Bild: Jeppe Gustafsson/ SCANPIX

Föräldralediga som kallas in, administrativ personal som tvingas ut på golvet och ordinarie personal som får extrapengar för att bryta eller flytta sin semester. Läget är akut på Skånes universitetssjukhus inför sommaren.

Fortfarande saknas runt 100 sjuksköterskor på Skånes universitetssjukhus inför sommaren, rapporterar Nyheter P4 Malmöhus på måndagen.
– Om man säger att man ska hålla samma mängd vårdplatser öppna den här sommaren som förra året, och samtidigt saknar över 100 sjuksköterskevikarier, så är jag djupt oroad över arbetsmiljö och patientsäkerhet, säger Monica Näslund, som sitter i styrelsen för Vårdförbundet Skåne till Nyheter P4 Malmöhus.

Enligt henne riskerar sommaren att bli en katastrof på Skånes universitetssjukhus. Susanne Wensmark, huvudskyddsombud för Kommunal på Skånes universitetssjukhus i Lund instämmer i Monica Näslunds farhågor.
– Jag är djupt, djupt orolig, för sommaren 2013 kommer att slå alla rekord, vad det gäller patientsäkerhet och arbetsmiljö, säger hon till Nyheter P4 Malmöhus

Problemet med att hitta sjuksköterskor tror de beror på att nyutexaminerade erbjuds en ingångslön på 21 500 kronor och att sjukhusens anställningsstopp ger korta och osäkra vikariat.

För att lindra bristen uppmanar man föräldralediga sjuksköterskor att komma in och jobba, administrativ personal att gå ut på golvet och man erbjuder ordinarie personal extrapengar för att bryta eller flytta sin semester. Man har även slå ihop barnavdelningar i Malmö och Lund under sommaren och onkologen i Lund kommer att ha färre vårdplatser öppna jämfört med förra sommaren.

Också undersköterskornas arbetssituation påverkas av bristen på sjuksköterskor, enligt Susanne Wensmark.
– På grund av att vi har färre sjuksköterskor, så får vi ta ett större ansvar. Även om det inte åligger oss egentligen, så har vi ett ansvar för våra patienter som vi känner för, säger hon till Nyheter P4 Malmöhus.

Dagens Arena har tidigare granskat vårdkrisen i Skåne.