En klar majoritet av Sveriges kommuntoppar upplever att hot och trakasserier har ökat. Sedan förra valet upplever 76 procent av kvinnorna att hot och trakasserier har intensifierats, bland männen är siffran lägre, 59 procent, uppger Dagens Samhälle.

Enligt tidningens enkät har majoriteten av Sveriges kommuntoppar någon gång utsatts för hot och trakasserier. Vanligast är påhopp i sociala medier och hotfulla mejl. Det kan handla om allt från grövre tillmälen, trakasserier och ibland rena dödshot,

– Det är tungt, och det är klart att jag har funderat mycket på att sluta, säger ­Marie Dahlin (S) i Vänersborg, till Dagens Samhälle, efter att bland annat ha fått brev med bilder av patroner.

Johan Abrahamsson (M) i Mariestad har under lång tid fått ta emot hotfulla mejl och telefonsamtal. Det har också handlat om skade­görelse och rena dödshot.

– Men när någon eller några för en tid sedan gav sig på mina föräldrars grav hade verkligen en gräns passerats. Det har påverkat mig otroligt mycket. Främst handlar det om hur det drabbar min ­familj. Skulle någonting riktas mot dem slutar jag direkt, säger Abrahamsson till Dagens Samhälle.