

Inflationen kräver en aktiv välfärd
Lönebildningsmodellen har gett reallöneökningar, men om det ska fungera när inflationen tar fart krävs en helhetssyn på välfärden.
Dagens Arenas nyhetsfördjupande podd Magasinet handlar den här veckan om det minst sagt turbulenta läget i svensk politik.
Valet i Colombia Colombia har för första gången valt en president på vänsterkanten. Kristina Birke Daniels, från den tyska socialdemokratiska tankesmedjan Friedrich-Ebert-Stiftung ger tre skäl till varför valet av Gustavo Petro är viktigt för Colombia och för Latinamerika.
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor ökar för första gången sedan 2007. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet.
Arena Essä De negativa effekter höga löner har på sysselsättningen har överdrivits. Nya empiriska metoder, som bland annat använts av Nobelpristagare i ekonomi, visar att höjda minimilöner inte behöver leda till färre jobb. Det skriver Daniel Lind.
Valet 2022 Experter menar att det blir allt tydligare att Centern väljer en S-ledd regeringen framför en regering som leds av Moderaterna. Statsvetaren Jenny Madestam ser att C och S närmar sig varandra och att C tyst börjar acceptera att det inte finns någon bred mitten.
Bostad När hyreshusen renoveras höjs ofta hyran kraftigt. Medan omkring en tredjedel tvingas flytta blir ekonomin för de som stannar mer ansträngd. Bostadsforskaren Irene Molina rekommenderar hyresgäster att organisera sig och göra motstånd.
Dagens Arenas nyhetsfördjupande podd Magasinet handlar den här veckan om den rekordhöga inflationen.
Bostäder Allmännyttiga Familjebostäder vill renovera ett kvarter på Södermalm i Stockholm och chockhöja hyran med över 100 procent. Något som väckt starka reaktioner bland hyresgäster som inte kommer ha råd att bo kvar.
Arena Essä Skolan har i uppgift att kompensera för elevernas olika förutsättningar att klara grundskolan. Och att ge eleverna förutsättningar att bli läsare är enligt mig den allra viktigaste kompensatoriska insatsen vi gör. Men för att ge det nödvändiga extra stödet behöver kommunerna skjuta till mer resurser till skolor med störst socioekonomisk utsatthet. Det skriver Linnea Lindquist, skoldebattör och författare till rapporten Nyckeln till grundskolans finansiering.
Granskning De senaste tio åren har flera politiker avslöjats för tvivelaktiga boendeersättningar. En av dem är Erik Bengtzboe (M), som påstod sig bo i sin mammas fritidshus och fick 158 000 skattekronor i ersättning. Kort därefter rekryterades han som ny chefsekonom på Skattebetalarnas förening.
Pensioner Regeringen och Centerpartiet har nått en överenskommelse om pensionerna. Frågan kommer att avgöras på onsdagens budgetomröstning. Fackförbundet Handels, som har många kvinnliga pensionärsmedlemmar som lever under gränsen för relativ fattigdom, är positiva till uppgörelsen.
Arbetsmarknad I en ny bok om strejkens historia visar ekonomihistorikern Jesper Hamark hur facken bäst tar sig segrande ur arbetskonflikter. Hur viktigt det är för offentligt anställda att få med sig allmänheten, och betydelsen av internationell facklig solidaritet.
Arena Essä När historien ställs i centrum för att motivera såväl krigshandlingar som att etablera och förstärka nationalkänslor har kulturen och klassiska verks upphovspersoner blivit föremål för tolkningar och strider om vilken nation som äger störst rätt till dem. Författaren Nikolaj Gogol växte upp i nuvarande Ukraina men skrev på ryska och har infogats i raden av de mest klassiska ryska författare.
Socialtjänsten Att stoppa gängkriminaliteten är en av valets stora frågor. Politiker från höger och vänster lovar hårdare straff. Men på den brottsförebyggande sidan finns stora brister som gör det svårt att långsiktigt stoppa utvecklingen.
Arena Essä Macron blev återvald som president men inför parlamentsvalet 12-19 juni ställs han för första gången mot en enad vänster. Utan...
Magasinet podd Dagens Arenas nyhetsfördjupande podd Magasinet handlar den här veckan om det ökade gängvåldet i Sverige. En våldsspiral som bara verkar bli värre.
Reportage Åland firar 100 år av självstyre. Då hedras även demilitariseringen och neutraliseringen. Men när Sverige och Finland söker medlemskap i Nato har det startat en debatt om Ålands roll även militärt.
