Foto: Derästhet/Flickr

Den rasistiska folkrörelsen har fått ett eget radarpar.

Jan Sjunnesson har varit med i fyra partier. Han har gjort sig omöjlig i varje. I Sverigedemokraterna biter han sig fast på nåder. Förra året hoppade han under buller och bång av som redaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden och talade ut om toppstyrningen i en intervju i Dagens Nyheter. Nu är han sajten Avpixlats ansikte utåt.

Det finns en röd tråd i Sjunnessons glidning, från yttersta vänsterkanten till yttersta högerkanten. Det är hans betoning av folkbildning. Och hans kritiska provokationer, även mot de egna. Att alltid söka sig till den interna oppositionen.

Nu är han inte ensam längre. Sedan i somras bor Roger Sahlström, kallad Salle, i hans kök. Med Sahlström har Sjunnesson funnit en perfekt allierad. Roger Sahlström är ett av nätets kändaste troll, om det finns ett svenskt rekord i antal avstängda konton på Twitter och Facebook så innehar han det. Han har tältat i Lars Vilks trädgård för att skydda honom mot islamister, varit antimuslimska journalisten Ingrid Carlqvists högra hand i hennes kontrajihadistnätverk, jobbat som fotograf på nyfascistiska tidningen Nya tider och nu hamnat på en madrass på Sjunnessons köksgolv.

Den perfekta matchningen, med samma sinne för provokationer med syfte att skapa maximal medieuppmärksamhet. »Salle och Sjunne«, det låter som ett komikerpar för någon buskisshow. Vilket inte är långt från sanningen. De har till och med sin egen föreställning ihop, där de driver med den politiska korrektheten.

Sahlström är fotografen och Sjunnesson ideologen. Men Salles kamera är inte riktad mot Sjunne. Utan snarare mot de som tittar på honom, de som låter sig provoceras. Ta Pride Järva som exempel. Jan Sjunnesson kallade förra sommaren till en egen prideparad på Järvafältet. Ett 20-tal av hans vänner från kommentarsfälten på Avpixlat slöt upp, med regnbågsflaggor, latexbyxor och peruker.

Medan en sminkad Sjunnesson dansade med Enköpings lokale läderklädde SD-politiker Johan WidénRinkeby torg stod Roger Sahlström med kameran bredvid dem – men riktad ut mot den församlade lokalbefolkningen på torget. Väntande på en reaktion, något glåpord att fånga upp. Så kom det, ett rop om »hata bögar«. Förortshomofobin bevisad. Upp med filmen på nätet. Mission accomplished.

Receptet återupprepas gång på gång. Varför inte trolla 8 mars? Organisera en »av-slöjning« av kvinnor på Tensta torg på internationella kvinnodagen. Eller organisera en föreläsning på Folkets hus i Rinkeby med den kontroversiella muslimska »avhopparen« Mona Walter. Bjuda ut australiensiska tv-programmet 60 minutes att besöka samma stadsdel med fyra kameramän guidade av Sjunnesson. Och så vänta på reaktionerna. Göra dem till rapporteringens huvudfokus. Om tillställningen ställs in? Ingen fara. En inställd föreläsning är också en föreläsning – en förevisning i att yttrandefriheten inte gäller Avpixlats skara. Så radar sig ett pärlband av provokationer fram, mediala trollningar, tänkta att lägga grund till en rörelse.

På en öppen pubträff varje månad, kallad Onda bordet, spånar Salle och Sjunne fram nya aktiviteter. Onda bordet har nu spridit sig till ett tiotal andra städer. Enkelt och informellt. Föreläsningsserierna och pubkvällarna har dessutom knoppat av sig till en demonstration: Folkets demonstration. Johan Widén, Sjunnessons danspartner från Rinkeby torg, är organisatören. Sjunne talar. Salle fotar.

Tanken är att demonstrationen bara ska lyfta sociala frågor och kräva regeringens avgång. Flyktingpolitiken tas inte upp. Det behövs inte, den är underförstådd. Det är klassisk populism, folket mot eliten. Antirasistiska protester bakas därigenom in i uppvisningen, som regeringens stödtrupper. Det är tydligt vilka som är underdogs.

Nu har bara alla fördämningar släppt, det finns inte längre någon gränsdragning mot den våldsamma extremhögern. Alla är välkomna på Folkets demonstration. Av trehundra demonstranter på Norrmalmstorg den 30 januari var ett hundratal från fotbollsfirman DFG, nyfascistiska organisationen Nordisk ungdom och polska högerextremister. Samma huliganer som kvällen innan hade jagat mörkhyade på Sergels torg. Samma polacker som dagarna efter försökte attackera ett asylboende i Nynäshamn.

Samma sak med Sahlströms matutdelningar till enbart svenska hemlösa i Björns trädgårdSödermalm. Varje lördag delas mat ut, av samma krets som står bakom Folkets demonstration. Initiativtagarna är två kvinnor som blivit ökända för att ställa sig med plakat framför tiggande romer, med uppmaningen att inte ge dem pengar. En metod Sjunnesson plockade upp och försökte sprida. Vilket gav nya skriverier. Matutdelningarna har nu blivit samlingsplats för den grupp män som grundat gatugardet Soldiers of Odin. Efter en månads vaktande kände de sig redo att börja patrullera gatorna i innerstan nattetid. Med Sahlström som inbäddad fotograf. Exklusivt reportage för Avpixlat.

När sedan boende på Vendelsö startade en protest mot ett boende för ensamkommande flyktingbarn är hela kretsen där, från matutdelningarna, Onda bordet och Avpixlat. Och eldar under vreden. Sjunne skriver. Salle fotar.

Mathias Wåg är journalist och med i Researchgruppen