Dagens Nyheter 21 maj 2014.
Dagens Nyheter 21 maj 2014.

När FI ska välja partigrupp i EU-parlamentet står vänstergruppen GUE/NGL högst på listan. De blir en tydlig utmanare till Vänsterpartiet, säger statsvetare.

Om Feministiskt Initiativ tar plats i EU-parlamentet lutar partiet att gå med i partigruppen GUE/NGL. Det framkommer i en intervju med Soraya Post som är Feministiskt Initiativs toppkandidat i valet till EU-parlamentet:
– Det lutar åt den nordiska gröna vänstern, avslöjar Soraya Post till Dagens Nyheter.

Om FI går med i GUE/NGL-samarbetet hamnar de i samma partigrupp som Vänsterpartiet.

Avslöjandet kan få konsekvenser för FI:s resultat i EU-valet på söndag.
– Vad som händer nu är att Feministiskt Initiativ blir en tydligare utmanare till Vänsterpartiet. De kommer att slåss om samma väljare, säger Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet.

Varför tror du att Soraya Post ger besked om det här innan valet?
– Det kan vara för att de vill ha bort det från dagordningen. På det här sättet slipper de spekulationer kring var de står, säger Magnus Blomgren.

Att ansluta till GUE/NGL kan stöta bort väljare, säger Magnus Blomgren, men han ser också fördelar för FI i partigruppens sätt att arbeta. Han beskriver att GUE/NGL ”är lite mer löst i hullet”. Partigruppen är inte lika toppstyrd och det finns mer utrymme för deltagarna att ta egna initiativ och driva egna frågor.
– Det är ett argument som även Vänsterpartiet har haft för att delta i gruppen, säger Magnus Blomgren.

Att FI överväger GUE/NGL förvånar Magnus Blomgren. Om det får några konsekvenser för väljarna återstår dock att se.
– Det beror på hur medierna behandlar frågan. Om det blir många, och kritiska, kommentarer kan det komma att få effekt på valresultatet, annars kommer det inte att märkas, säger Magnus Blomgren.