Bostad I en ny granskning sågar Hyresgästföreningen riksdagspartiernas bostadspolitik, som de menar är alldeles för fokuserad på väljarna i det ägda boendet. Trots att tre miljoner väljare bor i hyresrätt. – Det sticker i ögonen, säger Ola Palmgren, valledare i Hyresgästföreningen.
Nyhet Gapet mellan S och SD krymper bland LO-medlemmarna, enligt SCB:s partisympatiundersökning. Från att S haft stort övertag fram till 2015 går det i dag inte att säkert säga vilket parti som är störst. – Det ska tolkas som en besvikelse på socialdemokratin, säger statsvetaren Marja Lemne.
Arbetsmarknad Visstidsanställda har sämre möjligheter till kompetensutveckling och tillfälliga anställningar bidrar till att förstärka ojämlikheter på arbetsmarknaden. Det visar en ny studie från Umeå universitet.
Valet 2022 Två av tre väljare tycker att det är lättare än vanligt att välja parti i höstens riksdagsval, det visar en undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av Kvartal och Dagens Arena.
Valrörelsen 2022 I dag lanseras Folkviljan, ett projekt av Dagens Arena, Kvartal, Demoskop och Kulturhuset i Stockholm. Väljarna sätts i fokus och får bland annat tillfälle att möta och ställa frågor direkt till partiernas företrädare på ett så kallat Town hall.
Arbetsmarknad EU är överens om en europeisk minimilön. LO och Svenskt Näringsliv är positiva till att regeringen vill att riksdagen röstar nej till direktivet. De anser att det hotar den svenska modellen.
Arena Essä Svensk lönebildning har fungerat väl sedan industriavtalet slöts 1997, men inte stresstestats under längre perioder med hög inflation. Ny forskning ger vägledning om hur industrinormeringen kan bevaras om Sverige går in i en period med svaga reallöneökningar. Det skriver German Bender, utredningschef på Arena Idé och doktorand vid Handelshögskolan.
Bostad I över tio år har hyresgäster med låg inkomst tvingats flytta på grund av chockhyra i samband med renovering. Bostadsminister Johan Danielsson menar att det har varit parlamentariskt svårt att göra något åt det. Men att utredningen om ett statligt fastighetsbolag kan vara ett steg i rätt riktning.
Ny podd Nu publiceras det första avsnittet av vår nya podd: Magasinet, där vi försöker gräva lite djupare i aktuella frågor och nyhetshändelser. Premiäravsnittet handlar om Turkiet, ett land som är på mångas läppar just nu.
Val 2022 SCB:s stora partisympatiundersökning visar att Nooshi-effekten har klingat av för Vänsterpartiet. »Den största förklaringen är att det är krig i ett grannland« säger partisekreteraren Hanna Gedin.
Bostad Renoveringar och chockhyror i miljonprogrammet tränger bort många med låga inkomster. Dagens Arena har träffat pensionären Ylva Lund som fick flytta två gånger på fem år och småbarnsmamman Linda Hammarberg som mitt i graviditeten blev uppryckt från sitt hem. -Man mår så jävla dåligt, säger Ylva Lund.
Välfärd Välfärden har flera brister, konstaterar ny LO-rapport. På två veckor möter en hemtjänsttagare upp till 24 olika vårdbiträden. Samtidigt går miljarder av skattepengar till vinster och rut-avdrag. Nu kräver LO omfattande reformer.
Intervju Efter flera år av förtroendekris kan LO:s största förbund åter blicka framåt och fokusera på sakfrågor. Dagens Arena träffade Kommunals nyvalda ordförande Malin Ragnegård under den pågående kongressen i Göteborg för att prata engagemang, underbemanning inom välfärden och kampen för att slopa karensavdraget.
Arena Essä I det geopolitiska drama som fördjupats efter invasionen av Ukraina den 24 februari har Kina, USA:s och västvärldens verkliga utmaning, på ett märkligt sätt hamnat i Rysslands slagskugga. Det är dock primärt relationen mellan USA och Kina - de båda reella supermakterna - och hur den hanteras, som kommer att definiera de närmaste decennierna. Det skriver Börje Ljunggren, före detta ambassadör i Kina och senior medarbetare på Utrikespolitiska Institutet och Harvards Asiencenter.
Arena Essä Jag bävar inför vad en seger för högerpartierna i valet den 11 september kan föra med sig. De förändringar vi skulle se innan nästa val 2026, känns skrämmande att ens tänka på. Men jag tror att vi behöver göra det. Inte ducka för allvaret i situationen. Det skriver Lina Stenberg, författare och aktiv i S-kvinnor.
