Nynazister hade inte vågat attackera en så stor demonstration för bara några år sedan. Det är uppenbart att de har fått luft under vingarna från de rasister som sitter i vår riksdag.

Det som hände i Kärrtorp i söndags, under en fredlig demonstration, mitt under ett tal, var lika ofattbart som fruktansvärt.

Nynazister tar sig hela vägen in till demonstranterna, heilar, kastar glasflaskor och bengaler rakt in mot folkmassan. Då rycker polisen in. Alldeles för få, alldeles för sent och till synes helt oförberedda.

Föräldrar som är för nära får skydda sina barn genom att ställa sig för barnvagnarna och stämningen går från lugn till kaotisk på bara några sekunder. Talaren uppmanar oss alla att hålla oss lugna och hålla ihop. Och det är precis det som händer sen. Vi står enade, börjar långsamt gå emot dom och ropar: Inga rasister på våra gator!

Precis där händer det något väldigt viktigt. När vi hade kunnat ge vika för deras hat, ha gått hem och följt händelsen via nyhetsrapporteringen, så valde vi att stanna. Där stod vi sida vid sida, tonåringar, pensionärer, hundägare, småbarnsfamiljer, vänner och aktivister.

Vi visade att vi inte tänker låta nynazister skrämma oss till tystnad. Vi valde att vara nyheten, vi valde att påverka utgången av händelsen, vi valde att agera. Vi förstod att vi är så många fler och så otroligt mycket starkare, och vi jagade iväg dem ut från centrumet och ut mot skogen. Och vi brast ut igen och igen: Inga rasister på våra gator.

Det som hände i dag var fruktansvärt, men det var kanske nödvändigt. Jag hoppas av hela mitt hjärta att våra politiker börjar förstå vad det här handlar om. Det är inte några osäkra högstadiegrabbar som klottrar lite hakkors på sin fritid, det här är nynazister med våldskapital som inte tvekar att kasta glasflaskor mot småbarn mitt på ljusa dagen.

Nynazister hade inte vågat attackera en så stor demonstration för bara några år sedan. Det är uppenbart att de har fått luft under vingarna från de rasister som sitter i vår riksdag och de nättroll som sprider deras budskap på samtliga chattforum i landet. De göder varandra åt var sitt håll. Utan den ena finns inte den andra.

Det är väldigt mycket läge nu att politiker fattar allvaret i det här och börjar prata om problemet med rasismen i Sverige. Prata om att rektorerna på Kärrtorpsgymnasiet försöker tysta ner att nynazister klottrat sönder deras fasad upprepade gånger, för att skolan inte ska få dåligt rykte. Prata om att människor på riktigt känner sig hotade i sina egna bostadsområden för att nynazister härjar runt och sprider skräck. Prata om att anledningen till att de härjar runt på just tunnelbanelinje 17 i Stockholm är för att antirasister har mött dem med motstånd, vägrat låta sig tystas ner när våra egna politiker gjort det. Vägrat tolerera rasister på våra gator.

Vi som var i Kärrtorp i dag har visat att vi inte tänker acceptera rasismen som fläker ut sig, hotar och hetsar oss medborgare. Vi har bevisat för oss själva och för hela landet att vi inte låter rädslan styra oss bort från problemet. Vi väljer modet att stanna kvar och bekämpa dem – och det är så vi kommer att vinna. Vi måste bara våga.

Så min direkta uppmaning till alla folkvalda politiker som inte är Sverigedemokrater: våga ta den riktiga debatten, inte den som ni låtit er luras att ta av rasisterna, utan den som ni vet att ni måste ta. Och våga ropa högt ut till era väljare, så att vi aldrig behöver känna oss så här övergivna och svikna av er igen: inga rasister på våra gator, inga rasister på era gator, inga rasister på Sveriges gator.

Aida Paridad, kriminolog och journalist