Bilden på finansminister Anders Borg är tagen av Carl-Johan Friman / Regeringen. Övriga: Flickr
Bilden på finansminister Anders Borg är tagen av Carl-Johan Friman / Regeringen. Övriga: Flickr

Arbetslösheten fortsätter att stiga de närmaste två åren enligt regeringens vårbudget. Den ekonomiska situationen är “fortsatt frostig” menar finansminister Anders Borg (M).

På måndagsförmiddagen överlämnade finansminister Anders Borg (M) regeringens vårbudgetproposition till riksdagen. Liksom vid förra årets vårproposition ligger fokus på den ekonomiska krisen i världen. Borg talade vid en presskonferens om en segdragen återhämtning under 2013 och 2014.
– Vår bedömning är att våren dröjer och att frosten fortsätter. Det är en karg omgivning, sa Borg på presskonferensen.

Vårpropositionen innehåller trots konjunkturläget få nya satsningar. Det som föreslås handlar om nya platser inom yrkesvux, praktikplatser och högskoleplatser.  Regeringen omfördelar resurser inom infrastrukturområdet och lägger ytterligare resurser på regional tillväxt.

Arbetslösheten fortsätter dock att gäcka regeringen. Arbetslösheten beräknas att öka från 8 procent 2012 till 8,3 procent 2013 och 8,4 procent 2014.
– Det dröjer till 2015 innan vi ser en arbetslöshet som börjar komma neråt, sa Anders Borg.

Det är tredje gången på kort tid som regeringen tvingas att skriva upp arbetslösheten. Arbetslösheten i Sverige befinner sig i nuläget på 8,7 procent.

Under presskonferensen pressades Anders Borg om vad som kommer att ske med de differentierade a-kasseavgifterna. Finansministern var luddig i sina formuleringar men sa till slut att han “tror” att regeringen kommer att ta bort dem.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson, Ulla Andersson, kritiserar regeringen för en misslyckad jobbpolitik:
– Det står alldeles klart att regeringen har misslyckats med sin jobbpolitik. Anders Borg är dålig på prognoser, men ännu sämre på att hantera arbetslösheten. Vi ser nu hur arbetslösheten ökar och sysselsättningen sjunker. Särskilt alarmerande är att långtidsarbetslösheten bland unga ökat så kraftigt. Sverige har blivit långtidsarbetslöshetens land. 100 000 fler är idag långtidsarbetslösa jämfört med 2006, säger Ulla Andersson i ett pressmeddelande.

Även LO har uttryckt kritik mot regeringens prioriteringar:
– Det är välkommet att Anders Borg har deklarerat att han under år 2014 vill öka insatserna för att bryta den höga arbetslösheten. Men Sverige behöver en politik för jobb redan år 2013. Regeringens passivitet gör att arbetslösheten biter sig fast, säger LO-ordförande Karl‑Petter Thorwaldsson.