

Klä av den ekonomiska makten
Det började inte med Reagan, det slutade inte med Reagan. Det började inte med Trump, det kommer inte att sluta med Trump. Splittringens strategi är helt enkelt för effektiv, för attraktiv, för att kasta ut.
Arena Essä När de digitala journalsystemen introducerades på 1980-talet blev det utan en funktionalitet som följde lagstiftningen. Detta ödesdigra vägval ligger bakom de säkerhetsproblem som finns i vården idag, skriver Fia Ewald.
Arena Essä Med all sannolikhet det mest politiska spel som skapats på kommersiell grund, byggt utifrån en varning inför framtiden. Daniel Mathisen har spelat extremt haussade Cyberpunk 2077.
Arena Essä Hur står det egentligen till med svenskan i Finland? Ja, även om det är viktigt att vakta hur landets språkrelationer utvecklas finns det inga större skäl för överdriven alarmism, menar tankesmedjan Magmas samhällsanalytiker Mikko Majander.
PODD | Yttrandefriheten och de stora internetjättarnas roll är heta ämnen. Men många glömmer att nya lagar och regler för sociala medier redan är på gång inom EU. Brysselbubblan har läst lagförslagen.
covid-19 LO vill att alla som arbetar inom yrken där man kommer i kontakt mycket människor ska få förtur till vaccinet när det släpps på för allmänheten. »Det kan hindra smittan att spridas« säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
vaccin Det finns inga rekommendationer om att ge förtur för socioekonomiskt utsatta grupper till vaccinet, och de tre största regionerna tänker följa Folkhälsomyndighetens råd. Tillgången till vaccin kommer att vara så god att det räcker till alla, menar Fohm och vaccinsamordnaren.
Äldrevården Sveriges Kommuner och Regioner rekommenderar att timvikarier inom äldrevården schemaläggs för längre perioder. Men varken arbetsgivare eller fack vet om rekommendationen efterlevs. Det är inte vår fråga, menar Kommunal.
vaccin På tisdagen kunde Folkhälsomyndigheten för första gången rapportera hur många som vaccinerat sig hittills i Sverige. Fördröjningen beror på att systemen för automatisk överföring av siffror inte fanns på plats tidigare.
Politik Varje mandatperiod utesluts politiker från sina partier. Men trots att de är valda av folket, så är det svårt att få reda på hur många som tvingas lämna. Dagens Arena har sökt svar och Sverigedemokraterna sticker ut i statistiken.
Arena Essä Forskarvärlden är oenig om hur klimatmigration ska definieras och hur omfattande klimatflykt vi kommer att se i framtiden. Eftersom många har försökt att ifrågasätta om klimatmigration finns, är det viktigt att försöka reda ut vilka uppgifter som har vetenskapligt stöd, skriver Tommy Gunnarsson.
arbetslivsbrott Regeringen presenterade i dag nya satsningar mot kriminalitet i arbetslivet. Men de kritiserade sekretessbestämmelserna som hindrar myndigheter att utbyta information blir kvar tillsvidare.
utvisningar Över 700 miljoner kronor – så mycket kostar Sveriges förvar under 2020. Och det tickar på. Fler och fler placeras i förvar under pandemin då många utvisningar inte går att genomföra. Även utvisningsbesluten ökar, framförallt för ensamkommande unga.
Arena Essä Tillväxt är ett flitigt använt begrepp som ofta missbrukas och missförstås. Det finns i stort sett inget samband mellan tillväxt och ökande offentlig välfärd. Det myckna talet om tillväxt tenderar att dölja konkreta och viktiga frågor som i stället borde få uppmärksamhet, skriver Lars Ingelstam.
Arena Essä De senaste dagarna har många varnat för att demokratin kan vara hotad i USA. Den spanske statsvetaren Juan Linz såg det redan för 30 år sedan som ett mysterium att USA fortfarande inte blivit en diktatur, till skillnad från nästan alla andra länder med samma typ av presidentiella system.
Arena Essä Trumps viktigaste vallöften infriades aldrig, men han lyckades ändå genomgående framstå som en handlingarnas man inför sina väljare. Dessutom gjorde Republikanerna ett bra val 2020. Trots det är Trump chanslös inför nästa presidentval, skriver Lars Anell.
Arena Essä Demokraterna vann en knapp majoritet över senaten i USA. Nu är det bråttom att få på plats reformer som gör det lättare för en majoritet att driva sin politik, samtidigt som skevheterna i valsystemet, som gynnar Republikanerna, måste bort, skriver Henrik Thorén.
Arena Essä Produktionen av grisar i Kina och USA når oanade höjder. För grisen är den smärtsam och händelsefattig. Svensk grisavel sker i mindre skala, men den plågsamma bedövningsmetoden ”koldioxid” praktiseras ännu, skriver Eva Brita Järnefors.
Arena Essä Vilket är det värsta brott du kan begå? I filosofen Martin Hägglunds verk Vårt enda liv framträder stöld av tid som ett oerhört grymt och mycket vanligt samtida brott. Hägglunds existentiella marxism ansluter sig därmed faktiskt till ett urgammalt kristet budskap, skriver Rolf Å Gustavsson.
