
Dömd på internet
Bilden av vem som är terrorist är fastnaglad i mediedramaturgin.
Bilden av vem som är terrorist är fastnaglad i mediedramaturgin.
SVT:s fråga är så främlingsfientlig i sin konstruktion att man inte kan svara på den utan att bekräfta tre rasistiska osanningar.
Labourledaren Ed Milibands tal på Labourkongressen, som byggdes kring termen ”One nation", har fått mycket uppmärksamhet. I samarbete med Social Europe Journal publicerar vi en analys av talet signerad Luke Martell, professor vid Sussex University.
I onsdags kom beskedet som alla väntat på – den planerade Prideparaden den 6 oktober förbjöds. Den 6 oktober var redan innan förbudet känt i Serbien som dagen då det som borde ske inte skedde.
Självgod ängslighet får oss att klämma hundralapparna från jobbskatteavdraget lite hårdare i näven. Det skriver Ali Esbati i nya numret av tidskriften Arena.
Håller äktenskapet mellan supermakterna USA och Kina på att spricka? Den frågan ställer den brittiske författaren och journalisten Mark Leonard i veckans internationella krönika.
Rasismen i Tintin framställs ofta som naiv, oförarglig och barnslig. Men Tintin är mer än så.
Vad som egentligen avgör i det enskilda fallet är naturligtvis svårt att säga; det ingår i mediernas dramaturgi att ta åt sig äran för ”lyckliga slut”.
Västafrikas näst största land, Mali, är splittrat. Norra Mali, ett område lika stort som Frankrike, styrs av strikta sharialagar. Ett militärt ingripande med utländska trupper framstår som den sista utvägen att ena landet, skriver frilansjournalisten Katarina Höije.
Valet i Nederländerna visade att det holländska politiska laboratoriet lever. Men i stället för populister fick vi bevittna mittens återkomst, skriver René Cuperus.
Lars Vilks är sedan många år långt mer aktiv som islamofob och handelsresande i hatretorik än som konstnär. I dag deltar han i hatrörelsen SION:s manifestation.
Låt det bli sagt; RUT-avdraget är en politisk styggelse av flera skäl.
Trots anklagelser om det gamla maktpartiet PRI:s röstköp och penningtvätt har Mexikos valtribunal nu godkänt valet. Detta riskerar att undergräva förtroendet för hela statsapparaten, skriver Elin Sahlin, frilansjournalist.
När hierarkin mellan oss som har rätt att vara här och dem som ständigt måste förtjäna den rätten obemärkt flyttat in i statsministerns huvud, vet man att rasismen har blivit normal.
De tyska kvinnorna verkar slutligen ha fått nog av landets djupt gående ojämställdhet. Det skriver Annamaria Olsson, frilansjournalist.