Bild: Sabina Panayotova

Nya massiva protester skakar Bulgarien – i skuggan av Taksim. Dagens Arena har pratat med demonstranten Sabina Panayotova.

I Bulgariens huvudstad Sofia finns vad som kan beskrivas som det bortglömda Taksimtorget. Varje kväll under drygt tjugo dagar har runt 10 000 personer samlats vid Frihetstorget i Sofia för att protestera mot den nytillträdda regeringen.

Demonstranterna vandrar mellan parlamentet, Örnarnas bro och Kulturhuset NDK. Även i andra städer höljs slagord för mer transparens, mindre korruption och ett slut på de så kallade oligarkernas storhetstid.

Dagens Arena har tidigare rapporterat om massiva protester i EU:s fattigaste land, de största efter kommunismens fall. I februari avgick den tidigare högerregeringen till följd av demonstrationer mot höga elpriser, avregleringar och åtstramningspolitik.

I likhet med Turkiet och Brasilen är det medelklassens sommar i Bulgarien. Kreativa slagord och dansrörelser ersätter stenkastningen från de regeringskritiska protesterna i februari. Protesterna sprider budskapet #ДАНСwithme (dansa med mig). Över 80 procent av Bulgariens befolkning stödjer protesterna, enligt en undersökning gjord av Alpha research.

I Sofia har regelbundna protester ägt rum under det senaste året. Personer kräver regeringens avgång såväl som förändringar i valsystemet. Protesterna är fredligare nu än i början av året när sex personer tände eld på sig själva.
– Vi förtjänar bättre än att vara det fattigaste och mest korrupta landet i EU. I Bulgarien finns en kritisk massa av utbildade och modernt tänkande personer som förtjänar bättre än att styras av skamlösa människor som tar över staten, säger demonstranten Sabina Panayotova till Dagens Arena.

Hon är en bloggare som jobbar för ett IT-företag.

Det är andra protester nu än i februari, enligt Sabina Panayotova. Nu är protesterna bredare och handlar om att markera mot utförsäljningarna.
– Vi är här för att stoppa korrupta politiker från att sälja ut vårt gemensamma samhälle. Problemen nu är bredare och mer principiella än i februari. Under våren protesterade tusentals personer i Bulgarien mot fattigdom och låga inkomster. Dessa protester kidnappades av exempelvis högerextrema Ataka, som använde missnöjet för sin egen vinning.

– Den nuvarande premiärministerns regering är korrupt, vi vill inte ha Bojko Borisov heller – han är en del av problemet. De är lika goda kålsupare.

Efter parlamentsvalet den 12 maj ser det ut som att Bulgariens nya regering, under ledning av premiärministern Plamen Oresharski, vandrar samma väg som den förra. Just nu är den största utmaningen att Bulgarien inte har haft rättvisa val, enligt Sabina Panayotova.
– Människor är enade och det i sig är en specifik förändring. Förhoppningsvis kan andra konkreta förändringar följa – nyval, ett nytt valsystem och en förändring av rättssystemet.

Socialistpartiet fick möjlighet att bilda regering eftersom högerpartiet Gerb, som vann valet 12 maj, inte kunde få parlamentarisk majoritet. Socialisterna fick hälften av rösterna och bildade en koalitionsregering med liberala DPS. Ultranationalistiska Ataka är vågmästare.

En kontroversiell händelse står ut. Delyan Peevski, en 32-årig mediemogul som tidigare kontrollerade ett mediekonglomerat med dagstidningar, kommersiella tv-kanaler och webbtidningar, blev nyligen tillsatt som ansvarig för den nationella säkerhetstjänsten. Politiskt tillhör han DPS, det liberala partiet som representerar turkiska och nationella minoriteter i landet. Peevski står sedan tidigare åtalad för korruption och utpressning.

Den bulgariske presidenten, Rosen Plevneliev har i ett uttalande ifrågasatt Peevskis kompetens, och sagt att förtroendet för den här regeringen är bortblåst, som ett sätt att hålla missnöjet ifrån sig själv. På måndagen beslutade Europaparlamentet att debattera den politiska situationen i Bulgarien.

Även politiska analytiker, exempelvis Tihomir Bezlow vid Centrum för demokratistudier i Sofia, anser att den nuvarande regeringen inte kommer att sitta under hela den fyraåriga mandatperioden.

Det finns alltså flera tecken på att det bulgariska samhället reser sig mot även den nya regeringen. I en artikel slår 60 bulgariska intellektuella, jurister, journalister och aktivister fast att det krävs ett slut på uppsjön av politikers förmögenhet och en förändring av rättssystemet.

Enligt demonstranten Sabina Panayotova är folksamlingarna i Sofia varje kväll hoppfulla. Personer i alla åldrar samlas och uttrycker sig. Folk tar med sina barn och kommer dit med cyklar, budskap och musikinstrument. Hon beskriver demonstranternas budskap som smarta, lekfulla och fulla av humor.
– Människor förtjänar en bättre regering. I söndags fanns det 200 betalda provokatörer från ultranationalistiska Ataka redo att anfalla oss demonstranter. De var grova och stridslystna. Det är inte en slump att alla omedelbart började kalla dem för Orcher och Uruk-haier.

Demonstranterna kommer att fortsätta samlas, säger Sabina Panayotova.
– Vi är redan på botten. Nu har vi nått en vändpunkt och det kan bara gå uppåt. Vi protesterar för vår gemensamma framtid, förklarar Sabina Panayotova.

 

 

Läs också:

Därför kretsar bulgarisk politik kring kylskåp

Hopplös bulgarisk vår

”I Bulgarien finns ingen framtid”