Arena Essä Covid-19-pandemin har blottlagt problem inom sjukvården som bitvis har orsakats av den omvandlingsprocess som pågår, och som har pågått under flera decennier. Vi läkare och andra vårdyrken måste också fråga oss hur vi har låtit detta hända, skriver Töres Theorell.
Arena Essä Kan Dantes Den gudomliga komedin förklara Lars Noréns hårdföra personangrepp mot utvalda personer i sina dagböcker? Torsten Rönnerstrand ser ett samband, och kartlägger också författarens intresse för det judiska.
Arbetsrätt LAS-förhandlingarna mynnade ut i en LAS-uppgörelse som Svenskt Näringsliv, PTK, fackförbundet Kommunal och IF Metall ställt sig bakom. Men hur påverkar avtalet dig som arbetstagare? Dagens Arena reder ut några av de vanligaste frågetecknen.
Arena Essä För att Demokraterna åter ska bli ett parti för de många bör deras nye president studera och lära av landets 33:e president – Harry S Truman. Det menar Lars Anell som i denna historiska essä tecknar ett politiskt porträtt av Truman.
Arena Essä Prioriteringen att de äldsta på särskilda boenden ska vaccineras först av befolkningen är ett beslut som inte motiverats särskilt, det är som om alla tycker det är självklart. Men är det verkligen så självklart? Martin Hedén ställer frågan.
Arena Essä Det sägs att teknik och automatisering besparar oss tid. Christina Gratorp och Alf Hornborg visar hur den uppfattningen bygger på magiskt tänkande, där vi väljer att bortse från arbetskraften och arbetstiden som krävs för att bygga maskinerna och hålla tekniken rullande.
Gästkrönika Marknaden för privatundervisning har ökat kraftigt det senaste decenniet. Så även i Sverige. Föga förvånande har inte alla familjer råd att köpa tjänsterna. Det mest skadliga med utvecklingen, bortsett från den uppenbara jämlikhetsaspekten, är att det förstärker synen på att skolan ligger inom servicesektorn, skriver Petter Sandgren, gymnasielärare och lektor i pedagogik vid Stockholm universitet.
Krönika Få saker är så socialt stigmatiserat som dålig tandhälsa. Trots att Sverige är världsbäst på tandvård, finns det mycket som kan bli bättre. Det är därför jag med stolthet förbereder mig på att ge regeringen underlag till ett tandvårdssystem för ökad jämlikhet, skriver Veronica Palm.
Arena Essä Innebär rekryteringen av Mattias Svensson att Svenska Dagbladet tar ett extremt liberalt steg? Har tidningens politiska redaktör övergivit den traditionsrika och sansade röstens linje, undrar Bengt Olof Dike.
Fredagskrönikan En mycket gammal bok om att vara instängd. Och en hyfsat färsk om utrotade länder. Jonas Nordling söker svar i historien.
Kolumnen Medan traditionella medier kämpar för att överleva så badar företag som Google och Facebook i pengar. Och de gör det genom uppgifter om oss. Det är orimligt att dessa företag skördar frukterna av andras arbete men själva undgår beskattning och annan reglering, menar Jonas Sjöstedt.
söndagskrönikan Donald Trump har en lång historia av vaccinskepsis. Samtidigt målar den avgående presidenten upp det nya coronavaccinet som en personlig bedrift. Frågan är om hans konspirationssinnade anhängare kommer att ta sprutorna, undrar Jonas Cullberg.
Fredagskrönikan Anders Jonsson har åkt på en rejäl restskatt. Vilket först gjorde honom lite sur, men han insåg snabbt hur gynnad han är som företagare.
Krönika Marknadens djurhållning skapar fler virus och pandemier. Det är omoraliskt, kortsiktigt och farligt, skriver Max V Karlsson.
Gästkrönika Under ett halvår fick sex intagna män, alla dömda för grova brott, lära sig uttrycka känslor i skrift. Magnus Utvik, som ledde skrivcirkeln, berättar om vad som hände inne på anstalten.
Arena Essä Nyfascism har länge fungerat som slarvigt skällsord, utan tydlig definition. Mike Enocksson benar ut dess historia, spår att ett nytt signalord kommer ta över, samt att det är hög tid att hitta en ny politisk skala.
söndagskrönikan I fredags kom beskedet att LAS-uppgörelsen är klar. PTK och Svenskt Näringsliv fick sällskap av IF Metall och Kommunal. Vägen till uppgörelsen, som många kallar historisk, väcker dock en rad frågor, skriver Anna Danielsson Öberg.
Krönika Det amerikanska presidentvalet är över, men nu väntar den tuffaste utmaningen. Olika åsikter är visserligen demokratins livsluft, men om man inte kan enas om grundläggande fakta, vad händer då, undrar Kent Werne.
Arena Essä Vad vi gör i våra liv avgörs till stor del av vad vi gör på jobbet. Men om arbetet inte är utvecklande, vad gör det då med oss? David Eklind Kloos kommande bok handlar om detta, och vi publicerar här ett utdrag.