Just nu pågår Europaparlamentets utfrågningar av de kommande EU-kommissionärerna.

Att den grekiske försvarsministern Dimitris Avramopoulos är kandidat till uppdraget som EU:s kommissionär för migrations- och asylfrågor i JeanClaude Junckers nya uppställning är omdiskuterat. Framför allt med hänsyn till de senaste årens kritik mot Greklands hantering av flyktingströmmar till landet.
– Jag tolkar det som ett dåligt skämt. Att det skulle anförtros honom har jag mycket svårt att se, sa EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (FP) inför presentationen.

Som tidigare borgmästare och diplomat har Dimitris Avramopoulos en diger meritlista. Han har bland annat röstat ja till taggtrådsstängslet längs grekisk-turkiska gränsen. Något som hade praktiskt och symboliskt värde, menade den dåvarande grekiska immigrationsministern Christos Papoutsis.

Tisdagens utfrågning lämnade lyssnaren stundtals lost in translation. Det var en rafflande språkfest. Avramopoulos saxade mellan engelska och grekiska när det passade honom. Han fick också bokstavligen kämpa mot klockan när han vid ett flertal tillfällen överskred utfrågningens tidsgränser.

På frågan om Greklands taggtrådsstängsel har fungerat framgångsrikt svarade Avramopoulos att det beror på hur man mäter framgång. Trots att flyktingar numera anländer via grekiska öar kan stängslet visa sig framgångsrikt. Samtidigt är han emot att förvandla Europa till en fästning och gav ett överraskande besked: flyktingar borde kunna söka asyl utanför EU, på EU:s delegationer i länder utanför unionen. Han hävdade att “gränskontroller inte syftar till att stoppa migranter.”
– Solidaritet är mer än en slogan, det behöver bli policy i hela EU, sa Avramopoulos.

Att Avramopoulos anser att Frontex gränsbevakning måste stärkas var föga förvånande. Grekland har bland annat anklagats för så kallade “push-backs” då personer handgripligen har blivit stoppade vid gränsen, enligt människorättsorganisationen Amnesty International.

Även EU:s före detta migrationspolitiske talesperson Cecilia Malmström har kritiserat Greklands flyktingpolitik.
– Stängsel är kortsiktiga lösningar. Det är meningslösa åtgärder, sa Cecilia Malmström år 2012 inför bygget av taggtrådsstängslet mot Turkiet.