Det enda viktiga för Reinfeldt är att sänka skatten. Vi ska inte få fler vårdplatser eller bättre skolor.

Det saknas inte områden som den borgerliga alliansen har misskött. Nu hopar sig större eller mindre frågor som gått snett under Reinfeldts snart åtta år vid makten.

Det handlar om skolbarn som haft oturen att gå konkursskolor, förlossningsvården, skattesmitande storföretag, Telia Soneras samarbete med diktaturregimer, jämställdheten, den skyhöga kronkursen, kaoset inom tågtrafiken, vinster i välfärden som hamnar i skatteparadis, landsbygden som utarmas trots miljardrullning, militärt försvar i bara en vecka,  arbetslöshet på nio procent, brist på studentbostäder, näthatet (men aktivt vurmande av Djurgården), de växande ekonomiska klyftorna, apotek som saknar medicin för kroniskt sjuka men erbjuder tio shampoomärken, förtroendet för rättsväsende och polis, de allt vanligare psykiska sjukdomarna, slavarbetare i bärskogen och på storbyggena, Vattenfalls vansinnesköp, den meningslösa sänkningen av restaurangmomsen, kravallerna i Stockholms förorter, myndigheternas affärer med personupplysningar om oss, dementa i äldrevården som låses in i en skrubb, och flykten från läraryrket.

Efter snart åtta år av borgerlig regering kan de flesta av oss göra sådana här långa listor av felaktiga beslut och ersatta behov.

I detta läge håller statsminister Fredrik Reinfeldt sommartal, där nära nog hans enda budskap är att skatten ska fortsätta sänkas.

Enligt statsministern behöver samhället egentligen inte förändras. Vi ska inte få fler vårdplatser på sjukhusen eller bättre skolor. Vi behöver inte stoppa rättslösheten på många arbetsplatser. Det är onödigt med bättre offentliga kommunikationer eller ett ökat bostadsbyggande.

Reinfeldt tycker inte det är så viktigt. Det enda viktiga för honom är att sänka skatten. Det vill säga att dela ut pengar för konsumtion som kunde använts till gemensamma behov.

Det är torftigt. Det är en apolitisk politik. En liten slant mindre i skatt och du får vara nöjd.

Men det är en politik som i vart fall hittills varit framgångsrik. Som en kvinnlig åhörare vid vänsterledarens sommartal i Umeå sa i söndagskvällens Rapport:
”Folk, som tycker det är jättebra att få mycket pengar i plånboken. Sedan sitter man och klagar på att det är ingen skolskjuts och dåligt med lärare, men de förstår inte sambanden”.

En opposition med ambitionen att vinna nästa val kan inte, som Socialdemokraterna hittills har gjort, jamsa med i Reinfeldts plånboksfrågor.

Man måste våga byta spelplan till de stora framtidsfrågorna, förmå visa sambanden mellan skattesänkningar och den urgröpta välfärden. Uppdraget är att levandegöra hur brutalt de eftersatta behoven slår och få ett tydligt förändringsmandat.