Tecken på en ny regim i coronatider
Rolf Å Gustafsson Politik I kristider kan förändring ske snabbt. Och positiva saker kan uppenbarligen inträffa i allt det mörka och hotande. Rolf Å Gustafsson ser fem tecken på ett paradigmskifte.
Rolf Å Gustafsson Politik I kristider kan förändring ske snabbt. Och positiva saker kan uppenbarligen inträffa i allt det mörka och hotande. Rolf Å Gustafsson ser fem tecken på ett paradigmskifte.
Linda Kvarnlöf och Elin Montelius Coronakrisen Just nu råder ett viruskrig och en beredskapsretorik. Men vad innebär militariseringen av pandemin och vad gör den med samhällsandan som retoriken syftar till att stärka? Linda Kvarnlöf och Elin Montelius ser gamla mönster gå igen.
Marc Saxer Politik Coronakrisen får de politiska, ekonomiska och sociala systemen att skaka i sina grundvalar. Det går helt enkelt inte att fortsätta på samma sätt som förut, skriver Marc Saxer.
Anna Roosvall Kultur I en tid när mediernas konfliktfyllda samtalsklimat i sig ofta blir ett ämne för diskussion, och när polariseringar tycks omge oss, finns det anledning att vända blicken mot journalistiken. Anna Roosvall försöker bena ut skillnaderna mellan konstruktiv och destruktiv vrede i kulturspalterna.
Magnus Granberg Marx Bakom det ekonomiska moras som tycks orsakat av åtgärder för att bekämpa covid-19 döljer sig kapitalets självförvållade kollaps. Eftersom dagens kris är djupt rotad i den ekonomiska strukturen behövs en radikal politik som bryter kapitalmakten. Ett första steg vore att överta banker och andra finansiella institutioner i offentlig regi, skriver Magnus Granberg.
Johan Alfonsson Kapitalism En lönearbetare förväntas ha en buffert för att klara några månader utan inkomst. Samma logik verkar inte gälla näringslivet som redan efter några veckors nedstängning nu kräver miljardstöd från staten. Förhoppningsvis har den flexibla kapitalismen nu nått vägs ände, skriver Johan Alfonsson.
Lars Anell Coronakrisen De åtgärder som regeringen hittills beslutat om kommer inte att räcka för att lösa den kris som coronaviruset skapar. I vissa stycken är åtgärderna till och med verkningslösa, skriver Lars Anell som menar att det finns mer att göra.
Lars Anell Europeiska Unionen Det är tuffa tider för EU, med brexit och budgetstök. Och så coronakris på det. Lars Anell försöker spana efter ljus i framtidstunneln för unionen.
Britta Högberg Samtiden Downton Abbey triumferade över prestationssamhällets krav och erbjöd lek, skönhet och framförallt underhållning. Det gjorde serien till en oas i dagens människoförbättrande och produktiva samhälle, skriver Britta Högberg som utifrån Buyng-Chul Hans filosofi och tv-serien Downton Abbey analyserar vår samtid.
Markus Alexandersson Belarus I år är det presidentval i Belarus. Utifrån erfarenheterna av parlamentsvalet i höstas finns ingen anledning att tro att detta val kommer att vara mer demokratiskt eller erbjuda fler möjligheter för oppositionen att synas. Den förändring som kan ske handlar om relationen till Ryssland och landets syn på språk och symboler, skriver Markus Alexandersson.
Jan Axel Nordlander Indien I takt med att våldsamheterna i Indien eskalerar är det viktigt att de som förespråkar fredliga lösningar lyfts fram av båda sidor. Maulana Khan är en tydlig sådan förebild, menar Jan Axel Nordlander.
Patrik Witkowsky Ägande Är lösningen på samhällets återkommande kriser en mer närvarande diskussion om företagsägande? Det menar Patrik Witkowsky som hämtar inspiration i ett anförande för hundra år sedan.
Monica Mitlin Expertsamhället Vad vill den växande skaran hemmasittare säga oss? Monica Mitlin reflekterar över sin egen vardag som förälder till en hemmasittare i ett försök att förstå fenomenet som symtom på något större. Hon hittar ett expertsamhälle som i sin dokumentationsiver gjort sig oförmöget att ta hand om både sig självt och sina medborgare.
Susanne Nylén föräldraförsäkring Som tvillingförälder har rätt till 1,25 dagars föräldrapenning. Inte dubbelt upp. Tvillingar är det sämsta du kan få ur den aspekten. Möt Josephine Hedström med familj som engagerat sig i tvillinguppropet.
Henrik Thorén Coronavirus Donald Trump försöker nu stänga gränsen för att hålla coronaviruset borta. Men det finns djupa strukturella och historiska problem som gör det svårt för amerikanska myndigheter att agera effektivt i en dylik krissituation, skriver Henrik Thorén i en uppföljning på gårdagens artikel.