alla tillsammans, kan börja ta hand om de människor som är på väg hit och som behöver oss nu.

Inget mindre än en omedelbar lösning anstår en värdig demokrati och rättsstat, och en tidigare internationellt ansedd humanitär stormakt.

”Sveriges röst för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter ska åter höras i världen” som Socialdemokraterna sa förr i tiden. Så sent som i sitt valmanifest 2014.

Så hur blir det med den saken nu? Nu eller aldrig, socialdemokrater! Det är dags att visa vägen framåt och föregå med gott exempel, istället för att försöka vara tuffast i klassen. Amnesti för de ensamkommande och för de afghanska flyktingarna i Sverige – nu!

Josh Armfield, Gemenskapsmåltiden i Luleå

Thomas Avén, Läkare I Världen

Peter Carlsson, ordförande Equmeniakyrkan Östersund

Mats Eliasson, Kraftsamling för ensamkommande i Luleå

Lena Felldin, Frivilliga familjehem, Huddinge

Linda Fidjeland, Frivilliga familjehem, Upplands Bro

Bitte Fossbo, Onsdagar på Riksbron – medmänniskor

för en mänskligare flyktingpolitik, Stockholm

EvaMärta Granqvist, nätverket NU ÄR DET NOG!

Barbro Karlsson,  föreningen Drömhotellet Öland/Kalmar

Linda Karlsson, föreningen Hitta hem, Kumla

Omid Mahmoudi, Ensamkommandes Förbund

Mikael Mery Karlsson, Tillsammans Höör

Mats Klockljung, kampanjen Håll ihop Sverige

Joel Larsson, nätverket #femövertolv, Östersund

Wiwie Nelson Borg, Asylgruppen i Malmö

Erik Ridderby, Stödföreningen för ensamkommande i Hörby

Börje Samuelsson, Agapes vänner, Munkedal

Marga Sandström, föreningen Världen i Värmland, Karlstad

Anders Silfverdal, Sjukhuskyrkan Östersund

Ann-Sofie Spångberg, Frivilliga familjehem, Botkyrka

Maria Wallin, arbetskooperativet Uppdrag Arbete, Göteborg

Lars Waltersson, Ingen Människa är Illegal, Östersund

Meta Wiborg, Föreningen för ideella familjehem i Luleå

Siw Åkesson, Nätverket för gode män, Göteborg

Kerstin Öhrner, Järna Solidaritet