Facebooks nya datingtjänst skrämmer vår krönikör Tanvir Mansur. Bild: Pixabay

Fredagskrönika Det finns redan stora problem med hur mycket information som dating-appar har. Om våra vanor, var vi befinner oss när vi letar efter kärlek eller sex, och vad vi tänder på. I fel händer så är det inte roligt. Och om Facebook får tag på samma information har de kanske mer makt än någon annan, skriver Tanvir Mansur.

Det finns redan väldigt många dejtingappar. Jag antar att väldigt många är – precis som jag – trötta på att använda dem. Dels för att de skapar ett beroende som, helt ärligt, är slöseri med tid. Först ska du swipea i flera timmar per dag. Sen hoppas du på matching. Sen ska du kallprata med väldigt många människor som du antagligen aldrig kommer träffa. När du väl träffar någon, så är inte personen alls så som du förväntade dig från appen. Facebook tror sig ha lösningen. Och samtidigt blir Facebook allt mer creepy.

Facebook är inte bara en plats för att hänga med vänner online. Många förknippar det också med att få ta del av nyheter och kommentera med sina personliga åsikter i Facebook-grupper. De vet mer om oss än något annat företag. Nu har de släppt sin nya dejtingplattform i 14 länder. Den heter Facebook Dating. Det är inte en egen app, utan en funktion i den vanliga Facebook-appen. Alla blir inte tvångsanslutna (tur det), utan användare måste aktivt välja att gå med.

Varje år håller företaget en konferens som heter F8. Där avslöjar de nya funktioner i de sociala medier som de äger och utvecklar. I förra årets F8-konferens stod grundaren Mark Zuckerberg på scen och berättade glatt om Facebook Dating:

– Det är gjort för verkliga, långsiktiga förhållanden. Inte bara hook-ups!

Publiken skrattade.

Efter det avslöjar hon deras senaste funktion, det som är mest creepy: “Secret Crush”.

Zuckerberg berättade på scenen att de har designat det med integritet och trygghet i åtanke från början. Vänner kommer inte kunna se din profil. Det här är viktigt. För detta är ett företag som har varit med om oerhört många skandaler. Allt från att användares data har läckts och politisk påverkan i val till falska nyheter och delaktighet i folkmord. Nuförtiden använder Zuckerberg begreppen  “privacy and security” i nästan varannan mening.

På scenen under årets F8-konferens stod Fidji Simo där. Hon är chef för teamet som utvecklar Facebook-appen. Hon log stort och berättade att nu ska de släppa fler spännande funktioner till Facebook Dating. Som taget ur ett avsnitt ur Netflix-serien “Black Mirror”. Simo berättade att nu kommer appen att föreslå personer som du är i gemensamma grupper och evenemang med. Så nu kan du äntligen matcha med rasistiska nättroll som du brukar kriga mot i kommentarsfälten! Privacy and security.

Efter det avslöjar hon deras senaste funktion, det som är mest creepy: “Secret Crush”. Där kan en användare lista upp till nio Facebook-vänner som den har en “crush” på. Då kommer den vännen att få en notifiering om att det finns en hemlig beundrare. Det enda sättet att ta reda på vem den beundraren är, det är att själv fylla i sin egen crush-lista. Om två personer beundrar varandra, då är det en matching! Härligt! Eller? Det finns väldigt många sätt att missbruka det här. Om någon misstänker att du är intresserad av den, så kan hen enkelt lägga till dig på sin crush-lista, matcha, sen skärmdumpa och sprida över hela skolan eller arbetsplatsen. Privacy and security.

Redan idag finns det problem med fejkprofiler på Facebook. Varje vecka är det någon mystisk lättklädd kvinna som lägger till en på Facebook med datoröversatt svenska. Och varje gång tar jag lika snabbt bort deras vänförfrågan. Det kan inte vara lätt att vara en robot. Men experter är oroliga att fejkprofilerna kommer öka med Facebook Dating. Tillsammans med ökat spam och mer catfishing, det vill säga när någon låtsas vara en annan person.

Företaget sade till WIRED att de inte kommer använda data från Dating eller Secret Crush för att sälja annonser eller skapa innehåll på Facebook-flödet. Det som händer på Dating stannar på Dating. Det finns redan stora problem med hur mycket information som Tinder, Grindr och andra appar har. Om våra swipe-vanor, var vi befinner oss när vi letar efter kärlek eller sex, och vad vi tänder på. I fel händer, så är det inte roligt. Och när Facebook får tag på samma information, när de redan vet allt om våra liv, då har de kanske mer makt än någon annan. De kommer att behöva ett sätt att tjäna pengar på funktionen. Frågan är bara vad de gör med vår information då. Privacy and security.

Tanvir Mansur är skribent och producerar podcasts