Bild: Anders Löwdin/Flickr

Socialdemokraternas riksdagsledamöter uppmanas att hänga undan kavajen och sina svarta kläder. I stället bör de använda “glada färger” och kavla upp ärmarna.

Det senaste året har Moderaterna och Socialdemokraterna ofta anklagats för att kopiera varandras politiska förslag. Nu ser plagierandet ut ha nått garderoben. Inför förra valet skickades ”En guide till nya moderaternas utseende” ut till Moderaternas partimedlemmar. Som en del i partiets omvandlingsprocess till de “Nya Moderaterna” skulle moderater börja klä sig som folk. Slipsen och pärlhalsbandet fick lämnas hemma. Kavaj och dräkt skulle bara användas i undantagsfall.

Nu kommer liknande påbud från socialdemokratiskt håll. Enligt de uppgifter som Dagens Arena har tagit del av har partiets riksdagsledamöter inför en kandidatfotografering fått ett dokument från högre ort där de rekommenderas att använda “glada färger” och “gärna uppkavlade ärmar”, men däremot bör de undvika färgen svart och att bära kavaj.

– Va? säger den före detta ledarskribenten Barbro Hedvall förvånat när Dagens Arena ringer upp henne för en kommentar om S nya stilregler.

Barbro Hedvall gjorde under 30 års tid på Expressen och DN sig känd för att vara en ovanligt stilsäker ledarskribent. År 2008 gav hon dessutom ut boken “Stil & politik” (Atlas) tillsammans med Göran Greider, där de från varsitt perspektiv kåserade om vilka budskap politikers kläder sänder ut. Maud Olofsson gav “smyckomanen” ett ansikte, med sina broscher och designade halsband, konstaterade Barbro Hedvall. Olof Palme stod i sin tur för det bästa stilbrottet, enligt Göran Greider, med hans kombination av kavaj och toppluva.

– Jag är glad att jag inte ska medverka i Socialdemokraternas valarbete, säger Barbro Hedvall om partiets nya kläddirektiv.

Varför är du det? 

– Glada färger är inte alltid vackert, särskilt inte på bleka svenska människor. Att inte få ha kavaj om man normalt bär kavaj förstår jag inte heller, säger hon och fortsätter:
– Det är någon sorts hysteri där man tror att väljare vill att de valda representanterna ska vara precis som väljaren själv. Jag tycker att vi väljer människor som ska företräda oss för att fatta seriösa och viktiga beslut, och då är det inte alltid så bra med mjuka byxor och tröjor.

Göran Greider, känd för att klä sig i mjukisbyxa, t-shirt och skogshuggarskjorta, säger sig vara lika förvånad över Socialdemokraternas klädrekommendationer och kallar dem ”häpnadsväckande”. Men han tycker att det är positivt med kavajrestriktionen.

– Jag gillar egentligen inte några klädrestriktioner, det är i grunden pinsamt och löjeväckande att de skickar ut sådana. Men att det går åt det här hållet gläder mig. Jag hade nästan väntat mig att om det kom några krav skulle de vara att riksdagsledamöterna bör bära anständiga kläder, helst kavaj.  Det här är ändå ett framsteg för vänstern, säger Göran Greider.

I “Stil och poltik” slår Barbro Hedvall fast att svart är en “omöjlig” färg politiskt. Kanske har Socialdemokraterna fångat upp tipset till partiets medarbetare från henne?

– Det är en färg man förknippar med kultur- eller modemänniskor. Om du ständigt går klädd i helsvart som politiker tror jag inte att det är helt lyckat. Men det finns tillfällen där en svart kavaj eller jacka är det enda rätta. Man borde mer vädja till folks sunda förnuft, säger hon.

Göran Greider tror att ”glada färger” kan ha en positiv effekt på väljarna. Det visar evolutionsbiologin, säger han.

– Efter att ha forsat fram genom sexhundratusen sidor evolutionsbiologi kan jag säga att färger har effekt, det är jag helt övertygad om. Om du ser glada färger kommer det att aktivera vissa spegelneuroner och vissa muskler i ditt ansikte. Det räcker med att du ser ett smiley-märke så aktiverar det din hjärna.

Barbro Hedvall tror att de uppkavlade ärmarna har hämtats från USA och Barack Obama, som ofta fotas i stiliga skjortor med ärmarna uppkavlade.

– Han är en beundrad person som signalerar framgång och handelskraft, säger hon.

Göran Greider tror mer på att de uppkavlade ärmarna är ett “retoriskt substiut”.

– Det är ett sätt att få riksdagsledamöterna att se ut som det arbetande folket och inte det bidragande folket. Det är ett retoriskt substitut för att de inte har någon politik, säger han.

Är Socialdemokraternas klädråd det sista beviset på att riksdagens två största partier har gått för långt när det gäller att apa efter varandra? Göran Greider och Barbro Hedvall tycker att det åtminstone visar att de verkar hålla sig med samma slags rådgivare.

– Det är Schlingmann som är profeten och alla hans påbud förs fram av Socialdemokraterna förr eller senare. Det är egentligen tragiskt, politiken slåss på allt mindre ytor och då blir det viktigt om man har ärmarna uppkavlade eller inte, säger Göran Greider.

Barbro Hedvall menar att de Nya Moderaternas klädkoder ändå hade en positiv effekt i förra valet.

– Direktivet då var att inte se ut som en gammal moderat, det vill säga högtidlig klädsel. De skulle i stället se ut som väljarna och det hade ju effekt. Då tänker jag att det finns en motsvarande tanke hos Socialdemokraterna nu. Det kanske är klokt någonstans, men det öppnar lätt för löje och fnitter, säger hon.

Är kläder en viktig budbärare för politiker? Ja, säger Barbro Hedvall, som gärna lyfter fram Göran Hägglund som stilförebild. ”Han behöver också allt stöd han kan få”. Nej, anser Göran Greider, som förespråkar mer klädanarkism i riksdagen.

– Man ska gå efter sina impulser, om man inte ska gå på någon politisk begravning. Det som i längden ger intryck hos väljarna är politiker som går efter sin egen känsla och inte efter några påbud, säger han.