Skolan De fem största friskolekoncernernas vinster skulle räcka till att anställa nästan 2 300 lärare i svensk skola. Det visar en LO-rapport om marknadiseringen av skolan som släpptes på onsdagen.
Arena Essä Debatten om friskolorna är egentligen vår samtids diskussion om den fråga som dominerat svensk skolpolitik sedan slutet av 1800-talet: Differentieringsfrågan. Med ”differentiering” avses i skolpolitiska sammanhang, frågan om - när, hur, varför och på vilka grunder vi ska dela upp elever i olika skolor, studievägar, klasser, grupper eller nivåer. Det skriver Pontus Bäckström, Utredningschef på Lärarnas Riksförbund och doktorand i pedagogik.
Ekonomi Det borde vara självklart att företag kan spä på inflationen genom att öka sina vinster när den stiger. Ändå fokuserar debatten på risken för löneinflation. Kanske beror det på att vi saknat ett ord för att beskriva hur företag höjer priserna mer än vad deras kostnader ökar. German Bender lanserar därför ordet ”smygflation” som kandidat till årets nyordslista.
Krönika Det kan inte vara meningen att det är hyresgästerna själva, och inte det allmänna, som ska trygga rätten till bostad. Men det är just vad hyresgästerna gör när de organiserar sig och gör motstånd mot renovräkningar och utförsäljningar av deras hem. Det skriver Olle Bergvall som gör sin sista dag som reporter på Dagens Arena.
Religion Jag är inte ensam om att ha önskat att vissa handlingar skulle vara tillåtna men rättat mig efter vad jag uppfattade som Guds vilja, uttryckt i Bibeln. Det skriver David Eklind Kloo som minns ett möte i unga år med en ungdomspastor, som avrådde från sex före äktenskapet.
Söndagskrönika Det borde inte vara möjligt att ett förslag som har riksdagens stöd ändå inte kan slussas fram. Sveriges pensionärer är värda bättre.
Fredagskrönika Kristdemokraternas förslag är juridiskt oklart och missar att humanism och öppenhet är universella värderingar, att "västerlandet" liksom andra delar av världen rymmer en mångfald av traditioner.
Träning Har du ett gymkort känner du säkert igen de upphovsrättsskyddade koncept som Bodypump, Bodybalance och en uppsjö av gruppträningspass på cykel eller med inspiration från yoga. Koncepten ägs av företaget Les Mills från Nya Zeeland och musiken och övningarnas ordningsföljd är förutbestämd från huvudkontoret. Det känns igen från grenar av den globala ekonomin, det är samma koncept som gäller för hamburgare från McDonalds. Det skriver Nora Wurtzel.
Söndagskrönika Den nya serien Ms Marvel bryter ny mark genom att låta en person med en bakgrund som vi inte sett i genren tidigare bli superhjälte. Ett litet steg på vägen mot att erkänna att vi alla bär på en mångfald av berättelser.
Ekonomi Ett antal tecken i skyn tyder på att det hotar en stagflation. Ordet betyder en hög inflation men ändå en långsam tillväxt. Sist vi drabbades av detta kallade somliga det för en ekonomisk dödsspiral. Det skriver Björn Elmbrant.
Fredagskrönika Trots talibanernas maktövertagande utvisar Sverige flyktingar till Afghanistan. Det går inte försvara att Sverige i detta är ett av de hårdaste länderna.
Krönika Att lova att inte rikta fler misstroenden mot regeringen om bara Morgan Johansson faller visar att man inte förstår hur oppositionspolitik bör fungera.
Söndagskrönika Skillnaden mellan hur arbetare och tjänstemän kan påverka sin arbetssituation verkar vara större än någonsin. Och den tycks ha ökat under pandemin. I förlängningen kan det leda till kompensationskrav.
Håkans hörna Gerhard Schröder har blivit en ”persona non grata” i tyskt offentligt politiskt liv. Schröders vägran att överge Putin har gjort att den förre tyske förbundskanslerns moraliska kapital är nere på noll. Därmed blir Schröder ytterligare en i raden av personer som genom historien slungats ut från de acceptablas krets, skriver Håkan A Bengtsson.
Natonsökan Natoanhängarna hade knappt hunnit öppna champagnen och tömma glasen innan baksmällan infann sig. Den stora anledningen till huvudvärk kommer från Ankara. De kräver Sveriges tystnad och lojalitet när Turkiet förtycker kurder och monterar ned demokratin. Det skriver Jonas Sjöstedt.
