Dagens Industri den 19 november 2014.
Dagens Industri den 19 november 2014.

För ett år sedan gjorde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en granskning av vård- och omsorgspersonalens utbildning och metoder i HVB för barn och unga. De bestämmelser som rör kompetens på HVB är allmänt hållna. Socialtjänstlagen säger att det ska ”finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet”.

Granskningen visar att hälften av personalen saknar utbildning med inriktning mot vård och behandling och att drygt en tredjedel saknar utbildning utöver gymnasiet.

Låg utbildning tillsammans med ett smörgåsbord av metoder, även hemmagjorda och oprövade behandlingsinsatser, visar på en risk för att vården som erbjuds inte är trygg och säker.

En annan aspekt är att HVB för ensamkommande barn utgör nästan hälften av alla HVB. I dessa verksamheter behöver troligtvis utbildning och erfarenhet vara något annat än i övriga HVB-hem.

Dagens Industri den 19 november kan man i artikeln “Ungdomshem en guldgruva” läsa att HVB-hemmen nu är den nya kassakon för välfärdsföretagen. Sju av de tio mest vinstrika företagen är olika boendeverksamheter. Vinstmarginalerna ligger mellan 30 och 60 procent.

Den här höga lönsamheten borde vara en indikator för kommunerna att förhandla sig till bättre avtal, säger marknadschefen på kreditupplysningsföretaget UC, som gjort granskningen i DI.

I ett färskt reportage från Uppdrag granskning berättas hur socialtjänsten placerar den unge Leon med missbruksproblem på stödboendet Skarpnäck Care Herrgården, en del av den stora vårdkoncernen Ambea vård och omsorg, före detta Carema. Där dör han på grund av kommunens spartänk.

Socialtjänsten köpte nämligen en plats på Herrgårdens egenutvecklade koncept ”I väntan på”. Konceptet ingick inte i ramavtalet som fanns med Stockholms stad, men var billigare. Platsen kostade 800 kronor per dygn som kan jämföras med cirka 4 000 kronor för tvångsvård.

Leons förhoppning var att efter stödboendet få komma till ett behandlingshem med specialkunskaper om neuropsykiatriska diagnoser. Leon dog innan det första mötet hann hållas. Det tog ett dygn innan han blev upptäckt.

Efter dödsfallet gjorde Stockholms socialförvaltning en granskning av hemmet, som visade flera brister, bland annat avsaknad av personal vissa tider under helgerna. Boendet stängdes i somras, men har nu öppnat igen.

Lågutbildad personal eller avsaknad av personal ska inte existera i vårdföretag som har vinstmarginaler mellan 30 och 60 procent. Vissa vårdföretag återinvesterar redan vinsten i verksamheten. Alla borde göra det. Profit ska inte göras på sjuka.