Helene Öberg, (MP) och Helene Hellmark Knutsson (S) Bild: Pressbild
Helene Öberg, (MP) och Helene Hellmark Knutsson (S) Bild: Pressbild

Fler utbildningsplatser, lönehöjningar och administrativ avlastning. S och MP går ihop i ett gemensamt vallöfte om en barnmorska per födande kvinna.

Var tionde kvinna i Stockholm föder inte på det sjukhus hon har valt och antalet förlossningsskador ökar. Bristen på barnmorskor i Stockholms län är stor och många vittnar om hög arbetsbelastning, stress och utbrändhet. Under en presskonferens på onsdagen presenterade Miljöpartiet och Socialdemokraterna ett gemensamt vallöfte.

– Alla förlossningskliniker i Stockholm ska ha en barnmorska per födande kvinna, säger oppositionslandstingsråd Helene Öberg (MP) till Dagens Arena.

För att nå målet vill partierna utöka antalet platser på barnmorskeutbildningen, sätta in administrativa resurser och höja barnmorskornas löner. En annan del är att ha en strategisk plan för pensionsavgångar och befolkningsökning.

– Vi måste veta hur situationen kommer att se ut fem, tio, femton år framöver, det vet man inte i dag och det kommer inte att lösa sig automatiskt.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gått samman kring vallöftet eftersom de ser förlossningsvården som en akut fråga som de anser att alliansen inte tagit på allvar.

– De ser inte krisen inom förlossningsvården som ett problem, vi håller inte med om deras verklighetsbeskrivning. Alliansen har haft åtta år på sig att göra någonting åt det här, men väntat in i det sista, säger Öberg.

Satsningen kommer att finansieras med delar av de 400 miljoner kronor som Miljöpartiet vill satsa på sjukvården.