Söndagskrönika Sverige är på flera sätt ett nytt land, med stora ojämlikheter, Natoansökan och annat som var otänkbart för några decennier sedan. Men i det ligger också ett hopp för de som vill förändra.
Håkans Hörna Boris Johnson – eller ”BoJo”– sitter kvar. Frågan är hur länge. Han tycks ha åtminstone nio politiska liv. Men festskandalerna vittnar om alkoholkulturen i brittisk politik.
Fredagskrönika Små partier som vill klara sig kvar måste fokusera på en eller två frågor, och vara tydliga ideologiskt. Inget av det gäller för Miljöpartiet i dag.
Håkans Hörna Ryska filmer för att förstå utvecklingen. Kristerssons svaga punkt. Okänd soldat och finska positioner i Nato-förhandlingarna. Där har ni några av punkterna i Håkans Hörna den här lördagen.
Söndagskrönika Beskedet att aborträtten är på väg att upphävas i USA är en stor seger för evangelikala kristna amerikaner. Men trots framgången är den politiskt inflytelserika gruppen mer splittrad än någonsin.
Krönika Vi kan fortfarande öka stödet till Ukraina och på så vis bidra till att befria landet så att kriget når ett slut. Kostnaderna för återuppbyggnaden bör helt bäras av Ryssland, skriver Jonas Sjöstedt.
Söndagskrönika Inga kärnvapen på svensk mark, nedrustning och utvecklingsarbete för gemensam säkerhet. Det är några av punkterna Sverige måste ta med sig om det blir en Nato-ansökan.
Krönika Tågpriserna skjuter i höjden medan inrikesflyget är rekordbilligt. Samtidigt är klimatdystopierna inte längre fiktion utan en del av vår samtida verklighet, skriver Nora Wurtzel.
krönika Det är dyrt att vara fattig. Och nu blir det ännu dyrare. Inflationens påverkan på höstens riksdagsval behöver diskuteras, skriver German Bender.
Krönika Det blir lite fånigt när ledande politiker inte säger vad de tycker fast alla förstår vad de tycker. Och på söndag blir det klart att Sverige vill med i Nato.
Krönika Ett nytt skrytbygge till bibliotek i Stockholms innerstad är inte nyckeln till mer läsande, utan enbart ett försök att tävla med de nordiska länderna. Biblioteken måste finnas där folket finns, skriver Nora Wurtzel.
gästkrönika Segregation är inte en naturlag. Den är ett resultat av aktiva beslut. Och det är också endast aktiva beslut som kan motverka den, skriver Haris Agic.
Krönika Delat boende marknadsförs som en ny och fräsch produkt medan hyresgästerna kameraövervakas. När kollektivboenden lanseras i kommersiell regi är det vi unga som får betala priset, skriver Nora Wurtzel.
Natobeslut Varför är det så bråttom med att bestämma sig om en svensk Natoanslutning? Det undrar Pierre Schori som menar att det finns starka skäl till att inte blixtframkalla ett svensk Natobeslut.
Söndagskrönika Varför väntar vi i flera veckor eller år för att sätta oss ner och skriva det som vi borde ha gjort för längesen? Vi känner oss skyldiga motparten ett svar. Men lugn, nu kommer Email Debt Forgivness Day.
KRÖNIKA Trots allt har jag länge trott att Liberalerna har en hygglig chans att komma in i riksdagen. Det tror jag inte längre, skriver Jonas Sjöstedt.
Krönika Hundratals bibliotek har lagts ned de senaste decennierna. En utveckling som det finns få konkreta förslag för att häva.
aborträtt Aborträtten är återigen under attack i USA. Under gårdagen kom nyheten om hur ett utkast läckt från USA:s högsta domstol. I läckan framgår det att man planerar att upphäva domen som garanterat den amerikanska aborträtten i femtio år.
Söndagskrönika I år ritas den fackliga kartan om. Vid årsskiftet gick Lärarförbundet ur TCO och in i Saco. Och i slutet av maj bestämmer sig med stor sannolikhet landets båda lärarfack att gå samman. Men fler oväntade förändringar kan bli verklighet i den fackliga världen.
Fredagskrönika Tyvärr är alla rykten om envåldshärskarens död sällan mer än just rykten, och även om de stämmer är maktstrukturerna ofta mer solida än vi vill tro.
Gästkrönika Kravallerna under påskhelgen med den efterföljande åsiktsssunamin riskerar att slå hårt mot den svenska demokratin. Nu behövs förnuftet mer än någonsin och där kan våra polisers agerande vara en lärdom och inspiration för oss alla, skriver Haris Agic.